Η Μέρκελ προετοιμάζεται για την τελική εκλογική μάχη
11/05/2017 16:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ προετοιμάζεται για την τελική εκλογική μάχη

Ο βασικός αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 13 Μαΐου θα δείξουν ποιος θα θριαμβεύσει τον Σεπτέμβριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν συνηθίζει να το ρισκάρει. Παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε από τη νίκη του φιλεοευρωπαίου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, καθώς και την νίκη-έκπληξη των Χριστιανοδημοκρατών στη βόρεια Γερμανία την ίδια μέρα, η καγκελάριος έχει προγραμματίσει να κάνει τουλάχιστον τέσσερις εμφανίσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι εκλογές είναι η τελευταία δοκιμασία της διάθεσης του έθνους πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά. Τα 13 εκατομμύρια άτομα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν στη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας στις 14 Μαΐου θα προσφέρουν τις ισχυρότερες ενδείξεις για το εάν θα μπορέσει να κερδίσει η Μέρκελ ή αν οι αντίπαλοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα τερματίσουν την 11χρονη κυριαρχία της.

Το SPD ποντάρει τα πάντα στον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος απροσδόκητα σάρωσε τη γερμανική πολιτική σκηνή τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε ως ηγέτης του κόμματος και είναι ο αμφισβητίας που θα αντιμετωπίσει τη Μέρκελ. Η άφιξή του δημιούργησε ένα κύμα υποστήριξης στο SPD, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις στις δημοσκοπήσεις να φτάσουν μέχρι και υψηλό 10ετίας, ίσα με εκείνες της συντηρητικής συμμαχίας της Μέρκελ.

Πολλοί, τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά, πίστευαν ότι ο Σουλτς είχε πολλές πιθανότητες να εξαφανίσει τη Μέρκελ, η οποία, δίπλα στον χαρισματικό πρώην ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, είχε αρχίσει να φαίνεται μάλλον φθαρμένη, ανέφεραν πολλοί σχολιαστές.

Αλλά πρόσφατα το "φαινόμενο Σουλτς" φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί και τα ποσοστά του κόμματος έχουν μείνει στάσιμα. Τον περασμένο μήνα, το CDU της Μέρκελ κέρδισε το κεντροαριστερό SPD στο μικρό κράτος Σάαρλαντ. Την περασμένη Κυριακή το βορειότερο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν πέρασε στο CDU.

Τώρα το επίκεντρο είναι στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα παραδοσιακό οχυρό του SPD, καθώς και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κρατίδιο στο οποίο μένουν σχεδόν 18 εκατομμύρια πολίτες - σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών. Το κρατίδιο κυβερνάται από την Χανελόρε Κραφτ του SPD, σε συνασπισμό με τους Πράσινους τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν οι εκλογές αυτές δεν έχουν καλή έκβαση για το SPD, θα είναι μια καταστροφή, σηματοδοτώντας ότι το βραχύβιο "φαινόμενο Σουλτς" μπορεί να έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ημέρες της λεγόμενης ερυθρο-πράσινης συμμαχίας στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία φαίνεται να είναι αριθμημένες. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται από τους πολιτικούς παρατηρητές, είναι ένας μεγάλος συνασπισμός υπό την ηγεσία του CDU με το SPD - όπως κυβερνά προς το παρόν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Οι συντηρητικοί έχουν επικεντρώσει την εκστρατεία τους στο να τονίσουν την αποτυχία της κρατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια σειρά ελλειμμάτων στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το κρατίδιο, που κέρδισε τον χαρακτηρισμό "η Ελλάδα της Γερμανίας", πάσχει από το υψηλότερο επίπεδο παιδικής φτώχειας στη Γερμανία, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας έξω από την πρώην κομμουνιστική ανατολή και έχει το ρεκόρ της χώρας για τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η φήμη του για την ασφάλεια έχει επίσης καταστραφεί μετά από μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία το 2015 και τις προφανείς ελλείψεις των αρχών σχετικά με τον Τυνήσιο αιτούντα άσυλο Ανίς Αμρί, έναν πρώην κάτοικο του κρατιδίου που κατάφερε να ξεφύγει και στη συνέχεια έριξε ένα φορτηγό πάνω σε κόσμο σε μια Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβριο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του κρατιδίου να κατηγορήσει την Μέρκελ για τις αποτυχίες δεν έχουν πέραση, κυρίως επειδή η ευθύνη για τα πάντα, από τα λεωφορεία έως τα σχολεία, ανήκει στα κρατίδια.

Ο Σουλτς είναι κάτοικος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έχει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία, κάνοντας περισσότερες από 30 εμφανίσεις σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Έκανε επίσης την προφανώς τολμηρή πρόβλεψη ότι όποιος κερδίσει το κρατίδιο θα γίνει και το ισχυρότερο κόμμα στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν απόλυτα μαζί του. "Ποσοτικά είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην εκλογική περιφέρεια", δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Καρλ Ρούντολφ-Κέρτε, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen. "Ποιοτικά είναι σημαντικό, γιατί συχνά ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο αποφασίζεται σύμφωνα με τον αστερισμό που έχουμε εδώ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία".

Έξι κόμματα είναι πιθανό να εισέλθουν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου στο Ντίσελντορφ, ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναμένεται επίσης να εισέλθει στην Μπούντεσταγκ σε τέσσερις μήνες. Σε εθνικό επίπεδο, αυτή την εβδομάδα το SPD ανήλθε στο 27% (1,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω) σε μια δημοσκόπηση της INSA, ενώ το CDU αυξήθηκε κατά μία μονάδα, στο 35%. Το AfD ήταν στο 10% (πάνω κατά μία μονάδα), το Die Linke στο 10% (μείον 0,5), οι Πράσινοι στο 7% (πάνω κατά 0,5) και το FDP στο 7%.

theguardian.com