Η σφαγή στο Ορλάντο στο επίκεντρο των προεδρικών υποψήφιων
13/06/2016 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σφαγή στο Ορλάντο στο επίκεντρο των προεδρικών υποψήφιων

Ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή προσπάθησε να επωφεληθεί από τη σφαγή στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, επαναλαμβάνοντας την αμφιλεγόμενη έκκλησή του για μια προσωρινή απαγόρευση της μετανάστευσης μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικρίνοντας την Χίλαρι Κλίντον για την πολιτική της. Σε μια επίδειξη της προθυμίας του να αψηφήσει τη συμβατική συμπεριφορά και επιδεικνύοντας ένα δημαγωγικό ύφος σπάνιο για την προεδρικό υποψήφιο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει για το είδος της τρομοκρατίας αυτής. "Είπα ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί - και το μόνο που θα γίνει είναι να χειροτερέψει" δήλωσε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η προεδρία της Κλίντον θα σήμαινε "εκατοντάδες χιλιάδες" περισσότερους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του στο Twitter, ο Τραμπ είπε ότι η σφαγή στο Ορλάντο "είναι μόνο η αρχή" και σημείωσε ότι "ζήτησα την απαγόρευση" της μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Αμερική. Η σκληρή γραμμή του κατά των μουσουλμάνων βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, και, ακόμη και όταν έγινε ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και παρότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα, αρνήθηκε να ανακαλέσει πλήρως την έκκλησή του να εμποδίζουν τους μουσουλμάνους να ταξιδεύουν στην Αμερική.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί έντονη κριτική για αυτή την στάση του τόσο από την Κλίντον όσο και από πολλούς Ρεπουμπλικάνους, αλλά, επανέλαβε ότι η επαγρύπνηση ήταν απαραίτητη και ότι η χώρα "δεν μπορεί να αντέξει την πολιτική ορθότητα". Για το λόγο αυτό, είπε, η Κλίντον θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία, αν αποδειχθεί απρόθυμη να αναγνωρίσει ότι η επίθεση στο Ορλάντο ήταν το αποτέλεσμα των "δύο λέξεων: του ριζοσπαστικού Ισλάμ".

Η Κλίντον δεν χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, ούτε ανταποκρίθηκε άμεσα στις κατηγορίες του Τραμπ. "Αυτή η τρομοκρατική πράξη είναι η μεγαλύτερη μαζική σφαγή στην αμερικανική ιστορία και μια τραγωδία που απαιτεί μια σοβαρή απάντηση" δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Κλίντον, Τζένιφερ Παλμιέρι. "Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει πολιτικές επιθέσεις, αδύναμες κοινοτοπίες και αυτο-συγχαρητήρια". Η ίδια η Κλίντον απάντησε με προσοχή στα αρχικά ρεπορτάζ για την επίθεση, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της σε όσους επηρεάζονται, ενώ "περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες". Αλλά όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε το απόγευμα και αποκάλεσε τη σφαγή στο Ορλάντο "τρομοκρατική πράξη", εξέδωσε μια επιπλέον δήλωση επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου. "Αυτή ήταν μια τρομοκρατική πράξη", δήλωσε η Κλίντον. Όπως ανέφερε, "πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας από απειλές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό", εστιάζοντας στην απειλή της τρομοκρατίας. Ζήτησε επίσης αυστηρότερους περιορισμούς σχετικά με τα όπλα. "Τέλος, θα πρέπει να κρατήσουμε τα όπλα, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν χθες το βράδυ, μακριά από τα χέρια των τρομοκρατών ή άλλων βίαιων εγκληματιών", είπε, λαμβάνοντας το μήνυμα από πολλούς. Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην πρόσβαση στα όπλα σε κανένα σχόλιό του, είπε ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να παραιτηθεί επειδή αρνήθηκε να πει " ριζοσπαστικό Ισλάμ". Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ περί παραίτησης.

Το λογικό θα ήταν μία τραγωδία εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας να προκαλέσει αυτοσυγκράτηση μεταξύ των υποψηφίων. Αλλά αυτή η παράδοση έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό στην εποχή του υπέρθερμου ειδησεογραφικού κύκλου των social media, όπου οι μαζικές εκτελέσεις δίνουν το έναυσμα αμέσως για συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση στα όπλα και το εάν ο δράστης είναι μουσουλμάνος, ισλαμιστής τρομοκράτης. Και αν η σφαγή στο Ορλάντο ήταν μια δοκιμασία για το πόσο πρόθυμοι είναι οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους να συνεχίσουν τις κομματικές επιθέσεις στον απόηχο της τρομακτικής βίας, ο Τραμπ δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με την προθυμία του να διευρύνει τα όρια του δημόσιου λόγου της χώρας. Δεν είχε καμία δημόσια εκδήλωση την Κυριακή και -κάτι σπάνιο- δεν εμφανίστηκε σε κανένα εβδομαδιαίο πολιτικό talk show. Αλλά χρησιμοποίησε αρκετά το λογαριασμό του στο Twitter, όπου ανέφερε: "εκτιμώ τα συγχαρητήρια επειδή είχα δίκιο για τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία". Ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα για το πόσο λίγη προσοχή δίνει ο Τραμπ στα παραδοσιακά πολιτικά πρότυπα. Αλλά υπήρχαν και ελάχιστοι Ρεπουμπλικάνοι που τον επέκριναν για την πρότασή του περί μουσουλμανικής απαγόρευσης. Ανακοίνωσε ότι στη σημερινή ομιλία του στο Νιου Χάμπσαϊρ θα επικεντρωθεί σε αυτό που θεωρεί "ηθικά κενά των Κλίντον" αλλά και στην "περαιτέρω αντιμετώπιση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, της μετανάστευσης και της εθνικής ασφάλειας".

Η Κλίντον ήταν πιο συγκρατημένη στην αντίδρασή της. Χρησιμοποίησε τη δήλωσή της για να καταστήσει σαφές ότι αναγνώρισε πως η χώρα είχε υποστεί ακόμα μια πράξη τρομοκρατίας, αλλά και φρόντισε να προσφέρει την αλληλεγγύη της στην ομοφυλοφιλική κοινότητα και να επαναλάβει την υποστήριξή της στον έλεγχο των όπλων. Επίσης δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις εκείνη την ημέρα, αλλά απέφυγε τις εκρήξεις στο Twitter και να κάνει οποιοδήποτε εκτεταμένο δημόσιο σχόλιο πριν από τον πρόεδρο. Η Κλίντον επίσης σχεδιάζει να αναφέρει το περιστατικό σε σημερινή της ομιλία στο Οχάιο, δίνοντας έμφαση στην επικίνδυνη δημαγωγία του Τραμπ.

Είναι σαφές πάντως ότι η μαζική δολοφονία θα αναπροσανατολίσει την προεκλογική εκστρατεία, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.

nytimes.com