Η πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο
01/03/2017 14:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο

«Είμαι εδώ απόψε για να δώσω ένα μήνυμα ενότητας και δύναμης», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, την Τρίτη το βράδυ. «Για πρώτη φορά, το μήνυμα φάνηκε να αντιστέκεται στα εκρηκτικά ένστικτά του και να βαδίζει προς τον φιλόδοξο στόχο των συμβατικών προκατόχων του. Ήταν ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι, ότι μετά από 40 ημέρες στη Δυτική Πτέρυγα ο Πρόεδρος αρχίζει να μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δημόσιες ευθύνες της θέσης του» σχολιάζει το Time και μαζί του συμφωνούν πολλά «εχθρικά» προ τον Τραμπ ΜΜΕ.

Βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ξέχασε όλες τις πρότερες θέσεις του, τονίζοντας ότι η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα» και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ. Διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής. «Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία» και υποστήριξε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων. «Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα (το γνωστό ως Obamacare), και να μεταρρυθμίσει το ισχύον πλαίσιο ώστε να μειωθούν τα κόστη. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.

Όσον αφορά την Ατλαντική συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός». Δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

cnn.com, time.com