Ιταλία: Ξεφουσκώνει ο λαϊκισμός του Μπέμπε Γκρίλο
13/06/2017 11:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Ξεφουσκώνει ο λαϊκισμός του Μπέμπε Γκρίλο

Το ιταλικό αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπέστη μια έντονη ήττα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας έδαφος από τα παραδοσιακά κόμματα, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25 μεγαλύτερες πόλεις, ανάμεσά τους και στη Γένοβα, πατρίδα του ιδρυτή του κινήματος και κωμικού Μπέμπε Γκρίλο. Αντίθετα, τα κεντροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα πήγαν ιδιαίτερα καλά, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδη στις γενικές εκλογές, εάν μπορέσουν να συσπειρωθούν γύρω από έναν μόνο ηγέτη.

Οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και μπορεί να διεξαχθούν και το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές της Κυριακής σε 1.000 πόλεις ήταν μια σημαντική δοκιμασία των πολιτικών δυνάμεων.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι ειδήμονες προέβαλαν τα αποτελέσματα, αναφέροντας ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πιθανόν να έχει πάρει την κατιούσα, αλλά ο Γκρίλο απάντησε τη Δευτέρα, προβλέποντας με βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα επανακάμψει. "Όλοι είναι χαρούμενοι, παρουσιάζοντας ιδιωτικές αναλύσεις σχετικά με το θάνατο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και την επιστροφή ενός διπολικού (πολιτικού) συστήματος", γράφει ο Γκρίλο στο blog του. "Πίστεψε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι αλήθεια για να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα. Θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός το δρόμο μας".

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων βασίζει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και η κυρίαρχη πολιτική του είναι ο "μισθός των πολιτών" για να βοηθήσει τον άνεργο πληθυσμό της Ιταλίας, ενώ υπόσχεται δημοψήφισμα για την ένταξη στο νόμισμα του ευρώ που κατηγορείται για την πολυετή ύφεση.

Το κόμμα ήλπιζε να αξιοποιήσει τις επιτυχημένες εκλογές του περασμένου έτους, όταν ανέλαβε τον έλεγχο 19 μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρώμης. Αλλά η κυριαρχία του στην πρωτεύουσα βυθίστηκε από τις αντιπαραθέσεις και οι λαϊκές επιχειρήσεις του σε άλλες περιοχές κατατροπώθηκαν από τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Παρά τις τοπικές δυσκολίες, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές της Κυριακής αναφέρουν ότι το Κίνημα θα κερδίσει πάνω από το 30% στις εθνικές εκλογές, ξεπερνώντας το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά- επί χρόνια σύμμαχοι, αλλά με όλο και πιο διαφορετικές πολιτικές ατζέντες - ακολουθούν με λιγότερο από 15 τοις εκατό το καθένα. Η κεντροδεξιά είχε πολύ ανεβασμένα ποσοστά την Κυριακή, όπου η Forza Italia και η Λίγκα συνεργάστηκαν, αναλαμβάνοντας το προβάδισμα σε 13 από τις 24 βασικές δημοτικές εκλογές. Ένα δημοψήφισμα μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων θα λήξει στις 25 Ιουνίου. "Ελπίζουμε ότι ο Ρέντσι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της τελευταίας ψήφου μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λίγκας. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι εκλογές απέδειξαν ότι "η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει όταν είναι ενωμένη", επισημαίνοντας ότι το δικό του κόμμα πήρε περισσότερες ψήφους από τη Λίγκα.

Προειδοποίησε επίσης για το Κίνημα, λέγοντας ότι παρέμεινε "μια τρομερή δύναμη που θα ήταν κοντόφθαλμο να την υποτιμήσουμε".

Ο μόνος απόλυτος νικητής σε μια μεγάλη πόλη την Κυριακή ήταν ο Λεολούκα Ορλάντο, ο οποίος κέρδισε στην πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρμο, εξασφαλίζοντας την πέμπτη θητεία του. Ακτιβιστής κατά της μαφίας, ο Ορλάντο διοικεί την πόλη τα 16 από τα τελευταία 32 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους των Πέντε Αστέρων θα ήταν νέοι στην κυβέρνηση. Πέρυσι, το Κίνημα κατέκτησε τη νίκη της στη Ρώμη, δείχνοντας ότι ήταν έτοιμο να κυβερνήσει. Ωστόσο, η δήμαρχος Βιργινία Ράγκι αντιμετωπίζει νομικά σκάνδαλα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και δεν έδρασε άμεσα για την αναβίωση μιας πόλης που πλήττεται από χρόνια διαφθοράς και οικονομικής ύφεσης.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τα κυριότερα κόμματα της Ιταλίας προσπαθούσαν να περάσουν από κοινού έναν νέο αναλογικό εκλογικό νόμο, αλλά η συμφωνία απέτυχε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές εμφανίστηκαν επιφυλακτικές φοβούμενες μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, η οποία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, καθώς οι φθινοπωρινές εκλογές θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την παρουσίαση ενός αυστηρότερου προϋπολογισμού για το 2018.

reuters.com