Ιράν - Τουρκία συνασπίζονται κατά της κουρδικής ανεξαρτησίας
05/10/2017 13:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν - Τουρκία συνασπίζονται κατά της κουρδικής ανεξαρτησίας

Το Ιράν και η Τουρκία πρέπει να εμποδίσουν την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ να κηρύξει την ανεξαρτησία του, ανέφερε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράκ Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη. Οι σχέσεις ήταν γενικά ψυχρές μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της κυρίως σουνιτικής Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αμφότεροι ανησυχούν για το δημοψήφισμα των Ιρακινών Κούρδων για ανεξαρτησία τον περασμένο μήνα, φοβούμενοι ότι θα προκαλέσει τάσεις απόσχισης και μεταξύ των δικών τους κουρδικών πληθυσμών.

"Η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο δημοψήφισμα... και η Βαγδάτη πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις... πρέπει να ληφθούν σοβαρές και ταχείες αποφάσεις", ανέφερε ο Χαμενεΐ. "Η ψήφος απόσχισης από το Κουρδικό Ιράκ είναι πράξη προδοσίας προς ολόκληρη την περιοχή και απειλή για το μέλλον της".

Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να συμπράξουν με τη Βαγδάτη, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχουν ξεκινήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ιρακινά στρατεύματα στα σύνορά τους με την αυτονομιστική περιοχή. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, δήλωσε νωρίτερα ότι η Άγκυρα σκέφτεται να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν. "Έχουμε ήδη πει ότι δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ... Έχουμε ήδη λάβει ορισμένα μέτρα με το Ιράν και την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, αλλά θα ληφθούν ισχυρότερα μέτρα", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο Ερντογάν δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν στενά για να αποτρέψουν την αποσύνθεση του Ιράκ και της Συρίας και να αντιταχθούν στην προσπάθεια ανεξαρτησίας των Ιρακινών Κούρδων. "Θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν του Ιράκ είναι ένα σεχταριστικό σχέδιο ξένων χωρών και απορρίπτεται από την Τεχεράνη και την Άγκυρα", δήλωσε ο Ρουχανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. "Δεν θα δεχτούμε αλλαγή συνόρων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες".

Η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ δήλωσε την Τρίτη ότι κηρύσσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου. Η Βαγδάτη απάντησε ανακοινώνοντας περαιτέρω ποινικά μέτρα. Η κεντρική κυβέρνηση, οι γείτονές της και οι Δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι η ψήφος υπέρ της απόσχισης θα μπορούσε να προκαλέσει μια άλλη, ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εντείνοντας την κατάσταση στον πόλεμο στη Συρία. Φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της περιοχής, που διασκορπίζεται σε ολόκληρο το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, που αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε κινήσεις για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τον εχθρό του Ιράν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας την κουρδική ψηφοφορία στο Ιράκ. "Η Αμερική και το Ισραήλ επωφελούνται από την ψηφοφορία... Η Αμερική και οι ξένες δυνάμεις είναι αναξιόπιστες και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα νέο Ισραήλ στην περιοχή", ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα, ως μια αποσταθεροποιητική κίνηση σε μια εποχή που όλες οι πλευρές στην περιοχή εξακολουθούν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν, του οποίου οι δυνάμεις ασφαλείας εμπλέκονται σε μία μάχη δεκαετιών με κούρδους που θέλουν την απόσχιση στη νοτιοανατολική Τουρκία, επανέλαβε την κατηγορία του ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το δημοψήφισμα των Ιρακινών Κούρδων. "Δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός από το Ισραήλ που να το αναγνωρίζει. Ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη δίπλα-δίπλα με τη Μοσάντ δεν έχει καμία νομιμότητα ", είπε, αναφερόμενος στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Ισραήλ αρνείται προηγούμενους ισχυρισμούς της Τουρκίας για εμπλοκή στο δημοψήφισμα, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφο υπέρ της κουρδικής ανεξαρτησίας. Ο Ρουχανί είπε επίσης ότι η Τεχεράνη και η Άγκυρα σχεδίαζαν να διευρύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους. "Η Τουρκία θα εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από το Ιράν. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες", είπε.

reuters.com