Η Τερέζα Μέι κάνει το πρώτο βήμα για το Brexit
02/10/2016 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τερέζα Μέι κάνει το πρώτο βήμα για το Brexit

Η Μέι θα ανακοινώσει την εισαγωγή του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένει να συμπεριλάβει η βασίλισσα στην επόμενη ομιλία της τον Απρίλιο ή τον Μάιο, στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, σήμερα. Η νομοθεσία θα ανατρέψει την Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 - το εσωτερικό δίκαιο το οποίο δίνει στην ΕΕ εξουσίες στη Βρετανία - όπως δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα Sunday Times. Θα μετατρέψει επίσης τους υφιστάμενους νόμους της ΕΕ σε αμιγώς εσωτερική νομοθεσία.

Η Μέι είπε ότι δεν θα περιμένει μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 - την επίσημη νομική ειδοποίηση προς τους εταίρους της Βρετανίας στην ΕΕ ότι αποχωρεί από το μπλοκ. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να βασίζεται στα "συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου", και όχι σε ό,τι βολεύει τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, είπε στην Sunday Times. "Η αρχή του δικαίου της ΕΕ στη Βρετανία θα τελειώσει", είπε.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης της νομοθεσίας θα δώσει στους βουλευτές την ευκαιρία να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το πώς πραγματοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που οι πολιτικοί από όλες τις πλευρές ζητούν μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Στοχεύει, επίσης, να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκεί η δεξιά πτέρυγα του κόμματος στην Μέι για να αναλάβει άμεση δράση και βγει η Βρετανία από το μπλοκ. Μια ηγετική ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών δημοσίευσε έναν προτεινόμενο οδικό χάρτη για ένα γρήγορο Brexit το Σάββατο, υποστηρίζοντας την ιδέα ενός Νόμου Κατάργησης και ζητώντας μια στάση "μη επιλογής" απέναντι στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Νίκι Μόργκαν προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι ένα "σκληρό Brexit" που απαιτούν οι ευρωσκεπτικιστές - και θα απομακρύνει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά - διακινδυνεύει να τροφοδοτήσει τη μισαλλοδοξία. Σύμφωνα με το σχέδιο της Μέι, η κατάργηση του νόμου του 1972 θα ισχύσει μόνο όταν η Βρετανία φύγει επισήμως από την ΕΕ. Η πρωθυπουργός είπε στην Sunday Times ότι το σχέδιό της θα δώσει στη χώρα "μέγιστη ασφάλεια, σταθερότητα και ασφάλεια για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς και για τους διεθνείς συμμάχους μας".

Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στο συνέδριο των Τόρις σήμερα, στην πρώτη της ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος ως πρωθυπουργός. Θα δώσει επίσης μια ξεχωριστή ομιλία για θέματα εσωτερικής πολιτικής, την Τετάρτη. Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις θα καθορίσει τις περαιτέρω λεπτομέρειες στην ομιλία του στο σημερινό συνέδριο, λίγο μετά την ομιλία της Μέι. "Από τη στιγμή που θα φύγουμε, η Βρετανία θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο και αυτό σημαίνει ότι το δίκαιο της ΕΕ πρέπει να πάψει να ισχύει", θα πει. "Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια, θα κάνουμε μια απλή προσέγγιση: το Δίκαιο της ΕΕ θα πρέπει να μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο, εφόσον είναι εφικτό, την ημέρα εξόδου".

Ο Ντέιβις θα διαβεβαιώσει επίσης ότι η έξοδος από την ΕΕ δεν θα διαβρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της Μέι έρχεται μια ημέρα μετά τη διαβεβαίωση του καγκελάριου Φίλιπ Χάμοντ ότι "οι επιχειρήσεις με ειδικευμένους εργαζόμενους δεν θα κλείσουν" μετά το Brexit. Η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί "με τρόπο που να επιτρέπει την ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου" είπε.

Στη συνέντευξη στους Sunday Times, η πρωθυπουργός, επίσης, απέκλεισε ρητά τις γενικές εκλογές πριν από το 2020, βάζοντας τέλος στις εικασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, στο Westminster υπήρχαν έντονες φήμες ότι η Μέι θα μπορούσε να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προβάδισμα της στις δημοσκοπήσεις, πηγαίνοντας σε εκλογές το επόμενο έτος. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την περασμένη εβδομάδα είπε στους ακτιβιστές του κόμματός του να προετοιμαστούν για πρόωρες εκλογές. Οι Τόρις αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μέι δήλωσε ότι ενδεχόμενες εκλογές μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να προκαλέσουν "αποσταθεροποίηση".

ft.com