Η Μόσχα απέσυρε το αίτημα να ανεφοδιαστεί ο στόλος της στην Ισπανία
26/10/2016 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μόσχα απέσυρε το αίτημα να ανεφοδιαστεί ο στόλος της στην Ισπανία

Η Ρωσία απέσυρε το αίτημά της προς τις ισπανικές αρχές να ανεφοδιαστεί η αρμάδα της που κατευθύνεται στην ανατολική Μεσόγειο στο λιμάνι της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας. "Η ρωσική πρεσβεία μόλις μας ενημέρωσε ότι αποσύρει το αίτημα να χορηγηθεί άδεια (για να χρησιμοποιηθεί η Θέουτα) ως ενδιάμεσος σταθμός για τα πλοία αυτά", ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα, η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει ότι "εξετάζεται" το αίτημα της Μόσχας να ανεφοδιαστεί η ρωσική αρμάδα στον θύλακα της Θέουτα, γεγονός που οδήγησε σε πολλές επικρίσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, επειδή παρέχει βοήθεια σε πολεμικά πλοία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν αμάχους στη Συρία. Από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι επαφίεται στην Ισπανία να αποφασίσει αν θα εφοδιάσει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που συνοδεύει τα πολεμικά. Είπε όμως ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει τις ανησυχίες του σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης. "Ανησυχούμε για την ενδεχόμενη χρήση αυτής της αρμάδας προκειμένου να ενταθούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ και Βρετανία άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις για να αρνηθεί η Ισπανία το αίτημα. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον επισήμανε επίσης ότι το Λονδίνο "θα ανησυχούσε πολύ αν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ σκεφτόταν να παράσχει βοήθεια" στα ρωσικά πλοία που μπορεί "να βομβαρδίσουν Σύρους πολίτες" και υπογράμμισε ότι οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τηρήσουν όλες την ίδια στάση. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter: "Η Ισπανία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα την ανακοίνωση της ΕΕ για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι. Σήμερα βοηθά στον ανεφοδιασμό του στόλου που μπορεί να διαπράξει περισσότερες ωμότητες. Σοβαρολογούμε;"

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η Ισπανία είχε δώσει την άδεια να αγκυροβολήσουν στη Θέουτα τρία πολεμικά ρωσικά σκάφη πριν από αρκετές εβδομάδες.

wsj.com