Ιταλία: Συμφώνησαν στο κυβερνητικό πρόγραμμά τους Λέγκα και Πέντε Αστέρια
18/05/2018 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Συμφώνησαν στο κυβερνητικό πρόγραμμά τους Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Τα δύο αντί-συστημικά κόμματα της Ιταλίας, Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά, συμφώνησαν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα σήμερα, που σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και να τονώσει τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Τα δύο κόμματα δεσμεύτηκαν να μειώσουν το δημόσιο χρέος της χώρας, δαπανώντας δημόσια κεφάλαια για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν ήταν λανθασμένες και δεν βοήθησαν την Ιταλία να μειώσει το χρέος της, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

"Πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων, που είναι και θα παραμείνουν εναλλακτικές, που τις δεσμεύει να κάνουν ό,τι έχουν υποσχεθεί στους πολίτες", τόνισε ο Luigi Di Maio, ηγέτης των Πέντε Αστέρων, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Σύμφωνα με την 57σελιδη σύμβαση, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να μειώσουν τους φόρους και να απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα, αρχικά με την εισαγωγή δύο συντελεστών φόρου εισοδήματος 15% και 20% σύμφωνα με τα επίπεδα εισοδήματος.

Σχεδιάζει να εισάγει ένα καθολικό βασικό εισόδημα για τους φτωχούς και τους ανέργους που θα αντιστοιχεί σε 780 ευρώ μηνιαίως.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που εισήχθη το 2011, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και που πιστώθηκε ευρέως ότι συνέβαλε στη διατήρηση των δημοσιονομικών της Ιταλίας σε μια βιώσιμη πορεία, θα καταργηθεί ή θα διαβρωθεί σημαντικά.

Το οριστικό πρόγραμμα της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ του Κόμματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε:

- Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα

- Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα

- Τη δημιουργία μιας ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας

- Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς

- Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων

- Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Λουίτζι Ντι Μάιο: Αν αποφασίσετε ότι είναι ο σωστός δρόμος, θα την υπογράψω

Στο πρόγραμμα κυβερνητικής συμφωνίας με τηνΛέγκααναφέρθηκε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο

"Αν αποφασίσετε ότι αυτή η συμφωνία είναι ο σωστός δρόμος, παρά τα όσα λένε οι εφημερίδες εντός και εκτός Ιταλίας, παρά κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και το σπρεντ, τότε θα την υπογράψω, για να ξεκινήσει η κυβέρνηση της αλλαγής", γράφει ο Ντι Μάιο, απευθυνόμενος στα μέλη του κινήματός του, τα οποία άρχισαν να εκφράζονται -μέσω διαδικτύου- επί του κυβερνητικού συμβολαίου με την Λέγκα.

Ο Ντι Μάιο υπενθυμίζει παράλληλα ότι το κίνημά του και η Λέγκα εργάσθηκαν για πάνω από εβδομήντα ημέρες για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, και ευχαριστεί τα μέλη του κινήματός του για την στήριξη που του έχουν προσφέρει.

"Την Δευτέρα θα φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, διαφορετικά τον λόγο θα έχει και πάλι ο πρόεδρος Ματαρέλα", δήλωσε σχετικά με την συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Στα κύρια σημεία του, το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα περιέχει την ισχυρότερη στήριξη των ανέργων, την μείωση της φορολογικής πίεσης, πιο αυστηρή αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, την δημιουργία εθνικής τράπεζας επενδύσεων και την μείωση του χρέους με τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και αύξηση των επενδύσεων.

capital.gr