Ιταλία: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την καταστροφή
26/08/2016 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την καταστροφή

Οι ειδικοί εκτιμούν το 70% των κτιρίων της Ιταλίας δεν χτίστηκε με σεισμικά πρότυπα, παρά τους οκτώ καταστροφικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια

Η Ιταλία για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει την αποτυχία της να προστατεύσει τους ανθρώπους από σεισμικές καταστροφές, ενώ ο αριθμός των θυμάτων από το σεισμό που ισοπέδωσε τρεις αρχαίες πόλεις αυξάνεται και οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες. Η εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 250 άνθρωποι πέθαναν στο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, ενώ περίπου 365 έχουν τραυματιστεί και ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια. Τουλάχιστον 470 μετασεισμοί έχουν κλονίσει την περιοχή μετά τον κύριο σεισμό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Και ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε στη Ρώμη να "ξαναχτίσουμε και να επανεκκινήσουμε […] αυτές τις όμορφες πόλεις, με το υπέροχο παρελθόν τους, που δεν θα τελειώσει ποτέ", τα ερωτήματα αυξάνονται για το πώς ήταν δυνατόν, για άλλη μια φορά, τόσες πολλές ζωές να έχουν χαθεί σε μια περιοχή που από καιρό είναι γνωστό ότι είναι η πιο σεισμικά επικίνδυνη στην Ευρώπη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 70% των κτιρίων της Ιταλίας δεν έχουν κατασκευαστεί βάσει των αντισεισμικών προτύπων, με τους κωδικούς συνήθως να μην εφαρμόζονται σε παλαιότερα κτίρια όταν ανακαινίζονται και να μην τηρούνται καθόλου στις νέες κατασκευές.

Στην Αματρίτσε, την πόλη που επλήγη από τον σεισμό της Τετάρτης, το ρολόι στον κεντρικό πύργο του 13ου αιώνα πάγωσε στις 3.39 π.μ., τρία λεπτά μετά τον σεισμό, αλλά έμεινε όρθιος. Δεν συνέβη το ίδιο με το σχολείο Romolo Capranica, που αποκαταστάθηκε το 2012 υποτίθεται με αντισεισμικά πρότυπα. "Σε μια χώρα όπου τα τελευταία 40 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον οκτώ καταστροφικοί σεισμοί... το μόνο μάθημα που έχουμε μάθει είναι πώς να σώζουμε ζωές μετά το γεγονός", έγραψε ο αρθρογράφος Sergio Rizzo στην Corriere della Sera. "Είμαστε πολύ, πολύ πίσω σε άλλα μαθήματα".

Ο τρόμος της Τετάρτης έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 135 μιλίων, στην Μπολόνια προς τα βόρεια και στη Νάπολη στο νότο. Ισοπέδωσε σπίτια, βύθισε δρόμους και έθαψε κατοίκους κάτω από τα συντρίμμια μέσα και γύρω από την Αματρίτσε και στις κοντινές κωμοπόλεις Ακούμολι και Αρκουάτα και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, μεταξύ 60 και 90 μιλίων βορειοανατολικά της Ρώμης.

"Η πόλη δεν είναι ακριβώς εδώ πια", δήλωσε ο Sergio Pirozzi, δήμαρχος της Αματρίτσε, που ψηφίσθηκε μία από τις πιο όμορφες ιστορικές πόλεις της Ιταλίας τον περασμένο χρόνο. Ένας Ισπανός και πέντε Ρουμάνοι ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους, αλλά δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση των αγνοουμένων, διότι η περιοχή ήταν γεμάτη τουρίστες. Περισσότεροι από 70 αρχικά θεωρήθηκε ότι πρέπει να διέμεναν στο Hotel Roma της Αματρίτσε, αλλά ο αριθμός αργότερα μειώθηκε σε 35, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μετά την καταστροφή στην Λ' Άκουιλα, η κυβέρνηση έδωσε σχεδόν 1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των κτιρίων στην περιοχή - αλλά η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν απελπιστικά χαμηλή, εν μέρει, λένε οι επικριτές, εξαιτίας της βαριάς γραφειοκρατίας.

"Εδώ, στη μέση μιας σεισμικής ζώνης, τίποτα δεν έχει γίνει ποτέ", δήλωσε ο Ντάριο Νάνι του συμβουλίου Ιταλών αρχιτεκτόνων. "Δεν κοστίζει πολύ περισσότερο, κατά την ανακαίνιση ενός κτιρίου το να συμμορφωθεί με τους αντισειμικούς κανόνες. Αλλά λιγότερο από το 20% το κάνουν". Ο Νάνι δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του σεισμού είχε επιδεινωθεί από την ευρεία χρήση του μπετόν και όχι ξύλινων δοκαριών. "Αυτά τα άφθαρτα δοκάρια χτυπούν τους τοίχους, όπως ένα σφυρί", είπε στο AFP. "Αυτό είναι που έκανε τόσα πολλά σπίτια να καταρρεύσουν".

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν συχνά αποδειχθεί τα πιο θανατηφόρα στους τελευταίους σεισμούς: στην Λ' Άκουιλα, ένας νεόκτιστος πανεπιστημιακός κοιτώνας κατέρρευσε, σκοτώνοντας 11 μαθητές, ενώ σε έναν σεισμό που έπληξε την Σαν Τζουλιάνο ντι Πούλια το 2002, ένα νέο δημοτικό σχολείο της πόλης κατέρρευσε σκοτώνοντας 26 παιδιά. Ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για ανασυγκρότηση - και την πιθανή δίωξη αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών που διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησαν τους κατάλληλους κωδικούς - η επιχείρηση διάσωσης, με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών, οδηγών των Άλπεων, καραμπινιέρων, πυροσβεστών και εθελοντών συνεχιζόταν.

Οι διασώστες ήταν όλο και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις πιθανότητες να βρουν πολλούς περισσότερους επιζώντες, αλλά πολλοί επεσήμαναν ότι ο τελευταίος επιζών του σεισμού της Λ' Άκουιλα είχε ανασυρθεί από τα συντρίμμια 72 ώρες μετά το χτύπημα. Συναισθηματικοί κάτοικοι μιλούσαν για τον τρόμο τους κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Ο πληθυσμός της Αματρίτσε, των 2500 κατοίκων, αυξήθηκε από τους επισκέπτες εν όψει της 50ης ετήσιας γιορτής της πόλης για την μακαρονάδα Αματριτσιάνα που έχει πάρει το όνομά της από την πόλη. Σε απάντηση στην καταστροφή, περισσότερα από 600 εστιατόρια σε όλη την Ιταλία δήλωσαν ότι θα βάλουν το πιάτο στο μενού τους και θα δωρίσουν 2 ευρώ από κάθε μερίδα που πωλείται στον Ερυθρό Σταυρό.

theguardian.com