Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για κατάργηση της βίζας
15/06/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για κατάργηση της βίζας

Η Τουρκία έχασε την προθεσμία της ΕΕ που θα επέτρεπε στους πολίτες της ταξίδια χωρίς βίζα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη μετανάστευση. Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση ότι τα 79 εκατομμύρια Τούρκοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις 26 ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά αυτό υπό την προϋπόθεση η Τουρκία να πληροί τις 72 προϋποθέσεις της ΕΕ για την ασφάλεια των συνόρων και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν είχε κατορθώσει ακόμη να ικανοποιήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Σε μια χωριστή απόφαση, οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα μέρος των τουρκικών ενταξιακών συνομιλιών. Η απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό είναι μια συμβολική χειρονομία που είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μετανάστευση.

Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει οξύνει την συζήτηση για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο της ΕΕ, παρότι η Τουρκία είναι απίθανο να ενταχθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες -ίσως και ποτέ. Η συμφωνία για τη βίζα δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία, οι οποίες είναι εκτός ζώνης Σένγκεν.

Απ' όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ το 2005, μόνο ένα από τα "κεφάλαια" 35 έχει κλείσει. Αρκετά έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της μακροχρόνιας διαμάχης της χώρας με την Κύπρο, ενώ η ΕΕ θεωρεί ότι η Τουρκία δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του κράτους δικαίου. Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση να καθυστερήσει η συμφωνία για τη βίζα ήρθε μια μέρα μετά την παραίτηση του πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία. Ο Χάνσγεργκ Χάμπερ θα εγκαταλείψει τη θέση του ως πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία τον Αύγουστο, μετά τα προκλητικά σχόλια σχετικά με τη συμφωνία της μετανάστευσης που εξόργισαν την τουρκική κυβέρνηση. Ο Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο, είχε κατηγορηθεί ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού στις τουρκικές εθνικές αξίες και στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια δήλωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η πρόοδος για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν εύθραυστη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση και την πολιτική βίζας, είπε ότι αναμένεται η Τουρκία να πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ για ταξίδια χωρίς βίζα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες του με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο έδειξαν μια ισχυρή θέληση να συνεργαστεί με την ΕΕ. "Πιστεύω ότι η μεταναστευτική κρίση φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη", είπε. Αρνήθηκε πάντως να καθορίσει πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία, θολώνοντας τις προσδοκίες ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ΕΕ δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση προόδου της τον Σεπτέμβριο.

theguardian.com