Η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ
01/03/2017 20:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε σήμερα τη Λευκή Βίβλο του για τις πέντε επιλογές σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019. Το σχέδιο καθορίζει πέντε "δρόμους προς την ενότητα" για τα 27 κράτη-μέλη που θα παραμείνουν στην Ευρώπη. Οι προτάσεις έχουν ήδη συναντήσει αντίσταση από τα "απείθαρχα" ανατολικά κράτη της ΕΕ, κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, τα οποία φοβούνται ότι θα περιθωριοποιηθούν από μια νέα ώθηση στον γαλλο-γερμανικό φεντεραλιστικό πυρήνα της Ευρώπης.

Ιδού τα πέντε σενάρια του Γιούνκερ:

Σενάριο 1: Συνεχίζουμε ως έχει

Σε αυτό το σενάριο η ΕΕ των 27 "παραμένει στην πορεία της", αλλά, όπως σημειώνει ο Γιούνκερ, η ταχύτητα της λήψης αποφάσεων της ΕΕ "εξαρτάται από την υπέρβαση των διαφορών απόψεων, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις συλλογικές μακροπρόθεσμες προτεραιότητες". Με άλλα λόγια, η λήψη αποφάσεων παραμένει "δυσκίνητη", όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι μέχρι το 2025 η εν λόγω στρατηγική θα αποφέρει μόνο "σταδιακή πρόοδο" για τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και το ευρώ, ενώ όσον αφορά την άμυνα, η συνεργασία της ΕΕ "εμβαθύνεται στον τομέα της έρευνας, της βιομηχανίας και των κοινών προμηθειών" επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να "προωθήσουν κάποιες στρατιωτικές δυνατότητες και να ενισχυθεί η οικονομική αλληλεγγύη για τις αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό".

Σενάριο 2. Τίποτα άλλο εκτός από μία ενιαία αγορά

Η ΕΕ εγκαταλείπει την προσπάθεια για την επίλυση διχαστικών ζητημάτων όπως "η μετανάστευση, η ασφάλεια ή η άμυνα" και η συνεργασία σε καίρια ζητήματα γίνεται σε πιο διμερή βάση. Ριζικά, η ΕΕ συρρικνώνει και τον κανονιστικό φόρτο. Μέχρι το 2025 αυτό θα σημαίνει ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς γίνεται το "raison d'etre" της ΕΕ, ενισχύοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων, αλλά γίνεται πιο σκληρή σε άλλους τομείς, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Σενάριο 3. Όσοι θέλουν περισσότερα, κάνουν περισσότερα

Δημιουργήστε μία ή περισσότερες "συμμαχίες των προθύμων" για να προωθήσουν συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια, η φορολογία ή η κοινωνική πολιτική. Άλλα κράτη-μέλη, εκτός αυτών των συμμαχιών, "διατηρούν τη δυνατότητα" να κάνουν περισσότερα σε βάθος χρόνου. Μέχρι το 2025 αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική αμυντική ικανότητα της ΕΕ με "ενισχυμένη στρατιωτική ετοιμότητα για κοινές αποστολές στο εξωτερικό", καθώς και την εμβάθυνση στον τομέα της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι χώρες της Ευρωζώνης ενσωματώνονται περαιτέρω σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα.

Σενάριο 4: Να κάνει λιγότερα, αλλά πιο αποτελεσματικά

Η ΕΕ αποφασίζει να περιορίσει τη λίστα προτεραιοτήτων και να κάνει αυτό που κάνει πιο αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ είναι σε θέση "να δράσει πολύ πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά". Ο Γιούνκερ δίνει το παράδειγμα των πρόσφατων προτύπων εκπομπών ντίζελ της VW και λέει ότι αυτή η εκδοχή της ΕΕ θα έχει "την εξουσία και τα εργαλεία" για την προστασία των καταναλωτών της ΕΕ με "άμεσο και ορατό" τρόπο. Μέχρι το 2025 αυτό σημαίνει εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και υποχώρηση σε λιγότερο βασικούς τομείς, όπως η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική.

Σενάριο 5: Να κάνει πολλά περισσότερα ενωμένη

Αποδεχόμενη ότι η τρέχουσα ΕΕ δεν λειτουργεί και ότι η υποχώρηση σε ένα πιο διμερές μοντέλο δεν θα πληροί τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης σύγχρονης εποχής, η ΕΕ των 27 "αποφασίζει να μοιραστεί περισσότερη εξουσία, πόρους και τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς". Σε αυτό το σενάριο - απίθανο δεδομένων όλων των προειδοποιήσεων για την έλλειψη ενότητας στη σημερινή ΕΕ- η λήψη αποφάσεων γίνεται κοινή και η εφαρμογή τους άμεση.

Μέχρι το 2025, αυτό σημαίνει ότι σε διεθνές επίπεδο "η Ευρώπη μιλά και ενεργεί σαν ένα στο εμπόριο και αντιπροσωπεύεται από μία έδρα στα περισσότερα διεθνή φόρουμ", και μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση δημιουργείται σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την ΕΕ να γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στην βοήθεια και το εμπόριο. Η Ευρωζώνη έχει πολύ μεγαλύτερη συνεργασία σε "δημοσιονομικά, κοινωνικά και φορολογικά θέματα".

Γιούνκερ: "Σταματήστε να κατηγορείτε την ΕΕ"

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να "σταματήσουν να κατηγορούν την ΕΕ", είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση των πέντε σεναρίων για την μετά Brexit εποχή. Όπως είπε, η ανεργία των νέων ήταν ένα παράδειγμα των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του μπλοκ, προσθέτοντας ότι οι κύριοι μοχλοί για την επίλυση του θέματος ήταν στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων. "Εμείς δεν θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούμε απλά να πλάσουμε τον ήλιο και το φεγγάρι, αλλά ότι μπορούμε να δώσουμε ένα τηλεσκόπιο" δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η ομιλία του έγινε εν όψει της συνόδου κορυφής στη Ρώμη, στο τέλος του Μαρτίου, όταν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ και θα γιορτάσουν την 60η επέτειο της. Η σύνοδος κορυφής της Ρώμης "δεν θα είναι απλώς μια γιορτή γενεθλίων, θα πρέπει επίσης να είναι η στιγμή γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27" δήλωσε ο Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ είπε ότι μια μελλοντική ΕΕ θα μπορούσε να βασίζεται σε "συνασπισμούς προθύμων", όπου διάφορες ομάδες χωρών θα εμβαθύνουν τη συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η άμυνα, η ασφάλεια ή οι φόροι.

Η Λευκή Βίβλος κάνει μόνο μία αναφορά στο Brexit - μια συνειδητή απόφαση. Μια πηγή της Επιτροπής δήλωσε: "Θέλει η πολιτική συζήτηση να αφορά το μέλλον και το Brexit. Είναι ένα πολιτικό μήνυμα ότι το Brexit είναι πλέον ζήτημα για τους δικηγόρους του διαζυγίου".

Στην ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ο Γιούνκερ είπε επίσης: "Όσο επώδυνο ή λυπηρό μπορεί να είναι το Brexit, δεν θα σταματήσει την ΕΕ να προχωρά προς το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε".

theguardian.com, telegraph.co.uk