Ισπανία: Εκλογές στη χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία δίνουν ελπίδες για κυβέρνηση
23/09/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Εκλογές στη χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία δίνουν ελπίδες για κυβέρνηση

Οι ψηφοφόροι στη χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν νέες περιφερειακές κυβερνήσεις, στις εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο εννέα μηνών πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) στη Γαλικία και το Βασκικό Εθνικιστικό κόμμα (PNV) θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους. Τα αποτελέσματα στις δύο βόρειες περιοχές αναμένεται να ελεγχθούν λεπτομερώς από τα τέσσερα κυρίαρχα κόμματα στη Μαδρίτη, που αναζητούν σημάδια κίνησης στην πολιτική παράλυση της Ισπανίας, ενώ όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται προς τρίτες γενικές εκλογές μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Η χώρα έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο των γενικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, στις οποίες το PP και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους, αλλά υπολείπονταν της πλειοψηφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες γενικές εκλογές τον Ιούνιο. Αν κανένας ηγέτης δεν μπορεί να βρει διέξοδο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Φίλιππος θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν τα Χριστούγεννα.

Οι προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, με τα κύρια πολιτικά κόμματα να διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Μέλη του κόμματος του Ραχόι αντιμετωπίζουν εκ νέου καταγγελίες περί διαφθοράς, ενώ ο ηγέτης του σοσιαλιστικού PSOE Πέδρο Σάντσες είναι υπό πίεση για να επανεξετάσει την άρνησή του να αφήσει το PP να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο πολυκομματικός αριστερός συνασπισμός Unidos Podemos είναι βαθιά διχασμένος, μετά την αποτυχία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Ιουνίου. Το κεντρώο κόμμα Ciudadanos περιμένει να δει αν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη συμφωνία που έκανε με το PP και να ενεργοποιήσει την υποστήριξή του προς την «προοδευτική» κυβέρνηση που σχεδιάζει ο Σάντσες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην πατρίδα του Ραχόι, τη Γαλικία - ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του σε εθνικό επίπεδο, ενώ το PSOE και το En Marea, ένας συνασπισμός που συμπεριλαμβάνει και το Podemos, μάχεται για τη δεύτερη θέση. Μια κακή εμφάνιση των σοσιαλιστών θα ήταν πολύ επιζήμια για τον Σάντσες και θα έδινε τεράστια ώθηση στο Podemos. Ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναλυτής πολιτικού ρίσκο στην συμβουλευτική εταιρεία Teneo Intelligence, δήλωσε ότι η αντίδραση στο PSOE σε περίπτωση ενός τέτοιου αποτελέσματος "θα προσφέρει μια ταμπέλα του κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια εσωτερική εξέγερση, ενδεχομένως, για να απαλλαγούν από τον Σάντσες και να αλλάξουν τη θέση του κόμματος εν όψει της προθεσμίας της 31ης Οκτώβρη".

Τα σχέδια του σοσιαλιστή ηγέτη να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας που υποστηρίζεται από το Ciudadanos και το Unidos Podemos φαίνεται πως έχουν σκοπό να δείξουν ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τις τρίτες εκλογές, δήλωσε ο Μπαρόζο. Η αποδυνάμωση του Podemos θα μπορούσε να βοηθήσει τον Σάντσες. "Αυτό φαίνεται να είναι η προτιμητέα επιλογή του, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι το Podemos βρίσκεται σήμερα σε μια εσωτερική κρίση που θα μπορούσε ενδεχομένως να το βλάψει εκλογικά και να ωφελήσει το PSOE". Κάθε αλλαγή της τελευταίας στιγμής που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνήσει θα πλήξει μοιραία τον Σάντσες και θα βοηθήσει το Unidos Podemos στην προσπάθειά του να γίνει το κατ' εξοχήν κόμμα της ισπανικής αριστεράς.

"Τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου δείχνουν ότι το Podemos έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και οι μετέπειτα δημοσκοπήσεις γενικά επισημαίνουν μια αργή διάβρωση της βάσης στήριξης του" δήλωσε ο Πάου Μαρί-Κλόσε, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα. Μια ισχυρή παρουσία στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων, ωστόσο, θα μπορούσε να "αναζωογονήσει το σχέδιο", πρόσθεσε. Οι δημοσκοπήσεις στην χώρα των Βάσκων προβλέπουν ότι το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, συγκεντρώνοντας 27 ή 28 έδρες, αλλά δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 38 που απαιτούνται για μια σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 75 εδρών. Το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα EH Bildu αναμένεται να κερδίσει 16 έδρες, το Podemos 15 ή 16 και το PSOE και το PP από οκτώ.

Σε αντίθεση με τη Μαδρίτη, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία για μια εθνική κυβέρνηση, η απλή πλειοψηφία θα αρκούσε για να επιστρέψει το PNV στη θέση, στο πλαίσιο του συστήματος της Χώρας των Βάσκων. Η εκλογική αριθμητική αυξάνει την προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ του PNV και του ΡΡ, που θα φέρει τον Ραχόι μέσα σε μία έδρα από την απόλυτη πλειοψηφία στο εθνικό συνέδριο.

Ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες το PNV να υπαναχωρήσει στην άρνησή του να βοηθήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. "Αν ο Ραχόι προσφέρει πολλά στο PNV όσον αφορά την αποκέντρωση και τις εδαφικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να του δώσει πέντε έδρες της, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπαιρνε έως 175" λέει. Με το PP τόσο προκλητικά κοντά σε μια πλειοψηφία, το PSOE δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αφήσει έναν από τους εκπροσώπους του να απόσχει, αφήνοντας τον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.

Παρά την προοπτική ενός τέλους στο αδιέξοδο, ωστόσο, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι αναλυτές δεν θεωρούν κάτι σίγουρο την Κυριακή το βράδυ. Όπως έχουν τα πράγματα, η Ισπανία οδεύει γρήγορα προς ακόμα μία επίσκεψη στις κάλπες. "Όλα πρέπει να διευθετηθούν τον Οκτώβριο" λέει ο Σιμόν. "Εάν δεν έχουμε μια κυβέρνηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, θα έχουμε και τρίτες εκλογές".

theguardian.com