Ήταν όντως σχεδιασμένη από το Isis η επίθεση στο Ορλάντο;
13/06/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήταν όντως σχεδιασμένη από το Isis η επίθεση στο Ορλάντο;

Το σενάριο που προκύπτει, και είναι προς το παρόν μόνο ένα σενάριο, είναι ότι ο Ομάρ Ματίν, ο οποίος είναι ύποπτος για τη δολοφονία περισσότερων από 50 ανθρώπων στο Ορλάντο, εμπνεύστηκε, αλλά δεν κατευθύνθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Ματίν κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πριν ή κατά τη διάρκεια της επίθεσης και έκανε μια ανακοίνωση, δηλώνοντας την υποταγή του στο Isis. Αυτό θυμίζει το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο, στην Καλιφόρνια, στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι επιτιθέμενοι ορκίστηκαν πίστη στην εξτρεμιστική ομάδα στα social media πριν αρχίσουν να πυροβολούν σε μια κλινική σκοτώνοντας 14 ανθρώπους.

Στη συνέχεια το Isis αποδέχθηκε αυτόν τον όρκο, αν και προερχόταν από δύο άτομα που δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με την ομάδα, και έτσι αποδέχθηκε την ευθύνη -καθώς και τα εύσημα μεταξύ των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους- για την επίθεση.

Αυτό ήταν σύμφωνο με τη μακροχρόνια στρατηγική που επιδιώκει το Isis, να εμπνεύσει τους οπαδούς του να κάνουν ό,τι μπορούν, όπου και αν βρίσκονται, ιδιαίτερα εάν δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν το Χίτζρα, το καθήκον τους να μεταναστεύουν στο χαλιφάτο.

Το Isis κατέστησε επίσης σαφές ότι οι πυροβολισμοί δεν είχαν ανατεθεί από τους ανώτερους διοικητές στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβη με τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο. Αυτό υποδηλώνει ότι το Isis αισθάνθηκε σαφώς ότι το γεγονός πως οι επιτιθέμενοι ήταν εμπνευσμένοι εξ αποστάσεως, υπογραμμίζει τη δικαίωση της ιδεολογίας και της στρατηγικής του, αλλά και εμπνέει μεγαλύτερο φόβο στους Αμερικανούς.

Την Κυριακή, ένα πρακτορείο ειδήσεων που σχετίζεται με το Isis υποστήριξε επίσης την επίθεση στο Ορλάντο. Μια σύντομη δήλωση ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί από έναν "μαχητή του Ισλαμικού Κράτους". Αυτό φαίνεται αξιόπιστο, αλλά η συντομία δείχνει ότι η ομάδα δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση της επιχείρησης και ότι έγινε από έναν "μοναχικό λύκο". Μπορεί κάλλιστα να έρχεται σε αντίθεση με την ανάληψη της ευθύνης μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η οποία περιελάμβανε στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι γνωστά μόνο σε κάποιον που συμμετέχει άμεσα στο σχεδιασμό.

Μια δεύτερη ένδειξη ότι η επίθεση στο Ορλάντο μπορεί να ήταν εμπνευσμένη αλλά όχι και σχεδιασμένη από το Isis είναι ο στόχος. Αν και η ιστορία της ισλαμικής μαχητικότητα τα τελευταία χρόνια έχει σημαδευτεί από έντονη ομοφοβία και βία απέναντι στους γκέι, δεν υπάρχουν γενικά μαζικές επιθέσεις σε στόχους που σχετίζονται με την ομοφυλοφιλική κοινότητα -είτε σε μπαρ και κλαμπ, είτε σε παρελάσεις. Έχουμε δει επιθέσεις σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα, σε πρεσβείες, σχολεία, εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, αεροδρόμια, μπαρ, αίθουσες συναυλιών και γήπεδα, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων στόχων, αλλά τίποτα παρόμοιο με έναν χώρο σαν το Pulse, το κλαμπ στο Ορλάντο όπου έγινε η επίθεση. Αυτό δεν αποκλείει την άμεση συμμετοχή του Isis, αλλά την καθιστά λιγότερο πιθανή.

Ωστόσο, οι ομάδες εξελίσσονται και το Isis έχει μια ιστορία επιθέσεων κατά των ομοφυλόφιλων ατόμων, που είναι χειρότερη από εκείνη πολλών άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Έχει ωθήσει επίσης τα όρια της βαρβαρότητας, προκειμένου να συνεχίσει να σοκάρει τους ανθρώπους. Ένας τρόπος για να προσελκύσει την προσοχή που όλες οι τρομοκρατικές ομάδες ποθούν είναι να αναζητήσει τους στόχους που έχουν μέχρι στιγμής παραμείνει αλώβητοι.

Μια ένδειξη του επιπέδου γνώσης του Ματίν θα είναι η διατύπωση του όρκου που έκανε. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Isis ορκίζονται πίστη σε έναν ηγέτη, και όχι στην οργάνωση, η οποία ακολουθεί αραβικές, ισλαμικές και άλλες παραδόσεις. Μέχρι στιγμής, ο Ματίν φέρεται να έχει υποσχεθεί πίστη στο Isis, το οποίο θα έδειχνε ένα βαθμό άγνοιας και, πιθανότατα, σχετικά πρόσφατη ριζοσπαστικοποίηση.

Ένα τελευταίο μάθημα από τις προηγούμενες επιθέσεις που αφορούν μοναχικούς λύκους είναι ότι είναι πολύ σπάνια τόσο μοναχικοί όσο φαίνονται. Στην Ευρώπη, πολλοί που είχαν χαρακτηριστεί ως "μοναχικοί λύκοι" από τις αρχές, αποδείχθηκε αργότερα ότι συνδέονται με την αλ-Κάιντα, το Isis ή άλλες ομάδες που έχουν αποσχιστεί, έστω και ελάχιστα. Στις ΗΠΑ, αυτές οι διασυνδέσεις είναι πιο σπάνιες, αν μη τι άλλο επειδή πολύ λιγότεροι Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στις εμπόλεμες ζώνες του ισλαμικού κόσμου. Είναι σημαντικό ίσως, το γεγονός ότι ο Ματίν φέρεται να αναφέρθηκε στους αδελφούς Τσαρνάεφ, τους βομβιστές του Μαραθώνιου της Βοστώνης το 2013 που δεν είχαν συνδεθεί με καμία τζιχαντιστική ομάδα, όταν κάλεσε το 911 για να ανακοινώσει τον όρκο υπακοής του στο Isis, πριν την σφαγή στο Ορλάντο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μοναχικών λύκων αποτελούν μέρος μικρών δικτύων. Μερικοί λαμβάνουν βοήθεια από μέλη της οικογένειας ή φίλους, ή τουλάχιστον εμπιστεύονται στενούς τους συνεργάτες: δύο αδέλφια πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, στο Σαν Μπερναντίνο ήταν ένας άντρας και η γυναίκα του. Στην Ευρώπη, η κύρια απειλή κατά τους τελευταίους εννέα μήνες έχει έρθει από ένα δίκτυο νεαρών ανδρών που γνώριζαν ο ένας τον άλλο, ή είχαν κοινούς φίλους, και προέρχονταν από μια μικρή γειτονιά στις Βρυξέλλες. Το FBI έχει την οδυνηρή επίγνωση ότι οι αυθεντικοί μοναχικοί επιτιθέμενοι, αν και υπάρχουν, είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

theguardian.com