Η τραπεζική κρίση… περιμένει τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό
11/12/2016 21:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τραπεζική κρίση… περιμένει τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Ματέο Ρέντσι ως πρωθυπουργός ως μια γρήγορη λύση στην πολιτική κρίση που έχει συνταράξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων με κοινοβουλευτικούς ηγέτες, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τον Τζεντιλόνι στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της Ρώμης και του ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση. "Το θεωρώ μεγάλη τιμή και θα ανταποκριθώ με αξιοπρέπεια και ευθύνη", είπε ο Τζεντιλόνι.

Αργά το Σάββατο, ο Ματαρέλα είχε τονίσει την επιθυμία του να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό γρήγορα, λέγοντας σε μια δήλωση ότι η Ιταλία χρειάζεται μια "πλήρως λειτουργική κυβέρνηση μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα", προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δεσμεύσεις της. Η Ιταλία είχε βυθιστεί σε πολιτική αβεβαιότητα πριν από έξι ημέρες όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που υπερασπίστηκε ο Ρέντσι με συντριπτική διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο είχε στοιχηματίσει τη θητεία του στο γραφείο.

Ο Τζεντιλόνι υποστήριξε ότι ο Ματαρέλα είχε ζητήσει από τον Ρέντσι να παραμείνει για μια δεύτερη θητεία, αλλά αυτός το απέρριψε. Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η απόφαση του Ρέντσι αξίζει "τον σεβασμό όλων". Νωρίς την Κυριακή, ο Ρέντσι -η κυβέρνηση του οποίου διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια- έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι προσφέρει στον Τζεντιλόνι τις "ευχές και την υποστήριξή" του.

Η επείγουσα ανάγκη για τον διορισμό νέας κυβέρνησης εντάθηκε την Παρασκευή, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, για επιπλέον χρόνο ώστε να αντλήσει κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές. Η απόφαση της ΕΚΤ έχει αυξήσει τις πιθανότητες η ιταλική κυβέρνηση να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κρατικά κεφάλαια για τη διάσωση ενός από τα πλέον πολύτιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της, το οποίο μαστίζεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το διοικητικό συμβούλιο της MPS αναμένεται να συναντηθεί σήμερα.

Η επιλογή του Τζεντιλόνι, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο πόλεμο της Λιβύης, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της χώρας και έναν ακόμα υποψήφιο για την πρωθυπουργία, να παραμείνει στον σημερινό ρόλο του, προκειμένου να διαχειριστεί τα τραπεζικά προβλήματα. Υποθέτοντας ότι ο Τζεντιλόνι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφους εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε ακόμη και να είναι σε θέση να εκπροσωπήσει την Ιταλία στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρέντσι παραιτήθηκε στον απόηχο του δημοψηφίσματος, δεν υπήρξαν σημαντικές αποσκιρτήσεις από το συνασπισμό που στήριξε την κυβέρνησή του από το Φεβρουάριο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζεντιλόνι, εάν επιλεγεί, θα πρέπει να είναι σε θέση να υπολογίζει σε ένα συνδυασμό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και άλλων κεντρώων κομμάτων για να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, υπήρξαν εκτεταμένες εκκλήσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βούληση του ιταλικού λαού.

Ο Ματαρέλα κατέστησε σαφές ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο αν οι δύο ξεχωριστοί εκλογικοί νόμοι για την άνω και κάτω Βουλή εναρμονιστούν, αποκαλώντας την προϋπόθεση "απαραίτητη". Αυτή τη στιγμή, οι βουλευτές στην άνω Βουλή εκλέγονται σε αναλογική βάση, ενώ στην κάτω Βουλή θα εκλεγούν με ένα σύστημα που δίνει έδρες μπόνους και μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα. Ο Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε να "συνοδεύσει και να διευκολύνει" κάθε προσπάθεια για να σφυρηλατηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος.

Ο Ματαρέλα ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις την Πέμπτη μιλώντας στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκάτοχό του, μαζί με την Λάουρα Μπολντρίνι, πρόεδρο της κάτω βουλής, και τον Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρο της Γερουσίας. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν την Παρασκευή με μια σειρά από συναντήσεις με μικρά κόμματα στο κοινοβούλιο. Το Σάββατο, όμως, οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες των κορυφαίων κομμάτων συναντήθηκαν με τον Ματαρέλα. Παρά το γεγονός ότι ο Ρέντσι και ο Μπέμπε Γκρίλο - ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, της αντισυστημικής δύναμης που ανταγωνίζεται τα ποσοστά του PD- δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κεντροδεξιού Φόρτσα Ιτάλια, ήταν παρών. Ο Ρέντσι είχε απαιτήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιταλίας να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση "εθνικής ευθύνης", αλλά η έκκλησή του έπεσε στο κενό, καθώς όλοι οι αντίπαλοί του θα προτιμούσαν να επιτεθούν στους κατεστημένους φορείς πριν από τις επόμενες εκλογές.

ft.com