Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι παραδέχθηκε την ήττα της κυβερνητικής συμμαχίας
28/02/2016 13:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι παραδέχθηκε την ήττα της κυβερνητικής συμμαχίας

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι παραδέχθηκε αργά χθες το βράδυ την ήττα της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την προηγουμένη.

«Ξεκάθαρα το Φίνε Γκαέλ (σ.σ. το κεντροδεξιό κόμμα του Κένι) και οι Εργατικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εξουσία και προφανώς πρέπει να περιμένει κανείς ώσπου η καταμέτρηση (των ψήφων) ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα για να δει ποιες επιλογές μπορούν να εξεταστούν», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση RTÉ.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι «μια απογοήτευση για το Φίνε Γκαέλ», πρόσθεσε ο Έντα Κένι.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Λίο Βαράντκαρ είχε επίσης παραδεχθεί την ήττα του κυβερνώντος κόμματος μιλώντας στο RTÉ.

«Οι πολίτες αποφάσισαν ξεκάθαρα να μην επανεκλέξουν αυτή την κυβέρνηση και κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στο κόμμα του και στο Εργατικό κόμμα», είπε ο Βαράντκαρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Κένι στην ηγεσία του Φίνε Γκαέλ.

Στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) χθες δεν είχε ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα καμιά επίσημη εκτίμηση για το αποτέλεσμα και μόνο ένα μικρό ποσοστό των 158 εδρών της νέας Βουλής της Ιρλανδίας ήταν γνωστό που καταλήγουν, μία ημέρα μετά την εκλογική διαδικασία στην οποία κλήθηκαν να λάβουν μέρος 2,3 εκατομμύρια Ιρλανδοί.

Ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου τα δύο κόμματα της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μαζί δεν θα συγκεντρώσουν παρά μόνο από 55 ως 68 έδρες, μακράν των 80 που θα απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

e-typos.com