Η Μαρίν Λεπέν βρίσκει έναν απίθανο σύμμαχο στον ακροαριστερό Μελανσόν
26/04/2017 15:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μαρίν Λεπέν βρίσκει έναν απίθανο σύμμαχο στον ακροαριστερό Μελανσόν

Ενώ ο Μελανσόν βάζει τους οπαδούς του να επιλέξουν online ποιον από τους δύο φιναλίστ θα ψηφίσουν, οι New York Times αναλύουν το πόσα κοινά έχει τελικά με τη Λεπέν.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αλλά μέσα σε όλες τις δυσκολίες, είδε μία αχτίδα φωτός, από μια απίθανη πηγή: τον ηττημένο ακροαριστερό υποψήφιο.

Ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της Γαλλίας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κινήματος "Ανυπότακτη Γαλλία", ο οποίος ήρθε τέταρτος στις εκλογές της Κυριακής, αρνήθηκε να υποστηρίξει τον αντίπαλο της Λεπέν, τον πρώην υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι επικριτές του Μελανσόν λένε ότι είναι ισχυρογνώμων και η πληγωμένη υπερηφάνεια που μπορεί να βοηθήσει μόνο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Αλλά έχει ανταπόκριση στους αντιπάλους του Μακρόν, ενός φαινομενικά ήπιου κεντρώου, που προκαλεί μεγάλα τμήματα των γάλλων ψηφοφόρων, ακροαριστερών και ακροδεξιών, οι οποίοι θεωρούν τον πρώην 39χρονο τραπεζίτη ενσάρκωση της εχθρικής κουλτούρας της αγοράς.

Καθώς ο λαϊκισμός και ο θυμός για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης ενεργοποιούν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, η στάση του Μελανσόν προσέθεσε ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στον τελευταίο γύρο ψηφοφορίας στις 7 Μαΐου. Το 19,6% των ψήφων του Μελανσόν την Κυριακή θεωρείται ένα σημαντικό ποσοστό - τριπλάσιο από το ποσοστό του παραδοσιακού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου η κατάρρευση ανέδειξε τον Μελανσόν ως έναν de facto ηγέτη της γαλλικής αριστεράς. Κέρδισε ακόμη και σε μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία και η Λιλ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού θα πάνε αυτές οι ψήφοι, κυρίως επειδή ο ακροαριστερός λαϊκισμός και ο ακροδεξιός λαϊκισμός μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά σημεία από το φαινομενικά μεγάλο χάσμα μεταξύ τους στο πολιτικό φάσμα. Ο 65χρονος Μελανσόν, πρώην τροτσκιστής, βάσισε την εκστρατεία του κάνοντας επίθεση στις τράπεζες, την παγκοσμιοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως και η Λεπέν. Είναι ένας οργισμένος ρήτορας, συμπαθεί τους λατινοαμερικανούς δικτάτορες και έχει την ίδια τάση συγχώρεσης προς τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και οι δύο επιδίωκαν την ψήφο της εργατικής τάξης, που είναι ύποπτη απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ. Ο Μακρόν είχε ήδη "καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων" με τις πολιτικές υπέρ των αγορών, είπε ο Μελανσόν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Όπως και η Λεπέν, ο Μελανσόν επιτέθηκε συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Τη νύχτα των εκλογών, μετά την ήττα του, έκανε έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε "μιντιοκράτες" και "ολιγάρχες". "Πανηγύριζαν" για "δύο υποψήφιους που εγκρίνουν και θέλουν να διατηρήσουν τους σημερινούς θεσμούς" της κυβέρνησης, δήλωσε ο επί χρόνια οπαδός του Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες.

Οι κοινές γραμμές επίθεσης έδωσαν στους υποψηφίους στα πολιτικά άκρα τα καλύτερα αποτελέσματα που είχαν ποτέ, παρότι από τα αντίθετα άκρα του φάσματος. Ο Μελανσόν σχεδόν διπλασίασε το αποτέλεσμα του 2012, αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του επί ώρες και στη συνέχεια επιτέθηκε και στους δύο φιναλίστ, αρνούμενος να διακρίνει μεταξύ τους.

Σε αυτό, είναι μόνος. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και πολιτικοί συμβούλευσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν για να μπλοκάρουν την πορεία της Λεπέν προς το μέγαρο των Ηλυσίων. Οι Γάλλοι το αποκαλούν αυτό "Δημοκρατικό μέτωπο" και αποδείχθηκε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει το Εθνικό Μέτωπο - το οποίο αντιλαμβάνονται πολλοί στη Γαλλία ως απειλή για τη δημοκρατία- να πάρει την εξουσία και στο παρελθόν.

Το κόμμα του Μελανσόν αντιθέτως ανακοίνωσε μια "διαβούλευση" με τους οπαδούς του, με τρεις προτεινόμενες επιλογές για τις εκλογές της 7ης Μαΐου: λευκή ψήφο, ψήφος στον Μακρόν ή αποχή. Η ψήφος στην Λεπέν δεν είναι στις επιλογές και οι συνεργάτες του Μελανσόν επιμένουν ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν.

