Η συριακή κυβέρνηση αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
25/11/2015 21:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συριακή κυβέρνηση αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε έναν Σύρο επιχειρηματία, υποστηρίζοντας ότι ήταν μεσάζων για πωλήσεις πετρελαίου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της κυβέρνησης της Συρίας, σε μια προσπάθεια να διακόψει την ροή των κεφαλαίων προς την τρομοκρατική ομάδα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωσή του ότι επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε άλλα τρία άτομα για την παροχή υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Συρίας, καθώς και σε επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά, συμπεριλαμβανομένης και μιας Ρωσικής τράπεζας.

Τα μέτρα, ο τελευταίος γύρος κυρώσεων που σχετίζονται με τον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στις ΗΠΑ και θα απαγορεύσουν σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται με τους στόχους. Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του είδους της, πιστεύεται ότι κερδίζει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του από τις πετρελαιοπηγές που κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας.

Το IS πουλάει το πετρέλαιο μέσω δικτύων λαθρεμπόρων, λένε οι εμπειρογνώμονες. Η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει επίσης συμφωνήσει να αγοράζει το πετρέλαιο του IS, είχε δηλώσει αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη χρονιά. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στο στόχαστρο των κυρώσεων είναι ο Σύριος επιχειρηματίας Τζορτζ Χασουάνι, ο οποίος δήλωσε ότι "λειτουργεί ως μεσάζων" για τις αγορές πετρελαίου της κυβέρνησης της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος. Στην εταιρεία του, μία κατασκευαστική, επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Χασουάνι το Μάρτιο και εκείνη την εποχή ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, ότι αγόρασε το πετρέλαιο από μαχητές του IS για την συριακή κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στο Reuters, η ΕΕ δεν είχε αρκετά στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία και αντ' αυτού θα πρέπει να ψάξει για τους μεσάζοντες που βγάζουν λαθραία πετρέλαιο στην Τουρκία για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν επίσης τον Μουνταλάλ Κχούρι, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών επικουρείται ή ενεργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης της Συρίας, της κεντρικής τράπεζας της και αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, και εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Συρίας στη Ρωσία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ο οποίος είναι ένας πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού, επειδή βοηθά την συριακή κυβέρνηση. Η Ρωσική Τράπεζα Οικονομική Συμμαχία μπήκε επίσης στο στόχαστρο του υπουργείο, επειδή ελέγχεται ή ανήκει στον Κχούρι και τον Ιλιουμζίνοφ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα οικονομικά όλων εκείνων που επιτρέπουν στον Άσαντ να συνεχίσει, προκαλώντας τη βία στο λαό της Συρίας" δήλωσε ο Adam Szubin, υφυπουργός για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει οικονομικά και στρατιωτικά μέσα για να στοχεύσουν τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους. Τον περασμένο μήνα, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις που επικεντρώνονται σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ομάδας στη Συρία σε μια εκστρατεία που ονομάστηκε "Tidal Wave II". Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ομάδα κέρδιζε 47 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου πριν από τον Οκτώβριο και ότι η εκστρατεία έχει μειώσει το ποσό αυτό κατά περίπου 30 τοις εκατό.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.