Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα
07/06/2018 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

Στην αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Αφορμή φαίνεται να είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι η κίνηση αυτή της Ελλάδας ήταν "απαράδεκτη". Και σε αυτό το σημείο συνέχισε: "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα" τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες πέρασαν την πύλη του αστυνομικού τμήματος Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνταν και οι υπόλοιποι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς παρήλθε το δεκαοκτάμηνο που είναι το ανώτατο όριο κράτησης.

Ωστόσο και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που τυπικά είναι ελεύθεροι, παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου αναφέρονται στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που είχαν υπογράψει Ελλάδα – Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και πρακτικά αφορά την περιοχή του Έβρου (εφόσον γα νησιά καλύπτονται από την κοινή δήλωση Τουρκίας – EE του Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία λαμβάνει στήριξη ύψους μερικών δισ. ευρώ).

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε απειλήσει με καταγγελία του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής το οποίο είχε χαρακτηρίσει στην πράξη "ανενεργό".

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση αυτό το πρωτόκολλο έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2018 πέντε επαναπροωθήσεις.

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, οι οποίες δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε κάποια επίσημη απόφαση, έγιναν την παρούσα προεκλογική συγκυρία ενώπιον ομάδας επαρχιακών δημοσιογράφων, ασφαλώς θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

"Ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

"Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

"Η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή".

ΝΔ προς Τούρκο ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

Σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά στέλνει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη μονομερή απόφαση της γειτονικής χώρας, να αναστείλει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.

Παράλληλα, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει:

"Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της".

Κατεπείγουσα ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, μετά τις "προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι "η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική".

Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την Τουρκία για δηλώσεις Τσαβούσογλου

Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: capital.gr