ΗΠΑ: Κινητικότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown
29/01/2019 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Κινητικότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία δεν μπορούν να ανεχτούν ένα ακόμη shutdown, σχολιάζει το “ Politico.”

Αφού πέρασαν 35 ημέρες με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να παραμένουν μερικώς κλειστές, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία τρέμουν στην ιδέα για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με μία παρόμοια κατάσταση, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων.

Το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνεται στην Γερουσία εκτιμάται ότι μπορεί να εμποδίσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε μία νέα διακοπή των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Αμερικανό πρόεδρο, στην περίπτωση που ο ίδιος επιλέξει μία νέα σύγκρουση για το συνοριακό τείχος ασφάλειας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία η οποία -στην ουσία- ασκεί την εξουσία, έχει διαφορετική άποψη.

“ Δεν αγαπώ το shutdown. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ οποιονδήποτε που θα μπορούσε να επιδιώκει ένα ακόμη shutdown,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ, ένας από τους γερουσιαστές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα της συνοριακής ασφάλειας.

Οι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους ακολούθησαν την κομματική γραμμή στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και συντάχθηκαν με τον πρόεδρο Τραμπ, την περίοδο που το shutdown βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, σε ιδιωτικό επίπεδο, η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στην στάση του προέδρου Τραμπ άρχισε να παρουσιάζει πολιτικές ρωγμές, καθώς γίνονταν γνωστές οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με την κατάσταση για τον μέσο Αμερικανό πολίτη να επιδεινώνεται καθημερινά.

Μετά την αλλαγή στάσης περίπου έξι Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε την απαίτησή του για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους, πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε μια πλήρη πολιτική ανταρσία.

Από την άλλη μεριά, έχει ευρέως εδραιωθεί η αντίληψη εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τραμπ, ότι η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για να επιτευχθούν συμβιβασμοί, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Τραμπ “ δεν θέλει να πάει σε ένα άλλο shutdown.”

Η ίδια ωστόσο, δεν απέκλεισε ένα νέο shutdown στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν κατορθώσει να καταστρώσει ένα σχέδιο συνοριακής ασφάλειας, το οποίο, θα είναι αρεστό στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει ανοιχτό κι ο πρόεδρος της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων (House Freedom Caucus) Μαρκ Μίντοους, ο οποίος είναι στενός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ.

Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μετά από αυτό που προηγήθηκε και ήταν το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια που έχει καταγραφεί στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ανησυχεί σοβαρά τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, παρά τις ελπίδες που υπάρχουν ότι μπορεί να αποφευχθεί από μία δικομματική συμφωνία για την συνοριακή ασφάλεια ή ακόμη και από τη λήψη κάποιων μέτρων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πηγή: “ Politico”-ΑΠΕ-ΜΠΕ