Ηνωμένο Βασίλειο: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά το εκλογικό χάος
09/06/2017 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηνωμένο Βασίλειο: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά το εκλογικό χάος

Η Τερέζα Μέι, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, σηματοδότησε ότι οι Συντηρητικοί θα επιδιώξουν να προχωρήσουν στην εξουσία αφού επιμένουν ότι είναι "καθήκον" του κόμματος να παράσχει σταθερότητα μετά τις εκλογές. Η Πρωθυπουργός, αποδεχόμενη τη νίκη στην εκλογική περιφέρεια του Μέιντενχεντ, δήλωσε ότι η πλήρης εικόνα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη προκύψει, αν και φαίνεται ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Τόρις δεν θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία και η Μέι δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας. Και αν, όπως φαίνεται το Συντηρητικό Κόμμα έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες και ίσως τις περισσότερες ψήφους, τότε θα είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αυτή την περίοδο σταθερότητας - και αυτό ακριβώς θα κάνουμε".

Η προοπτική ενός ασταθούς Κοινοβουλίου, που υποδηλώνεται από τα exit polls, έχει προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, που θα αρχίσουν σε μόλις 10 ημέρες και θα μπορούσε να είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων πριν από την τελική μορφή της επόμενης κυβέρνησης.

Εάν δεν προκύψει κανένα κόμμα με συνολική πλειοψηφία, η κυβέρνηση των συντηρητικών θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι η Τερέζα Μέι να μεταβεί στη βασίλισσα για να υποβάλει την παραίτησή της και της κυβέρνησής της. Σε εκείνο το σημείο, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης μπορεί να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε σε συμμαχία με άλλο κόμμα ή κόμματα.

Το 2010, ο Γκόρντον Μπράουν έμεινε στην πρωθυπουργία επί έξι ημέρες εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων και παραιτήθηκε μόνο όταν κατέστη σαφές ότι οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα βιώσιμο συνασπισμό.

Θα πρέπει να παραιτηθεί η Μέι;

Είναι πολύ πιθανό η Μέι να μην παραιτηθεί μέχρι να διαπιστώσει αν έχει την υποστήριξη να συνεχίσει στην πρωθυπουργία. Με 650 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, χρειάζονται 326 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, στην πράξη, μια λειτουργική πλειοψηφία μπορεί να απαιτήσει μόλις 323 βουλευτές, καθώς ο Πρόεδρος δεν ψηφίζει και το Sinn Fein μέχρι στιγμής αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες του.

Ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών των Τόρις, η Μέι θα μπορούσε να περάσει αυτό το κρίσιμο ποσοστό με την υποστήριξη των Βορειοϊρλανδικών συνδικαλιστικών κομμάτων ή ίσως χρειαστεί να κοιτάξει πιο πέρα, σε πιθανές συμφωνίες με άλλα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η Μέι παρότρυνε κατ' επανάληψη τους ψηφοφόρους να της δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να μιλήσει στις Βρυξέλλες με την ισχυρή υποστήριξη της χώρας και της Βουλής των Κοινοτήτων. Προειδοποίησε ότι εάν χάσει μόλις έξι έδρες, δεν θα είναι πια πρωθυπουργός και ένας απροετοίμαστος Τζέρεμι Κόρμπιν θα πάει "γυμνός και μόνος" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τι γίνεται αν οι Εργατικοί σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού;

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλα «προοδευτικά» κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Plaid Cymru, οι Πράσινοι ή το SDLP. Σε έντονη αντίθεση με το 2010, πολλά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την ανυπομονησία για οποιαδήποτε συμμετοχή σε έναν επίσημο συνασπισμό, προφανώς καθιστώντας αυτό το αποτέλεσμα απίθανο.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν έναν συνασπισμό, αντίθετα θα επιδιώξουν να κυβερνήσουν ως μειοψηφική κυβέρνηση αν είναι δυνατόν. Και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών να μην συμμετάσχει σε συνασπισμό ούτε με τους Συντηρητικούς ούτε με τους Εργατικούς.

Αλλά άλλες ρυθμίσεις εκτός από έναν συνασπισμό θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια συμφωνία "προσφοράς και εμπιστοσύνης", σύμφωνα με την οποία τα μικρότερα κόμματα θα δεσμευτούν να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα της κυβέρνησης χωρίς να αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση. Ή είτε οι Συντηρητικοί είτε οι Εργατικοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, επιδιώκοντας να κερδίσουν υποστήριξη στα κοινοβούλια για το πρόγραμμά τους με βάση τις ψήφους κάθε φορά.

