Η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S400 από την Ρωσία
07/06/2018 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S400 από την Ρωσία

Προς αναβολή της παραλαβής του αντιαεροπορικού συστήματος S400 από την Ρωσία κατευθύνεται η Τουρκία μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) στις ΗΠΑ την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία διαβεβαίωσε τους Αμερινακούς αξιωματούχους πως παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Επίσημα ο λόγος της αναβολής είναι πως η Τουρκία θέλει να εκπαιδευθεί σωστά το προσωπικό και να έχει πρόσβαση στο λογισμικό των συστημάτων.Ενώ στους 9 μήνες στην αρχή ρώσοι τεχνικοί θα είχαν λόγο στη χρήση και η Τουρκία δεν θα είχε καμία πρόσβαση στο λογισμικό του αντιαεροπορικού συστήματος.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyetπάντως αναφέρει πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήγησαν στους Τούρκους πως οι S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35. ῾Δεν είμαστε μόνοι μας είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας῾φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι.

«Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε» ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriotστην Τουρκία.

Πάντως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες. Όμως η παράδοση των οπλικών συστημάτων όπως και των υπολοίπων μαχητικών μάλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους S-400.

eleftherostypos.gr