Ιταλία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας
08/12/2016 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει ξεκινήσει τρεις ημέρες διαβουλεύσεων για την επίλυση μιας πολιτικής κρίσης, καθώς προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια μετά από σχεδόν μια εβδομάδα αναταραχής που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο 75χρονος ηγέτης που έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων της Ιταλίας, συνάντησε τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον πρώην πρόεδρο, την Πέμπτη για να αξιολογήσει το ενδεχόμενο να ηγηθεί της χώρας ως τις επόμενες γενικές εκλογές.

Οι συνομιλίες ήταν ένα άνοιγμα του Ματαρέλα, στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τη συνέχεια και να ρυθμίσει την ευρεία ατζέντα για τη νέα κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανό να κυριαρχηθεί από τη μεταρρύθμιση του δυσκίνητου εκλογικού νόμου της Ιταλίας και να στηρίξει τον προβληματικό τραπεζικό τομέα. Ο Ματαρέλα αναμένεται να μεσολαβήσει για το διορισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα διαδεχθεί την απερχόμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε επισήμως την Τετάρτη μετά από μια συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ανάμεσα στα ονόματα που προτείνονται ως ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο υπουργός Οικονομικών του Ρέντσι Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο Πιέτρο Γκράσο, ο πρόεδρος της Γερουσίας. Ο Γκράσο ήταν ένας από τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα με τον Ματαρέλα, μαζί με την Λάουρα Μπολντρίνι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει ότι μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της Ιταλίας και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να κηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, ίσως την άνοιξη. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να ζητήσει από τον Ρέντσι να σχηματίσει μια νέα προσωρινή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Ο Ματαρέλα, ο οποίος βρέθηκε στο προσκήνιο του τελευταίου πολιτικού δράματος της Ιταλίας, έχει δηλώσει ότι θέλει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με όλους τους πρωταγωνιστές μέχρι το Σάββατο. Ο τελικός γύρος των συνομιλιών θα είναι με τους ηγέτες των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας - το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, το λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό Φόρτσα Ιτάλια, την παράταξη που ιδρύθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ανάμεσα στα πιο πιεστικά ζητήματα είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, που είναι γνωστός ως Italicum. Το συνταγματικό δικαστήριο πρόκειται να ξεκινήσει μια αναθεώρηση του νόμου στις 24 Ιανουαρίου. Τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, αλλά η αποτυχία του δημοψηφίσματος του Ρέντσι έχει αφήσει διαφορετικούς και ίσως ασύμβατους κανονισμούς για τις εκλογές στην άνω και κάτω Βουλή.

Μια νέα κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που πλήττουν την Monte dei Paschi di Siena, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η τράπεζα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια έκτακτη ανακεφαλαιοποίηση 5 δις ευρώ και το διοικητικό της συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η οποία έχει περιπλακεί από την πολιτική κρίση.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα της MPS σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε: "Τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση ξέρει τι να κάνει".

ft.com