Το πρώτο ορόσημο για την Μέι θα είναι η 13η Ιουνίου, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων θα επιστρέψει μετά τις εκλογές. Αλλά μια πολύ πιο σημαντική προθεσμία είναι η ομιλία της βασίλισσας στις 19 Ιουνίου, όταν όποιος κυριαρχήσει θα διαβάσει το νομοθετικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν είναι πιθανό να ζητήσει από τη βασίλισσα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εάν δεν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών στα κοινοβούλια.

Το Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο καταρτίστηκε το 2010 μετά το αδιευκρίνιστο αποτέλεσμα των εκλογών του έτους αυτού, αναφέρει ότι η κυβέρνηση "έχει το δικαίωμα να περιμένει μέχρι να συναντηθεί το νέο Κοινοβούλιο για να διαπιστώσει εάν μπορεί να διαχειριστεί την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά αναμένεται να παραιτηθεί εάν καταστεί σαφές ότι είναι απίθανο να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή την εμπιστοσύνη και υπάρχει μια σαφής εναλλακτική λύση".

Χωρίς σαφή εναλλακτική λύση, τα κόμματα αναμένεται να διεξαγάγουν συζητήσεις για να διαπιστώσουν εάν ένα από αυτά είναι σε θέση να συγκροτήσει μια κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων. Η πρωθυπουργός μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη δημόσια υπηρεσία να παράσχει στήριξη στις διαπραγματεύσεις, όπως έπραξε το 2010.

Η βασίλισσα δεν αναμένεται να αναμειχθεί σε τυχόν διαπραγματεύσεις, αλλά το παλάτι θα ενημερώνεται μέσω εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων ή του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμη κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να συγκεντρώσει τον προϋπολογισμό της και το πρόγραμμά της μέσω του Κοινοβουλίου, τότε μπορεί να ζητηθεί από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στα εκλογικά κέντρα για νέες γενικές εκλογές.

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των εκλογών;

1. Μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Τόρις ή των Εργατικών

Σε αυτό το σενάριο, η Τερέζα Μέι, ως εν ενεργεία πρωθυπουργός, θα έχει την πρώτη ευκαιρία να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό. Ωστόσο, ακόμη και με την υποστήριξη των συνδικαλιστών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Συντηρητικοί θα δυσκολεύονταν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς να προσεγγίσουν άλλα κόμματα.

Εν τω μεταξύ, μια αποκαλούμενη "προοδευτική συμμαχία" που θα φέρει κοντά τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το SNP, το Plaid Cymru (το κόμμα της Ουαλίας) και τους Πράσινους δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία και θα παράγει συνολικά μόνο λίγες έδρες περισσότερες από τους Συντηρητικούς.

Ο μοναδικός συνδυασμός που θα έπεφτε πάνω από το κρίσιμο σημείο των 326 εδρών θα ήταν η επανάληψη του συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, κάτι το οποίο αποκλείστηκε ρητά από τον ηγέτη των τελευταίων Τιμ Φάρον.

2. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας

Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP απέκλεισαν έναν επίσημο συνασπισμό κατά τη διάρκεια των εκλογών, μιλώντας αντ' αυτού για το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα βασίζεται στην ψήφο ανά περίπτωση.

Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε: "Εάν τα αποτελέσματα εξελιχθούν όπως όλα δείχνουν, θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι Εργατικοί θα επέστρεφαν για να εξουδετερώσουν τις ελπίδες μιας συντριπτικής πλειοψηφίας των Τόρις. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια τέτοια ανάκαμψη σε μια πορεία εκστρατείας. Φαίνεται ότι οι Τόρις τιμωρήθηκαν επειδή θεώρησαν δεδομένη την ψήφο του βρετανικού λαού".
Η πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών βαρώνη Μπρίντον και ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον επέμειναν ότι το κόμμα δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί ούτε με το Εργατικό Κόμμα ούτε με τους Συντηρητικούς, καθώς και οι δύο πιέζουν για ένα "σκληρό Brexit".
Είπε στο Sky News: "Ένας συνασπισμός δεν είναι υπό συζήτηση, όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος του 2015 αλλά και λόγω των μεγάλων πολιτικών διαφορών".

3. Νέες εκλογές

Εάν μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να σχηματιστεί και μια μειοψηφική κυβέρνηση αποδειχθεί μη εφαρμόσιμη, θα υπάρξουν και άλλες γενικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Ο Εντ Μπολς, πρώην καγκελάριος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνασπισμός, ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα αποδειχθεί πολύ ασταθής και ότι θα έχουμε και δεύτερες γενικές εκλογές μέσα στο έτος.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό θα αναχαιτίσει την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του Brexit, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τον περιορισμένο χρόνο που είναι διαθέσιμος για τη σύναψη μιας σύνθετης συμφωνίας αποχώρησης και μιας ξεχωριστής συμφωνίας σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις. Το 1974, το ασταθές κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου οδήγησε σε δεύτερες εκλογές τον Οκτώβριο.

telegraph.co.uk