ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ
21/07/2017 23:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη και ταραχώδη θητεία με την οποία έγινε ευρέως γνωστός κι ενώ οι αποκαλύψεις με πρωταγωνιστές πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν να κλυδωνίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την παραίτηση του Σπάισερ, ηλικίας 45 ετών, και γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διόρισε τον χρηματιστή της Γουόλ Στριτ Άντονι Σκαραμούτσι στην θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας του.

"Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Θα συνεχίσω έως τα τέλη Αυγούστου" σημείωνε ο Σπάισερ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Αν και δεν ήταν έκπληξη, η αποχώρηση του Σπάισερ ήταν ξαφνική και αποτυπώνει την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των νομικών ομάδων και των ομάδων επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ μεσούσης της έρευνας, που ολοένα και διευρύνεται, σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ, που είχε αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, και του Κρεμλίνου.

Όντας στο επίκεντρο της σάτιρας της Μελίσας Μακάρθι στο "Saturday Night Live" αλλά και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τα κωμικά σκετσάκια άλλων εκπομπών λόγω των αντιπαραθέσεων που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στον Λευκό Οίκο, ο Σπάισερ αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Κατάφερε άλλωστε να προκαλέσει διαμάχες από την αρχή της θητείας του, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον ΜΜΕ στην πρεμιέρα των καθηκόντων του ως εκπρόσωπος τύπου και χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους αριθμούς που έδωσαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με το πλήθος που παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.

"Ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που παρακολούθησε ποτέ μια ορκωμοσία, τελεία και παύλα, τόσο εντός της χώρας όσο και παγκοσμίως" είχε τονίσει με τη δήλωσή του σύντομα να προκαλεί αντιδράσεις.

Την ώρα που ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης του Σπάισερ, η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι παραιτήθηκε λόγω του διορισμού του Σκαραμούτσι. Ο Σπάισερ είχε αναλάβει καθήκοντα τόσο εκπροσώπου τύπου όσο και διευθυντή επικοινωνίας.

Ο 45χρονος είχε εξάλλου βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων ότι έκανε ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις.

Από την αρχή, ο Σον Σπάισερ και άλλοι συνεργάτες του Τραμπ επιδίωξαν να αναταράξουν το κατεστημένο στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένων αποφάσεων όπως τον περιορισμό των καθημερινών ενημερώσεων που μεταδίδονταν τηλεοπτικά και την αντικατάστασή τους από ακουστικές ενημερώσεις.

"Δεν υπάρχουν εσωτερικές έριδες στον Λευκό Οίκο"

Ο Λευκός Οίκος δεν σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, διαβεβαίωσε σήμερα ο νέος διευθυντής επικοινωνίας, Άντονι Σκαραμούτσι, αφού γνωστοποίησε τον διορισμό της Σάρα Σάντερς στην θέση της εκπροσώπου τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

"Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το πολιτισμικό μας μοντέλο συνίσταται στην προώθηση του προγράμματος του προέδρου πριν από ο,τιδήποτε άλλο" τόνισε ο ίδιος.

"Εάν υπάρχουν κάποιες μικρές τριβές στο εσωτερικό του Λευκού Οίκους εξαιτίας αυτού, δεν είναι κάτι το σοβαρό".

"Το πλοίο πλέει στη σωστή κατεύθυνση" σημείωσε ο Σκαραμούτσι προτού συμπληρώσει:

"Αγαπώ την ομάδα. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω την φράση μου. Λατρεύω την ομάδα".

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το παράπονό του ότι το έργο που έχει επιτευχθεί από τον Λευκό Οίκο, έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο και την κυβέρνησή του, δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που ανέγνωσε η Σάρα Σάντερς.

"Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά και μας αναγνωρίζουν τόσα λίγα" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω της εκπροσώπου του.

Η κόρη του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι αναλαμβάνει επομένως καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου μετά την παραίτηση του Σον Σπάισερ, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που έγινε στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

"Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά του Σον εκ μέρους της κυβέρνησής μου και του αμερικανικού λαού. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Κοιτάξτε απλά τα φοβέρα ποσοστά του στην τηλεθέαση" τόνισε ο Τραμπ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr