Η ταυτότητα του δράστη της Νίκαιας
15/07/2016 19:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ταυτότητα του δράστη της Νίκαιας

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την δολοφονική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, ο Γαλλο-Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, φαίνεται να ήταν ένας βίαιος απατεωνίσκος, άγνωστος στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο οποίος γεννήθηκε στην Τυνησία, αλλά ζούσε και εργάζονταν στην παράκτια πόλη. Σύμφωνα με γαλλικά ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, ο 31χρονος ήταν ένας οδηγός παράδοσης από την πόλη Μσακέν, όπου δεκάδες ξένοι τουρίστες σκοτώθηκαν σε μια παραλία το περασμένο έτος. Φέρεται να επισκέφθηκε την πόλη τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Μπουλέλ ήταν παντρεμένος πατέρας τριών παιδιών και είχε ένα μακρύ ποινικό μητρώο, ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα φανατικός με τη θρησκεία. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, δεν ήταν γνωστός στις αρχές της Τυνησίας για τις ριζοσπαστικές ή ισλαμιστικές απόψεις του. Στις αρχές ήταν γνωστός για την ενδοοικογενειακή βία, κλοπές και μία βίαιη επίθεση με όπλο για την οποία, όπως φαίνεται, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, το φορτηγό- ψυγείο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση νοικιάστηκε πριν από δύο ημέρες στο Σεν-Λοράν-ντι-Βαρ, κοντά στη Νίκαια.

Αυτό οδήγησε τους αστυνομικούς της επίλεκτης μονάδας RAID - η οποία ασχολείται με τα βίαια εγκλήματα και την τρομοκρατία - σε μια πολυκατοικία πέντε ορόφων στο Quartier des Abattoirs. Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στις 9.30 το πρωί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσους γνώριζαν τον δράστη, είχε αποκτήσει την άδεια για το βαρύ όχημά του σχετικά πρόσφατα - κατά το τελευταίο ένα με ενάμισι έτος. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να καταβάλει το αρκετά σημαντικό ποσό των 2.000 ευρώ περίπου, γεγονός που υποδηλώνει έναν μεγάλο βαθμό προμελέτης. Οι ερευνητές θα θέλουν επίσης να μάθουν από πού απέκτησε τα όπλα που βρέθηκαν στην καμπίνα του φορτηγού.

Οι γείτονες του Μπουλέλ τον περιέγραψαν ως έναν ήσυχο και "όχι πολύ θρησκευόμενο" άνθρωπο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πολυκατοικία, είπαν ότι σπάνια μιλούσε και δεν ανταπέδιδε τους χαιρετισμούς τους. Μια γειτόνισσα τον χαρακτήρισε όμορφο "που καλοκοίταζε" τις κόρες της. Άλλοι άνθρωποι που τον γνώριζαν είπαν ότι ενδιαφερόταν για τη μουσική σάλσα και τα κορίτσια.

Τώρα οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα, όπως το πώς κατάφερε να περάσει την περίμετρο ασφαλείας και να κάνει την επίθεση και ποια ήταν τα κίνητρά του. Στην κοινότητα των 40.000 Τυνήσιων που ζουν στην Νίκαια -120.000 ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Κοτ Ντ' Αζούρ- δεν ήταν γνωστός στα 18 περίπου τζαμιά. Τα ενδιαφέροντα του ήταν ευρύτερα, λένε οι γείτονές του. Πώς λοιπόν ριζοσπαστικοποιήθηκε;

Η έρευνα θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στις διασυνδέσεις στη Νίκαια - μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως κέντρο της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης στη τζιχάντ, κυρίως μέσω του δικτύου του Ομάρ Όμσεν, επίσης γνωστού ως Ουμάρ Ντιάμπι, το όνομα του οποίου έχει επανειλημμένα εμφανιστεί στις αντιτρομοκρατικές έρευνες των Γάλλων.

theguardian.com