ΗΠΑ προς ΕΕ: Ξοδέψτε περισσότερα για το ΝΑΤΟ
16/02/2017 15:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ προς ΕΕ: Ξοδέψτε περισσότερα για το ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, εκφράζοντας τις απόψεις του επικεφαλής του στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το ποσό της αμερικανικής υποστήριξης για το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν άλλες χώρες καλύψουν τις δικές τους δεσμεύσεις για τις δαπάνες. "Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον της ασφάλειας των παιδιών σας από εσάς" είπε ο Μάτις στην πρώτη ομιλία του προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας. "Η Αμερική θα αναλάβει τις ευθύνες της", είπε, αλλά κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική υποστήριξη είχε τα όριά της.

Στην ομιλία του προς τους υπουργούς άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Μάτις επανέλαβε μια έκκληση που έκαναν και προηγούμενοι αμερικανοί υπουργοί Άμυνας στους ευρωπαίους συμμάχους, να δαπανούν περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Τα σχόλιά του την Τετάρτη ενδυναμώνουν τον σκεπτικισμό του Τραμπ για τη συμμαχία. Επιπλέον, ο Μάτις προχώρησε περισσότερο από ό,τι οι προκάτοχοί του, συνδέοντας την αμερικανική συμβολή στη συμμαχία με το τι ξοδεύουν οι άλλες χώρες. "Αν τα έθνη σας δεν θέλουν να δουν την Αμερική να μετριάζει τη δέσμευσή της σε αυτή τη συμμαχία, κάθε μία από τις πρωτεύουσες σας πρέπει να δείξει την υποστήριξή της στην κοινή μας άμυνα", είπε.

Ο Μάτις δεν διευκρίνισε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από τις υποχρεώσεις τους προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και υπάρχουν πολλά βήματα που θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση Τραμπ, εκτός από το να αρνηθεί να βοηθήσει κάποια χώρα της συμμαχίας που δέχεται επίθεση. Αυτό θα σήμαινε κατάργηση των αρμοδιοτήτων της βάσει της Συνθήκης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ή να ανεβάσουν τον πήχη για το τι θεωρούν μια στρατιωτική επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους για το στρατό από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ - 3,61 τοις εκατό, ή 664 δις δολάρια το 2016. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να δαπανούν το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για το στρατό, αλλά οι μόνες άλλες χώρες που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι η Βρετανία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Ελλάδα.

Κατά τις τελευταίες παρατηρήσεις του, ο Μάτις ζήτησε την έγκριση ενός σχεδίου με καθορισμένες ημερομηνίες για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση των δαπανών του 2 τοις εκατό. Επί δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να δαπανούν περισσότερα χρήματα στον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι εάν η συμμαχία κληθεί να υπερασπιστεί μια χώρα-μέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο φορτίο. Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές προτεραιότητες όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ισλανδία, για παράδειγμα, δεν έχει στρατό. Και η Γερμανία, η οποία μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου απέρριψε κάθε στρατιωτική δύναμη εκτός από την αυτοάμυνα, ξοδεύει μόνο το 1,2 τοις εκατό του ΑΕΠ της για το στρατό. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν επίσης ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Ο Μάρτιν Στροπνίσκι, υπουργός Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ομιλία του Μάτις δεν αποτελούσε έκπληξη, και ότι ο ίδιος δεν την θεωρεί απειλητική. "Ήταν απόλυτα ήρεμος, ταπεινός και μετριόφρων," είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είχε αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Όμως, η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθεί να δαπανά μόλις πάνω από το 1 τοις εκατό του ΑΕΠ της στο στρατό, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ το Μάιο, όταν διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της συμμαχίας. Αυτή η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν ένα δύσκολο ευρωπαϊκό ντεμπούτο για την διοίκηση Τραμπ, καθώς ο Μάτις προσπάθησε επίσης να πείσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τη συμμαχία παρά τις επίμονες επικρίσεις του προέδρου. Οι τελευταίες αποκαλύψεις, ότι μέλη της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και άλλοι έμπιστοί του είχαν επικοινωνήσει με αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, και η παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρέσβη της Ρωσίας Σεργκέι Κισλιάκ, αύξησε την ανησυχία των συμμάχων.

