Ιταλικές εκλογές: Και τώρα η προσοχή στρέφεται στον Πρόεδρο
06/03/2018 11:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλικές εκλογές: Και τώρα η προσοχή στρέφεται στον Πρόεδρο

Καθώς οι Ιταλοί εξέλεξαν μια μετέωρη κυβέρνηση με τις ανταγωνιστικές λαϊκιστικές δυνάμεις να διεκδικούν το δικαίωμα στην ηγεσία, ο επικεφαλής του κράτους της χώρας, ο πρόεδρος Sergio Mattarela, αντιμετωπίζει μια σοβαρή διαδικασία διερεύνησης για τη νέα κυβέρνηση.

Το αντί-μεταναστευτικό κόμμα Λίγκα του Matteo Salvini, αντικατέστησε τον Silvio Berlucsconi ως το κυρίαρχο κόμμα της ιταλικής δεξιάς, αλλά ο συνασπισμός τους δεν έχει την αυτοδυναμία.

Ο Luigi di Maio δηλώνει ότι η θέση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ως το μεγαλύτερο κόμμα του δίνει το δικαίωμα να κυβερνά. Αν και ούτε αυτός δεν έχει επαρκείς ψήφους για να το κάνει.

Ο 76χρονος Σικελός Mattarela, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, πρώην υπουργός και δικαστής, δεν θα ορίσει κανέναν αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν την στήριξη που απαιτείται για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ο πρόεδρος και η ομάδα του θα μιλήσει στις επόμενες εβδομάδες με τους ηγέτες του κόμματος, καλώντας τους να βάλουν στην άκρη τις εντάσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να αναζητήσουν τρόπους να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Τα ερωτήματα για την προεδρία, περιλαμβάνουν εάν το Κίνα των Πέντε Αστέρων θα αποδεχθεί έναν συνασπισμό αντί μιας απλώς εξωτερικής υποστήριξης, εάν ο Berlusconi θα υποστηρίξει πραγματικά τον Salvini και εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς, να συμμετέχει σε μια ευρεία συμμαχία.

"Ο Mattarella έχει μια απρόβλεπτη πορεία μπροστά του, θα χρειαστεί χρόνο", αναφέρει ο Massimo Luciani, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. "Θα μπορούσε να ζητήσει από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού ή του μεγαλύτερου κόμματος. Ή θα μπορούσε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και να ζητήσει από κάποιον, πιθανώς από το νέο πρόεδρο της Γερουσίας ή της Κάτω Βουλής, να προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία".

Ο Mattarella δεν θα κάνει την επιλογή του μέχρι τον Απρίλιο το νωρίτερο. Πριν από τότε, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 23 Μαρτίου για να εκλέξει τους δύο προέδρους –όπου θα λάβουμε και μια πρώτη ιδέα για τις πιθανές συμμαχίες.

Εάν οι επίσημες διαβουλεύσεις του προέδρου με τους ηγέτες των κομμάτων δεν καταφέρουν να φέρουν αυτοδυναμία μέχρι τον Ιούνιο, ο Mattarella θα μπορούσε να διαλύσει τη βουλή και να προκαλέσει νέες εκλογές, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Παρά την απουσία αυτοδυναμίας, οι ηγέτες των κομμάτων ήδη θέλουν να χριστούν πρωθυπουργοί. Ο 31χρονος Di Maio, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εκλογές ήταν "θρίαμβος" για το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ανοίγει το δρόμο ώστε να κυβερνήσει το κόμμα του. Δήλωσε πως ήταν "ανοιχτός" σε συνομιλίες με όλα τα κόμματα", προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο.

Ο Salvini είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες με το Κίνημα Πέντε Αστέρω εάν ο συνασπισμός του δεν κατορθώσει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Αλλά αυτό ίσχυε όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα ήταν ένας "δίπλα" στον Berluconi. Τώρα που ο ίδιος έχει τεθεί επικεφαλής της κεντροδεξιάς, δεν έχει κανένα κίνητρο να συμβιβαστεί, σύμφωνα με τον Richard Turnill της BlacRock.

capital.gr