Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ραμάντι από το ISIS
28/12/2015 22:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ραμάντι από το ISIS

Ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως είχαν καταλάβει ένα στρατηγικό κυβερνητικό συγκρότημα στη δυτική πόλη Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος, μετά από σφοδρές μάχες μίας εβδομάδας. Το ISIS κατείχε την πόλη επί επτά μήνες. "Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εισέλθει στα κυβερνητικά κτίρια και ύψωσαν τις ιρακινές σημαίες πάνω τους, μετά τη θανάτωση πολλών μαχητών του ISIS, ενώ οι υπόλοιποι έχουν διαφύγει" δήλωσε ο στρατηγός Γιαγια Ρασούλ, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά δήλωσε πως η πόλη είχε "απελευθερωθεί πλήρως", ένας άλλος στρατιωτικός διοικητής, ονόματι Ισμαήλ αλ-Μαλάου, σημείωσε ότι θύλακες αντίστασης παρέμειναν στο 30% περίπου της πόλης, ιδιαίτερα στις κοινότητες Σατζαρίγια και Σουφίγια στα ανατολικά προάστια της πόλης, και στο Αμπού Γκάνιμ, στα βόρεια. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν αυτά τα χωριά τον Απρίλιο, πριν προχωρήσουν στο κέντρο του Ραμάντι.

Παρ' όλα αυτά, η κατάληψη του κυβερνητικού συγκροτήματος - το τελευταίο σημαντικό οχυρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι - ήταν μια στρατηγική και συμβολική νίκη μετά από μέρες μαχών. Η απώλεια του Ραμάντι, πρωτεύουσας και πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ, είναι η πιο σημαντική από τις πρόσφατες ήττες για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας από τα μέσα του περασμένου έτος.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εγκατέλειψαν το κυβερνητικό στρατόπεδο γύρω στο μεσημέρι, έχοντας ήδη περικυκλωθεί από τις ιρακινές δυνάμεις αντιτρομοκρατίας και αστυνομικούς, που υποστηρίζονται από σουνίτες φύλαρχους οι οποίοι αντιτίθενται στην μαχητική ομάδα, αλλά και από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Ένας Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής επιβεβαίωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ήταν έτοιμες να ανακαταλάβουν την πόλη μέχρι το τέλος της μέρας.

Ο Αΐντ Αμάς, ένας εκπρόσωπος του επαρχιακού συμβουλίου της Ανμπάρ, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι τα στρατεύματα ήταν προσεκτικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Ο Μαζίν αλ- Νουλάϊμι, διοικητής της αστυνομίας που εμπλέκεται στην επίθεση της Ανμπάρ, αναγνώρισε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ότι "υπάρχει δυσκολία στη διάλυση του κυβερνητικού στρατοπέδου, διότι πολλοί βομβιστές αυτοκτονίας και ελεύθεροι σκοπευτές παραμένουν εκεί".

Αν και είναι πρόωρο να κηρύξουν μια συνολική νίκη, είναι σαφές ότι η μάχη στρέφεται υπέρ των Ιρακινών. "Η εκκαθάριση του κυβερνητικού κέντρου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών σκληρής δουλειάς από τον ιρακινό στρατό, την Υπηρεσία Αντιτρομοκρατίας, την Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία, τους ντόπιους και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και τους μαχητές των φυλών" δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Το Ραμάντι υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μαζί με την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα του ISIS, τη Ράκα στη Συρία, την Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ και την ιρακινή πόλη Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Ραμάντι και την Βαγδάτη. Η εξασφάλιση του ελέγχου στο Ραμάντι θα επιτρέψει στο Ιράκ να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού στη Φαλούτζα, κάνοντας πολύ δύσκολο για το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσουμε να κατέχει την πόλη. Η ανακατάληψη του Ραμάντι θα δώσει επίσης μια πολυπόθητη ώθηση στον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, επικεφαλής της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ, ο οποίος όμως έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει και την σουνιτική μειοψηφία της χώρας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νούρι Καμάλ αλ-Μαλίκι.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.