Την Τρίτη, ένα site που συνδέεται με το κόμμα του Μελανσόν προκάλεσε αντιδράσεις, με μία αφίσα που έλεγε ότι ο Μακρόν και η Λεπέν αντιπροσωπεύουν την "αποτυχία του συστήματος" και άλλους να διαφωνούν για το αν θα απέχουν ή θα ψηφίσουν λευκό. Οι επικριτές του Μελανσόν -οι οποίοι έχουν γίνει πολλοί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο στρατόπεδο του Μακρόν- λένε ότι μια λευκή ψήφος ή αποχή μπορεί να βοηθήσει μόνο την Λεπέν. "Φταίει η υπερηφάνεια του. Τον οδήγησε να κάνει ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος", δήλωσε σε συνέντευξή του ένας πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μαλέκ Μπουτί. "Τους έδωσε μια τεράστια ώθηση", είπε αναφερόμενος στο Εθνικό Μέτωπο. "Αυτή η χειρονομία του Μελανσόν είναι ακριβώς όπως η πολιτική συμπεριφορά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς", πρόσθεσε ο Μπουτί, ο οποίος είναι μέλος του κεντρώου συνασπισμού που ο Μελανσόν περιφρονεί. "Η ριζοσπαστική αριστερά έχει πρόβλημα με τη δημοκρατική κουλτούρα. Είναι μια νέα δύναμη, αλλά με παλιές σταλινικές ιδέες".
Το Εθνικό Μέτωπο είναι ενθουσιασμένο. Το κόμμα έχει "στρώσει το χαλί" στους υποστηρικτές του Μελανσόν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των υποψηφίων.

Ο ιδρυτής του Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν - που εκδιώχθηκε από το κόμμα από την κόρη του εν μέρει λόγω του ρατσισμού του- χαιρέτισε θερμά τη θέση του Μελανσόν σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο την Τρίτη. "Αυτό μου φαίνεται αξιόλογο, προερχόμενο από έναν υποψήφιο που έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο και ο οποίος ήταν - πρέπει να ειπωθεί- ο καλύτερος ρήτορας", δήλωσε ο Λεπέν.

Ο επικεφαλής στο ακροδεξιό κόμμα της κόρης του, Φλοριάν Φιλιππό, δήλωσε ότι "πολλοί ψηφοφόροι" του Μελανσόν μπορεί τώρα να προσχωρήσουν στην Λεπέν, στο δεύτερο γύρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει "ένα είδος συνοχής, τελικά" στην άρνησή του να στηρίξει τον Μακρόν. "Από τους ψηφοφόρους του, πολλοί θα αρνηθούν να ψηφίσουν τον Μακρόν και πολλοί θα μπορούσαν να μας ψηφίσουν", ανέφερε ο Φιλιπό στο France Info, συνδέοντας τον πρώην υπουργό Οικονομίας με την οικονομία, όπως κάνει και ο Μελανσόν, και την αντιδημοφιλή κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην οποία υπηρέτησε ο Μακρόν.

"Πολλοί ψηφοφόροι που επέλεξαν τους Φιγιόν, Ντιπόν Ενιάν - δύο υποψήφιους της δεξιάς- ή ακόμη και τον Μελανσόν είναι ανοικτοί σε ορισμένα θέματα μας", ανέφερε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Μετώπου, ο Νικολά Μπαΐ. Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ των "οπαδών της Μέρκελ και των ανυπότακτων", έγραψε - μια προφανής αναφορά στο κίνημα Μελανσόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που επικρίνεται τόσο από την αριστερά όσο και από την ακροδεξιά.

Ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Μελανσόν χλεύασε τους επικριτές του υποψήφιου σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τρίτη. "Πρέπει να εξετάσετε από πού προέρχονται οι επικρίσεις", δήλωσε ο Ερίκ Κοκερέλ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Παρισιού. "Προέρχονται από εκείνους των οποίων οι πολιτικές ευνόησαν την ανάπτυξη του Εθνικού Μετώπου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα", δήλωσε ο Κοκερέλ, αναφερόμενος στη διαμάχη που δίχασε τη γαλλική αριστερά επί πέντε χρόνια: η ήπια στροφή των σοσιαλιστών υπέρ της αγοράς θεωρείται ως προδοσία από την άκρα αριστερά της Γαλλίας. "Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Μαρίν Λεπέν, αλλά δεν θέλουμε να στηρίξουμε και τον Μακρόν. Είναι ο υποψήφιος του ελεύθερου εμπορίου", δήλωσε ο Κοκερέλ. "Θα συμβάλει σε μια οικονομική απελευθέρωση έναντι της κοινωνίας. Όλα όσα θα πολεμήσουμε κατά τους προσεχείς μήνες. Δεν υπάρχει πιθανή προσέγγιση".

nytimes.com