Η Ρωσία θα αντιμετωπίζει τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Συρία ως "στόχους"
20/06/2017 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία θα αντιμετωπίζει τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Συρία ως "στόχους"

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίζει τα αμερικανικά αεροπλάνα που επιχειρούν σε μέρη της Συρίας όπου οι αεροπορικές δυνάμεις τους είναι παρούσες ως "στόχους", σε μια διπλωματική γραμμή που προκλήθηκε από την πτώση ενός συριακού πολεμικού αεροσκάφους. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι η αλλαγή θέσης θα εφαρμοστεί σε όλα τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιχειρούν στο πλαίσιο του συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Θα αναστείλει επίσης μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ που έχει συσταθεί για την πρόληψη των συγκρούσεων στον αέρα. Το υπουργείο ανέφερε: "Όλα τα είδη αερομεταφερόμενων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και των UAV του διεθνούς συνασπισμού που ανιχνεύονται στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, θα καταδιώκονται από τα ρωσικά συστήματα SAM ως αεροπορικοί στόχοι". Η προειδοποίηση ήρθε όταν ένα αμερικανικό F-18 Super Hornet κατέρριψε ένα Συριακό SU-22 την περασμένη Κυριακή στην ύπαιθρο νοτιοδυτικά της Ράκα -η πρώτη τέτοια κατάρρευση ενός συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 2011.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το αεροσκάφος είχε ρίξει βόμβες κοντά στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αλλά η Δαμασκός είπε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε ενώ εκτελούσε αποστολή εναντίον των μαχητών του Isis. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η αναστολή του καναλιού επικοινωνίας με τους Αμερικανούς θα ξεκινήσει αμέσως. Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν το κανάλι επικοινωνίας τους με τη Ρωσία πριν από την πτώση του κυβερνητικού αεροσκάφους της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το υπουργείο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για "σκόπιμη αποτυχία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους" στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

"Η κατάρριψη αεροσκάφους της Συριακής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Συρίας είναι μια κυνική παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας", ανέφερε το υπουργείο. "Οι επανειλημμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ με την επίφαση 'καταπολέμησης της τρομοκρατίας' ενάντια στις νόμιμες ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πραγματική στρατιωτική επίθεση κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας".

Η Ρωσία, η οποία παρέχει αεροπορική κάλυψη στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, από το 2015, έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πρόληψη συμβάντων που αφορούν αεροπλάνα των δύο χωρών που επιχειρούν στη Συρία. Η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν σαν "να βοηθά τους τρομοκράτες τους οποίους οι ΗΠΑ πολεμούν", δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

"Σύμφωνα με τους κανόνες δέσμευσης και συλλογικής αυτοάμυνας των συμμαχικών δυνάμεων της Συμμαχίας, καταρρίφθηκε αμέσως από αμερικανικό F/A-18E Super Hornet ", αναφέρει δήλωση που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ την Κυριακή. "Αποστολή του Συνασπισμού είναι να νικήσει το Isis στο Ιράκ και τη Συρία. Ο συνασπισμός δεν επιδιώκει να καταπολεμήσει τις συριακές δυνάμεις, τις ρωσικές δυνάμεις ή τις δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος που συνεργάζονται μαζί τους, αλλά δεν θα διστάσει να υπερασπίσει τις δυνάμεις συνασπισμού ή συνεργατών από οποιαδήποτε απειλή. "Η παρουσία της Συμμαχίας στη Συρία αντιμετωπίζει την επικείμενη απειλή που θέτει το Isis στη Συρία παγκοσμίως. Η αποδεδειγμένη εχθρική πρόθεση και οι ενέργειες των δυνάμεων υπέρ του καθεστώτος προς τις δυνάμεις του Συνασπισμού και των εταίρων στη Συρία, οι οποίες διεξάγουν νόμιμες επιχειρήσεις ενάντια στο ISIS, δεν θα γίνουν ανεκτές".

independent.co.uk