Ινστιτούτο Bruegel: Οι τρεις κίνδυνοι του Brexit
31/05/2016 19:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ινστιτούτο Bruegel: Οι τρεις κίνδυνοι του Brexit

Καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, σχετικά με τη συμμετοχή της στην ΕΕ, το αποτέλεσμα φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρό προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενώ άλλες το ακριβώς αντίθετο. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απρόβλεπτο, όμως η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι σχετικά υψηλή ώστε να δικαιολογεί μια ανάλυση για τις επιπτώσεις της.

Εκτός από τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και για την εγχώρια πολιτική μια ψήφος υπέρ του Brexit, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση:

Το πρώτο ζήτημα αφορά τις οικονομικές συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας. Πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα, ενδεχομένως να μεταφέρουν κάποιες από τις δραστηριότητές τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ορισμένες αμερικανικές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο έχουν αναφέρει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το στάτους του Λονδίνου να παρέχει τραπεζικές δραστηριότητες στην ΕΕ είναι απαραίτητο μέρος του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Αναμφίβολα, , η απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. μπορεί να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ενός Brexit. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των νέων συμφωνιών που θα πρέπει να διαπραγματευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου, όμως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σημαντικά μικρότερη οικονομική δύναμη έναντι της ΕΕ, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι όροι θα είναι υπέρ της Βρετανίας.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από ένα Brexit, επίσης, έχουν υποτιμηθεί. Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα, που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διαμορφώσει μια ειρηνική Ευρώπη, βασισμένη σε νόμους και θεσμούς. Σε πρακτικό επίπεδο, έχει γίνει ένα καθημερινό φόρουμ αλληλεπίδρασης για τους αξιωματούχους όλων των επιπέδων, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε 28 χώρες. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμούν τη σημασία αυτού του δικτύου. Στην πραγματικότητα, σε μια εποχή κατά την οποία οι συγκρούσεις έχουν μετατραπεί από αντιπαραθέσεις οριστικά σκληρών δυνάμεων σε πιο "υβριδικούς πολέμους", τα δίκτυα, οι θεσμοί, η προσωπική εμπιστοσύνη και η ανταλλαγή πληροφοριών έχουν γίνει ένα ουσιαστικό στοιχείο σταθερότητας.

Τέλος, θα ήταν οικονομικά και πολιτικά επιζήμιο για τις εναπομείνασες χώρες της ΕΕ αν η Βρετανία αποχωρούσε από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το λαϊκίστικο αίσθημα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα αιτήματα για διαπραγμάτευση μιας ειδικής σχέσης με την ΕΕ, με λιγότερες υποχρεώσεις και τα ίδια οφέλη θα μπορούσαν να αυξηθούν. Η ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία ειδικά, θα πρέπει να ετοιμάσουν μια απάντηση σε τέτοιου είδους τάσεις.

Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εστιάσουν στην βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ και στην ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας. Συνολικά, μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα ήταν ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό γεγονός, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, και γι' αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

bruegel.org