Ιδιωτικά και δημόσια, πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και άκουσαν πολύ προσεκτικά κάθε λέξη του Μάτις την Τετάρτη, ψάχνοντας ενδείξεις για το ποιες μπορεί να είναι οι πολύπλοκες εμπλοκές μεταξύ των αξιωματούχων της διοίκησης Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων και τι μπορεί να σημαίνουν για την υπερατλαντική συμμαχία, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια απειλητική και πιο επιθετική Μόσχα. Ο Μάτις προσπάθησε να πείσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά την αντιμετώπιση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Είπε ότι η υπόθεση Φλιν δεν θα αλλάξει το μήνυμά τους στο ΝΑΤΟ. "Ειλικρινά αυτό δεν έχει καμία επίπτωση. Καμία απολύτως επίδραση" τόνισε.

Αλλά Ζανίν Χένις-Πλάςχερτ, η ολλανδή υπουργός Άμυνας, επισήμανε ότι "δεν υπάρχουν συνηθισμένες δουλειές με τη Ρωσία", λίγο πριν από τη συνεδρίαση. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη διάθεση στην βαριά οχυρωμένη ένωση ως τεταμένη και είπε ότι οι σύμμαχοι περίμεναν να δουν αν το μήνυμα του Μάτις την Τετάρτη διέφερε ως προς το ύφος από αυτό του Τραμπ. Με έναν σημαντικό τρόπο, ο υπουργός Άμυνας ενίσχυσε τις προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου. Αν και ο Μάτις αναγνώρισε "την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης", είπε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να δαπανούν το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ στις ένοπλες δυνάμεις τους. "Δεν μπορεί πλέον ο αμερικανός φορολογούμενος να φέρει ένα δυσανάλογο μερίδιο της άμυνας των δυτικών αξιών", είπε.

Ο Μάτις κράτησε επίσης μια δυναμική στάση απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 διέκοψε κάθε ελπίδα το ΝΑΤΟ να έχει μια πραγματική εταιρική σχέση με τη Ρωσία. "Τα γεγονότα του 2014 ήταν απογοητευτικά" είπε στην εναρκτήρια ομιλία που έκανε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Και πρόσθεσε: "Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Τραμπ, στηρίζει δυναμικά το ΝΑΤΟ". Αλλά πολλοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να αμφιβάλουν, επικαλούμενοι προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ που χαρακτήρισε την συμμαχία "ξεπερασμένη" και διαμαρτυρήθηκε ότι δεν την "ενοχλεί" η τρομοκρατία. Πέρυσι, υποστήριξε ότι η αμερικανική υποστήριξη για τα μέλη της συμμαχίας μπορεί να εξαρτάται από το αν τα μέλη της καταβάλλουν το οικονομικό τους μερίδιο.

Οι παρατηρήσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία ειδικότερα στα μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά τα σχόλιά του μπορεί να στρέψουν το ενδιαφέρον εκ νέου στις δαπάνες της συμμαχίας. "Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερες αμυντικές δαπάνες και δικαιότερη κατανομή των βαρών", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη. Επεσήμανε αριθμούς που δημοσιεύθηκαν μια μέρα νωρίτερα και δείχνουν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και του Καναδά είχαν αυξηθεί 3,8 τοις εκατό το 2016 - περίπου κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια. "Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις στρατιωτικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά".

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για την είδηση ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει έναν νέο πύραυλο κρουζ που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι παραβιάζει μια συνθήκη-ορόσημο για τον έλεγχο των όπλων. "Κάθε μη συμμόρφωση της Ρωσίας με την INF [Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς] θα ήταν μια σοβαρή ανησυχία για τη συμμαχία" είπε ο Στόλτενμπεργκ.

nytimes.com