Ισπανία: Ενισχυμένο το κόμμα του Ραχόι στις περιφερειακές εκλογές
26/09/2016 15:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Ενισχυμένο το κόμμα του Ραχόι στις περιφερειακές εκλογές

Το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλικία, ενώ οι σοσιαλιστές υπέστησαν απώλειες στην περιοχή αλλά και στη χώρα των Βάσκων.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων φαίνονται απίθανο να δώσουν μια λύση στην πολιτική παράλυση που έχει αφήσει την Ισπανία στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης τους τελευταίους εννέα μήνες. Αλλά οι κάλπες την Κυριακή ενίσχυσαν τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, καθώς το Λαϊκό Κόμμα του κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην πατρίδα του, τη Γαλικία.

Σοβαρές απώλειες υπέστη το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Πέδρο Σάνστσες, τον οποίο πολλοί κατηγορούν για το διαρκές πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, μετά από δύο ασαφείς γενικές εκλογές.

Η άρνηση του Σάντσες να επιτρέψει στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του PSOE, καθώς προετοιμάζεται για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση επόμενο Σάββατο και φαίνεται να έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων. Οι σοσιαλιστές δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα στις περιφέρειες, τερματίζοντας τρίτοι στη Γαλικία και τέταρτοι στη χώρα των Βάσκων. Και στις δύο περιοχές τους ξεπέρασε το Podemos -στο οποίο επίσης υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) πήρε τις περισσότερες ψήφους στη χώρα των Βάσκων, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα θα αναζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ένας εκπρόσωπος του PSOE συνεχάρη το PP και το PNV, προσθέτοντας: "Προφανώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι θετικό για το PSOE"

Το κεντρώο κόμμα Ciudadanos υπέστη επίσης πλήγμα, καθώς δεν κέρδισε καμία έδρα σε καμία περιοχή. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ισπανίας έχουν πλέον λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πριν ο βασιλιάς Φελίπε διαλύσει το κοινοβούλιο στις 31 Οκτωβρίου και ζητήσει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν τα Χριστούγεννα.

Με τον Ραχόι και το ΡΡ ανανεωμένο από τη νίκη της Γαλικίας - και φαινομενικά άθικτο από την πληθώρα των σκανδάλων διαφθοράς - πολλά θα εξαρτηθούν από τον Σάντσες. Ανώτερα μέλη του PSOE είναι απογοητευμένοι από την αδιαλλαξία του, όσον αφορά το να αφήσει τον Ραχόι να κυβερνήσει. Αν ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν καταφέρει να σφυρηλατήσει μια βιώσιμη συμμαχία με το Podemos και άλλους, πιθανόν η θέση του να αμφισβητηθεί. Αν και ο Ραχόι αναμένεται να κερδίσει τις τρίτες γενικές εκλογές στην Ισπανία μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, η πλειοψηφία του ΡΡ θα μπορούσε πιθανότατα να αποδειχθεί απατηλή για άλλη μια φορά, οδηγώντας σε ακόμα περαιτέρω προσπάθειες για τη δημιουργία συνασπισμών.

theguardian.com