Η Τερέζα Μέι κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές
04/05/2017 15:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τερέζα Μέι κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές

Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Βρετανίας, διαρρέοντας κακόβουλα περιεχομένου των συζητήσεων στα ΜΜΕ. Σε μια επιθετική και ασυνήθιστη ομιλία έξω από τη Downing Street, η βρετανίδα πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ορισμένους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ και είπε ότι η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στους "γραφειοκράτες των Βρυξελλών να μας καταπατήσουν".

"Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει παραποιηθεί εσφαλμένα στον ηπειρωτικό τύπο και η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει", ανέφερε.

"Οι απειλές κατά της Βρετανίας έχουν εκφραστεί από ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους. Όλες αυτές οι πράξεις έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου". Και συνέχισε: "Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες μας και όσο λογικές είναι οι θέσεις των άλλων ηγετών της Ευρώπης, υπάρχουν κάποιοι στις Βρυξέλλες που δεν θέλουν να πετύχουν αυτές οι συνομιλίες, οι οποίοι δεν θέλουν η Βρετανία να ευημερήσει".

Η πρωθυπουργός δεν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία της για να διευκρινίσει τα σχόλιά της. Οι ισχυρισμοί ακολούθησαν μια συζήτηση σχετικά με τον απολογισμό μιας συνάντησης μεταξύ της Μέι και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό Τύπο που παρουσίασε την αντίληψη της πρωθυπουργού για τη διαδικασία του Brexit δυσμενώς. Η Μέι χρησιμοποίησε την ομιλία για να αντικρούσει την προσέγγισή της στις διαπραγματεύσεις του Brexit με εκείνη του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, υπό την ηγεσία του οποίου, είπε η Μέι, οι ψηφοφόροι θα πληρώσουν ένα "υψηλό τίμημα". Ο Κόρμπιν από την πλευρά του κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι "παίζει παιχνίδια με το Brexit με την ελπίδα να κερδίσει το πλεονέκτημα για τους Τόρις". "Εντείνοντας τη δημόσια αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός θέλει να τυλίξει το Συντηρητικό Κόμμα στην βρετανική σημαία, και να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική αποτυχία της κυβέρνησής της και την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών μας", δήλωσε. "Αλλά το Brexit είναι πολύ σημαντικό για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό παιχνίδι στις εκλογές αυτές. Αυτές είναι ζωτικές διαπραγματεύσεις για κάθε άτομο στη Βρετανία και για το μέλλον της χώρας μας. Όμως η Τερέζα Μέι προβάλλει το ενδιαφέρον του κόμματος έναντι στο εθνικό συμφέρον. "Η πρωθυπουργός έχει δίκιο ότι υπάρχουν εκείνοι στις Βρυξέλλες που δεν θέλουν μια συμφωνία. Αλλά αυτό ισχύει και για κορυφαία στελέχη των Τόρις, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να μετατρέψουν τη Βρετανία σε έναν φορολογικό παράδεισο".

Η επίθεση της πρωθυπουργού, η οποία φαίνεται να απευθύνεται κυρίως στον Γιούνκερ, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον συμβιβαστικό τόνο που έλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκείνος από την πλευρά του εξήρε την "σκληρή" κυρία Μέι και μίλησε για τον "βαθύ σεβασμό" του προς την πρωθυπουργό. Η Μέι ισχυρίστηκε ότι "δεν θυμάται τον απολογισμό" του καταστροφικού δείπνου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Downing Street την περασμένη εβδομάδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιούνκερ είχε υποστηρίξει ότι είχε "ψευδαισθήσεις" για το Brexit.

Η δήλωση του Προέδρου προκάλεσε οργή σε άλλους Βρετανούς πολιτικούς. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε την Μέι ότι επιδιώκει να "δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα για κομματικούς λόγους" και χαρακτήρισε την επίθεση ως "βαθιά ανεύθυνη". "Αφού ζήτησε εκλογές για κομματικούς λόγους και όχι για το εθνικό συμφέρον, η πρωθυπουργός φαίνεται τώρα πρόθυμη να καταπολεμήσει την εκστρατεία με τον ίδιο τρόπο".

Η Μέι έκανε τη δήλωση χθες έξω από τη Downing Street, αφού επισκέφθηκε τη βασίλισσα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να σηματοδοτήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τις γενικές εκλογές. Χρησιμοποίησε επίσης τη δήλωση για να πει στους ψηφοφόρους ότι το Brexit θα είναι το "πρωταρχικό καθήκον" της επόμενης κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα στην πρωθυπουργό ένα προβάδισμα 20 μονάδων έναντι των Εργατικών, κάτι που θα δώσει στη Μέι μία αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων σε σύγκριση με τη μικρή πλειοψηφία που έχει προς το παρόν.

independent.co.uk