Η Ρωσία σταματά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ως χειρονομία "καλής θέλησης"
18/10/2016 23:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία σταματά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ως χειρονομία "καλής θέλησης"

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές και συριακές αεροπορικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να βομβαρδίζουν το Χαλέπι εν όψει μιας σύντομης ανακωχής, μια κίνηση που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ένδειξη "καλής θέλησης", καθώς αντιμετωπίζει διαρκώς εντεινόμενη κριτική για τη στήριξη ενός βάναυσου καθεστώτος. Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξει μια οκτάωρη "ανθρωπιστική παύση" στην πολύπαθη πόλη την Πέμπτη, μια κίνηση για την οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, ωστόσο, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να επιτραπεί η παράδοση της βοήθειας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περίμενε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια από όλες τις πλευρές, πριν προχωρήσει σε μια "κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια" προς τον απελπισμένο πληθυσμό του Χαλεπίου. Η Δύση έχει εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία της για την κατάσταση στο Χαλέπι, λέγοντας ότι η άγρια, υποστηριζόμενη από τους Ρώσους, επίθεση στους αντάρτες στα ανατολικά θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. "Οι επιθέσεις στην περιοχή του Χαλεπίου από τις ρωσικές και συριακές εναέριες δυνάμεις σταματούν σήμερα, από τις 10:00 π.μ." δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι το μέτρο ήταν "αναγκαίο" για να ανοίξει το δρόμο στην εκεχειρία. "Αυτό εγγυάται την ασφάλεια της εξόδου των αμάχων", μέσω έξι οδών και προετοιμάζει την εκκένωση των ασθενών και των τραυματιών από το Ανατολικό Χαλέπι", είπε, προσθέτοντας ότι θα εγγυηθεί επίσης ένα ασφαλές πέρασμα για τους ένοπλους αντάρτες που θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε την κίνηση ως "εκδήλωση καλής θέλησης" και αρνήθηκε ότι είχε ως στόχο να κατευνάσει τις επικρίσεις των Δυτικών που κατηγόρησαν τη Μόσχα για την τέλεση πιθανών εγκλημάτων πολέμου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. "Αυτή είναι μια προφανής συνέχιση των ρωσικών προσπαθειών, αφενός, για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συρία, και από την άλλη, για να απεμπλακεί η κατάσταση στο Χαλέπι" δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. "Είναι αποκλειστικά μια εκδήλωση καλής θέλησης από το ρωσικό στρατό".

Οι επιδρομές στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου έχουν σταματήσει μετά από τη ρωσική ανακοίνωση, αλλά αεροπορικές επιδρομές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, δήλωσε η ομάδα παρακολούθησης της Συρίας Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πάνω από 250.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό κυβερνητική πολιορκία στην πόλη. Η διακοπή των βομβαρδισμών ήρθε λίγες ώρες αφού τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τους αντάρτες σε περιοχές του Χαλεπίου, σκοτώνοντας ένα ζευγάρι και τα τρία παιδιά τους, δήλωσε το Παρατηρητήριο. Τη Δευτέρα, δεκάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και 12 μελών της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Χαλέπι.

telegraph.co.uk