ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν τεράστια στρατιωτική άσκηση
11/08/2017 13:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν τεράστια στρατιωτική άσκηση

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες θα προχωρήσουν σε τεράστιες ασκήσεις θαλάσσης, εδάφους και αέρα αργότερα αυτό το μήνα, παρά τη ραγδαία κρίση κατά την οποία η Βόρεια Κορέα απειλεί να εκτοξεύσει πυραύλους προς την επικράτεια των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Οι ετήσιες κοινές ασκήσεις, με την ονομασία Ulchi-Freedom Guardian, είχαν σχεδιαστεί για να διεξαχθούν από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, αλλά τώρα έρχονται σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται σε επιφυλακή, αυξάνοντας το φάσμα ενός ατυχήματος ή υπερβολικής αντίδρασης.

Η χρονική στιγμή είναι ακόμα πιο ανησυχητική, δεδομένου ότι η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να εκτοξεύσει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους ενδιάμεσης κλίμακας Hwasong-12 προς το νησί Γκουάμ, μια ασυνήθιστα ειδική απειλή κατά των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ αναφέρουν ότι οι ασκήσεις, που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά και νοτιοκορεάτικα στρατεύματα, αποτρέπουν την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας.

Στο παρελθόν, οι πρακτικές πιστεύεται ότι συμπεριέλαβαν "επιθέσεις αποκεφαλισμού" (όπως αποκαλούνται οι επιχειρήσεις για την αλλαγή ηγεσίας), σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον Κιμ Γιονγκ-ουν και κορυφαίους στρατηγούς τους. Μια κίνηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει ευρείες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, πέρασε το Σάββατο, πυροδοτώντας μια εξαγριωμένη αντίδραση από το καθεστώς του Κιμ, που υποσχέθηκε εκδίκηση "χιλιάδες φορές".

Ο Τραμπ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, απειλώντας να απαντήσει με "πυρ και μανία", και η Πιονγιάνγκ στη συνέχεια εξέφρασε το σχέδιό της να εκτοξεύσει πυραύλους που θα προσγειωθούν κοντά στα νερά κοντά του Γκουάμ. Την Πέμπτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το σχόλιο του "ίσως ... δεν ήταν αρκετά σκληρό". Πρόσθεσε ότι εάν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί στο Γκουάμ, ένα νησί 544 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο δυτικό Ειρηνικό, όπου το ένα τρίτο του διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός, "θα τους συμβούν πράγματα που δεν πίστευαν ότι είναι δυνατόν".

Στρατιωτική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί "την ρητορική και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ". Οι αξιωματούχοι στη Σεούλ επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι αναμένεται να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζονται με οργή από την Πιονγκγιάνγκ. Μετά τον περσινό Ulchi-Freedom Guardian, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή .

Μετά την Ιαπωνία και τη Γερμανία, η Νότια Κορέα φιλοξενεί τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, με σχεδόν 35.000 εργαζόμενους σε 83 τοποθεσίες, μια σχέση που ξεκινά από τον πόλεμο της Κορέας το 1950-1953.
Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ εγκατέστησαν επίσης ένα τερματικό αμυντικό σύστημα υψηλού υψομέτρου (Thaad) στη χώρα, με σκοπό τη χρήση πυραύλων παρεμπόδισης για την καταστροφή των εισερχόμενων πυραύλων.

Και την Πέμπτη, οι αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια 18ήμερη άσκηση με αληθινά πυρά στο βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, ένα άλλο προγραμματισμένο γεγονός που συμβαίνει σε μια επισφαλή στιγμή. Εν τω μεταξύ, ένα κρατικό έγγραφο από την Κίνα, τον ανήσυχο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερο εάν ο γείτονάς του ξεκινήσει μια επίθεση που θα απειλούσε τις ΗΠΑ, μια σαφή προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ ενάντια σε οποιαδήποτε επιθετική δράση.
Ωστόσο, οι Global Times έδωσαν επίσης συμβουλές: "Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν επιθέσεις και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να αλλάξουν το πολιτικό πρότυπο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν".

Πέρυσι, η Β. Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμές πυρηνικών βομβών και τον Ιούλιο έκανε δύο διηπειρωτικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται για το κατά πόσον το απομονωμένο κράτος έχει ακόμα τη δυνατότητα να τοποθετήσει μια μικροσκοπική πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν 40.000 άτομα στην Ιαπωνία και 35.000 στη Νότια Κορέα και χρησιμοποιούν το Γκουαμ ως "μόνιμο αερομεταφορέα".

"Η κατάσταση αυτή αρχίζει να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πυραυλική κρίση της Κούβας", ανέφερε ο επικεφαλής της οικονομικής ομάδας της ING, Ρόμπερτ Κάρνελ. "Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να εντείνει τον πόλεμο των λέξεων, υπάρχει μια μειωμένη πιθανότητα για οποιαδήποτε διπλωματική λύση".

theguardian.com