«Ιστορική αύξηση» στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ από τον Τραμπ
28/02/2017 13:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ιστορική αύξηση» στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ από τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 54 δις δολ., εις βάρος των οργανισμών περιβάλλοντος και εξωτερικής βοήθειας, στην προσπάθειά του να ακολουθήσει το λαϊκιστικό πρόγραμμα που τον ώθησε στο Λευκό Οίκο. Τα σχέδια του προϋπολογισμού που στάλθηκαν στις υπηρεσίες τη Δευτέρα δείχνουν τις προτεραιότητες του νέου προέδρου μετά από τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο υπήρξε τολμηρός σε ρητορική αλλά αδύναμος στις λεπτομέρειες.

Έχει μια ακόμη ευκαιρία να επαναφέρει την προεδρία του μετά από ένα χαοτικό πρώτο μήνα, με μια ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τρίτη το βράδυ.Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους κυβερνήτες των πολιτειών στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιέγραψε το σχέδιο ως έναν προϋπολογισμό για τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια. «Θα περιλαμβάνει μια ιστορική αύξηση των αμυντικών δαπανών για την ανοικοδόμηση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε μια στιγμή που το χρειάζονται περισσότερο», είπε.

Αν και τα πλήρη στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ένας αξιωματούχος από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι περιλαμβάνει μία αύξηση περίπου δέκα τοις εκατό στον αμυντικό προϋπολογισμό των 600 δις δολ. Ακριβά ομοσπονδιακά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare θα παραμείνουν, παρά τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικάνων για μεταρρύθμιση. Αντ' αυτού τα χρήματα θα βρεθούν από μια σημαντική μείωση της εξωτερικής βοήθειας, μαζί με τις περικοπές στις περισσότερες εγχώριες υπηρεσίες, είπε ο αξιωματούχος. Προηγούμενες εκθέσεις που πρότεινε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θα φέρουν το κύριο βάρος. Αυτό δημιουργεί μια αναμέτρηση με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους στο Κογκρέσο και τη δυνατότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν αλλαγές πριν ο προϋπολογισμός του 2018 δημοσιευθεί τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Τραμπ έδωσε μια πρώτη γεύση από τα σχέδιά του την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του στη Διάσκεψη Πολιτικών Συντηρητικής Δράσης. «Επίσης, ετοιμάζουμε έναν τεράστιο αίτημα προϋπολογισμού για τον αγαπημένο μας στρατό. Και θα αναβαθμίσουμε ουσιαστικά όλο το στρατό μας, επίθεση, άμυνα, τα πάντα. Μεγαλύτεροι και καλύτεροι και ισχυρότεροι από ποτέ», είπε.

Οι επικριτές του αμφισβητούν το κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη αύξηση των δαπανών του Πενταγώνου, όταν ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ανέρχεται ήδη σε 600 δις δολ. το χρόνο - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά ο Τραμπ έκανε την ανοικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων κεντρικό μέρος της εκστρατείας του. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε 90.000 περισσότερους στρατιώτες, 100 περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη και ένα Ναυτικό 350 πλοίων (από 274 που είναι σήμερα), στο πλαίσιο μιας ένδειξης στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν πλέον θύμα.

Επίσης, υποσχέθηκε να επιστρέψει τις ΗΠΑ «στην κορυφή» των πυρηνικών όπλων.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το αίτημα για το Πεντάγωνο περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για τη ναυπηγική βιομηχανία, τα στρατιωτικά αεροσκάφη και «μια πιο ισχυρή παρουσία σε βασικές διεθνείς πλωτές οδούς και σημεία-κλειδιά» όπως τα στενά του Ορμούζ και της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της διοίκησης αναφέρουν ότι τα ομοσπονδιακά προγράμματα παροχών ήταν ασφαλή από περικοπές, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ για την προστασία των Medicare, Medicaid και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Οικονομικών, είπε στο Fox News: «Δεν τα αγγίζουμε προς το παρόν. Γι 'αυτό μην περιμένετε να δείτε κάτι τέτοιο στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού».

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της προστασίας των παροχών για την πολιτική βάση του Τραμπ πιθανό να έχει το κόστος ενός αυξανόμενου ελλείμματος.

Ο Στιουαρτ Ρόθενμπεργκ, πολιτικός αναλυτής, είπε ότι ήταν δύσκολο να δούμε πώς ένας πρόεδρος ο οποίος είχε υποσχεθεί μείωση των φόρων θα μπορούσε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό. «Οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες και η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων μαζί με τους χαμηλότερους ατομικούς φορολογικούς συντελεστές – πιθανόν δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το χαμηλότερο εισόδημα και την αύξηση των δαπανών σε αυτές τις μικρές, προγραμματικές περικοπές», είπε.

Οι αντίπαλοι, δήλωσαν ότι οι επιπλέον δαπάνες άμυνας θα φέρουν περικοπές που θα βλάψουν τους απλούς Αμερικανούς. Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε: «Μια τόσο απότομη μείωση σημαίνει σχεδόν σίγουρα περικοπές στους οργανισμούς που προστατεύουν τους καταναλωτές από τις υπερβολές της Wall Street και προστατεύουν τον καθαρό αέρα και το νερό».

telegraph.co.uk