Ισπανία: Οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν  τίποτα
09/08/2016 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα

Οι τρίτες γενικές εκλογές δεν θα άλλαζαν τίποτα ως προς το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κέρδιζε το 32,5 τοις εκατό των ψήφων, αν οι Ισπανοί καλούνταν να ψηφίσουν και πάλι, σύμφωνα με το Centro de Investigaciones Sociologicas, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα σε 2.500 ψηφοφόρους, στις αρχές Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρούσε την ηγετική του θέση μεταξύ των πολιτικών ομάδων της Ισπανίας, αφού κέρδισε το 33 τοις εκατό των ψήφων στις δεύτερες γενικές εκλογές στις 26 Ιουνίου, ενώ υπολείπεται μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι εκλογές του Ιουνίου ακολούθησαν το ασαφές αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις οποίες ξεκίνησαν μήνες διαπραγματεύσεων, καθώς τα αντίπαλα κόμματα αρνήθηκαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον Ραχόι.

Ο Ραχόι προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, καθώς ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του, Πέδρο Σάντσες, αρνήθηκε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Ραφαέλ Ερνάντο είπε, απαντώντας στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ότι "η διεξαγωγή και τρίτου γύρου εκλογών θα μας μετατρέψει σε περίγελο της Ευρώπης".

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές θα βελτίωναν οριακά το ποσοστό τους στις νέες εκλογές, με 23,1 τοις εκατό, πάνω από το 22,7 τοις εκατό του Ιουνίου. Το Unidos Podemos, η συμμαχία των κομμάτων της άκρας αριστεράς, θα ερχόταν και πάλι τρίτο, με 19,6 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 21,1 τοις εκατό στις τελευταίες εκλογές. Το Ciudadanos θα ερχόταν τέταρτο με 12 τοις εκατό, κάτω από το 13 τοις εκατό του Ιουνίου.

politico.eu