Η Μόσχα κατηγορεί τα Σκόπια για υποκίνηση ρωσοφοβίας
17/07/2018 23:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μόσχα κατηγορεί τα Σκόπια για υποκίνηση ρωσοφοβίας

Για υποκίνηση ρωσοφοβίας κάνει λόγο η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια με ανακοίνωσή της, εγκαλώντας την σκοπιανή κυβέρνηση για ανειλικρίνεια στις διακηρύξεις της ότι επιθυμεί φιλικές σχέσεις με τη ρωσική.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Μόσχα κάνει επίσης λόγο για εικασίες και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας''".

Ενθουσιώδης για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, εμφανίστηκε πάντως Τρίτη ο επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, προτρέποντας τους Σκοπιανούς πολίτες, και ειδικά τους νέους που τάσσονται υπέρ της ένταξης σε Ένωση και ΝΑΤΟ, να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αναλυτικά

"Δίνοντας προσοχή στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, που έκανε ο ίδιος στις 16 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική πύλη του BuzzFeed News και σε σχόλιο για τα μακεδονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε τη χρηματοδότηση αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών στη Μακεδονία από ορισμένους "επιχειρηματίες από τη Ρωσία".

"Πιστεύουμε ότι τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις, καθώς και πρόσφατες εικασίες εκ μέρους της υπουργού Άμυνας Ρ. Σεκερίνσκα, αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας, που όλο και περισσότερο θεωρείται από τους δυτικούς εταίρους της Μακεδονίας ως μέσο για την επίτευξη των δικών τους στόχων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

"Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με την επιθυμία της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

"Αναμένουμε ότι η μακεδονική πλευρά, μέσα στο νομικό πλαίσιο του κράτους της και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, θα διεξάγει διεξοδική και αντικειμενική διερεύνηση των γεγονότων που υπαινίσσονται τα προαναφερθέντα μέλη της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα παρουσιάσει πραγματικά γεγονότα και όχι εικασίες προς το κοινό και τη ρωσική πλευρά.

"Θεωρούμε αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την περίφημη ‘’ρωσική απειλή’’".

Πηγή: capital.gr