ΗΠΑ: Ποιος "νίκησε" στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων;
06/10/2016 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Ποιος "νίκησε" στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων;

Ο Τιμ Κέιν χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ "ανόητο και μανιακό" που θα μπορούσε να αρχίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, κατά το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων που περιελάμβανε έντονες αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Κέιν και του πολιτικού του αντίπαλου Μάικ Πενς. Ο Πενς κατάφερε αρκετές φορές να αντικρούσει τον Κέιν σε πιο ήπιους τόνους, απομακρύνοντας τη συζήτηση από ουσιώδη ζητήματα. Ο Κέιν, εν τω μεταξύ, διέκοπτε συνεχώς τον Πενς και φάνηκε να προσπαθεί να βασιστεί περισσότερο στις σημειώσεις του, απ' ότι ο κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν, εν μέσω του πρώτου ντιμέιτ των υποψήφιων προέδρων και τον δεύτερου, την Κυριακή το βράδυ. Γνωστός ως ένας από τους πιο καταδεκτικούς πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, ο Κέιν επιτέθηκε, αρχίζοντας την συζήτηση λέγοντας πως η οικογένειά του "φοβάται μέχρι θάνατο" το ενδεχόμενο ο Τραμπ να είναι επικεφαλής του στρατού. Ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια συνέχισε να χλευάζει τον Τραμπ για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τους Μεξικανούς και τις γυναίκες, την άρνηση να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και την ανορθόδοξη εξωτερική πολιτική του. Ο Κέιν έφτασε ακόμα κα ι στο σημείο να προειδοποιήσει για πυρηνικό πόλεμο, αν κερδίσει ο Τραμπ.

"Ο Ρόναλντ Ρίγκαν είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τη διάδοση των πυρηνικών στη δεκαετία του '80. Είπε ότι το πρόβλημα με την διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ότι κάποιος ανόητος ή μανιακός θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καταστροφικό γεγονός" είπε. "Και νομίζω ότι αυτός είναι ο συνυποψήφιος του Πενς. Ακριβώς αυτός για τον οποίο μας προειδοποίησε ο Ρίγκαν". Ο Πενς απάντησε: "Γερουσιαστή, αυτό σας υποτιμά και εσάς και τη Χίλαρι Κλίντον". Ο Κέιν επανειλημμένα κατηγόρησε τον Πενς ότι δεν υπερασπίζεται τις πολιτικές και τις δηλώσεις του Τραμπ, ένας ισχυρισμός που αποδείχθηκε ακριβής κατά καιρούς. Ο Πενς παρουσίασε πολιτικές που φαίνονταν εντελώς αποκομμένες από τον Τραμπ κατά καιρούς, ανάμεσά τους και σε θέματα όπως η Συρία, για την οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εδραιώσουν ασφαλείς ζώνες με στρατιωτικά μέσα και να επιβληθούν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε "μικρό και εκφοβιστή". Ο Τραμπ, αντιθέτως, είναι θετικός απέναντι στον Ρώσο ηγέτη. Ο Πενς είπε επίσης ότι δεν θα απελαθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες σε μια κυβέρνηση Τραμπ και ότι ήταν "ανοησίες" το ότι ο Τραμπ είχε προτείνει τιμωρίες για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση.

Μια ισχυρή πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν την συζήτηση, που ρωτήθηκαν από το CNN, θεώρησαν ότι ο Κέιν υπερασπίστηκε πιο ενεργά τον συνυποψήφιό του. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε, ωστόσο, ότι οι τηλεθεατές θεωρούν τον Πενς "νικητή", με ένα περιθώριο 48-42.

Τα ντιμπέιτ των αντιπροέδρων σπάνια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, κάτι που ισχύει και για το εν λόγω. Αλλά μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, ο Τραμπ ίσως να μπορεί να ισχυριστεί ότι η εκστρατεία του κέρδισε άλλη μια "νίκη".

telegraph.co.uk