Η Κίνα επιβεβαιώνει την επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο
28/03/2018 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα επιβεβαιώνει την επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ανεπίσημη επίσκεψη στην Κίνα από την Κυριακή μέχρι σήμερα Τετάρτη, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με αναλυτές, είχε σκοπό την προετοιμασία ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής και αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Το Νέα Κίνα συνόδευσε τα τηλεγραφήματά του με μια φωτογραφία του Κιμ και του Σι Τζινπίνγκ, του κινέζου προέδρου, καθώς οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους.

Ο Κιμ δήλωσε ότι είχε «καρποφόρες» συνομιλίες «σε βάθος» με τον Σι, ότι είναι έτοιμος για τη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεσμεύεται» για την «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα πάντα με το Νέα Κίνα. Χαρακτήρισε «καθήκον» του την επίσκεψη στην Κίνα.

Το Πεκίνο είναι εδώ και δεκαετίες ο κυριότερος σύμμαχος του μυστικοπαθούς και απομονωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της εντατικοποίησης των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη του Πεκίνου στις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβληθούν σε αντίδραση το Συμβούλιο Ασφαλείας τουΟΗΕ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η σεναριολογία περί επίσκεψης του Κιμ στο Πεκίνο έδινε κι έπαιρνε, μετά την άφιξη στην κινεζική πρωτεύουσα ενός τρένου παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του για τις μετακινήσεις του, αλλά και τις μετακινήσεις μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής με τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επίσης μετέδωσε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε την Κίνα από την Κυριακή ως την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Το Γιονάπ επικαλέστηκε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ διευκρίνισε πως ο κινέζος πρόεδρος Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

Η βελτίωση των δεσμών της Βόρειας Κορέας και της Κίνας θα στείλει ένα θετικό μήνυμα ενόψει των επικείμενων συνόδων κορυφής, σημείωνε νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος την Τρίτη.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας και προκάτοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν στο Πεκίνο το 2000, λίγο πριν από τη διακορεατική σύνοδο τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Η συνάντησή τους είχε χαρακτηριστεί τότε μια επαναβεβαίωση της στενής διμερούς σχέσης.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάχθηκε στο Πεκίνο υπέρ της «αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε «έτοιμος» για τη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάχθηκε υπέρ «της αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου και επιβεβαίωσε την προοπτική της συνόδου κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας «έτοιμος» για τις συνομιλίες τους, κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης, αλλά ιστορικής, επίσκεψης που έκανε στην Κίνα, στη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεωνKCNA. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, έπειτα από μήνες ανταλλαγής απειλών πολέμου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, με αφορμή τα βορειοκορεάτικα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, ιδίως διηπειρωτικών.

Η σύνοδος αυτή είχε ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα από καμιά βορειοκορεάτικη πηγή.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του Μαΐου, όμως ούτε η ακριβής ημερομηνία, ούτε το πού θα γίνει έχει ανακοινωθεί.

Η Βόρεια Κορέα «είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τιςΗΠΑκαι να διεξαγάγει μια σύνοδο κορυφής των δύο χωρών», είπε ο Κιμ στον Σι, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, που επέβλεψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά δοκιμών πυρηνικών όπλων και εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος τωνΗΠΑ,τάχθηκε παράλληλα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρώην γενικού γραμματέα Κιμ Γιονγκ Ιλ», είπε ακόμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στους προκατόχους του -αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του- σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Κιμ με κοστούμι Μάο

Η κινεζική δημόσια τηλεόρασηCCTV μετέδωσε εικόνες των Κιμ και Σι μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτίριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, και του παρατέθηκε γεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της «ανεπίσημης» επίσκεψής του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Σι και ο φιλοξενούμενός του, με κοστούμι Μάο στο χρώμα του ανθρακίτη, ακούν τους ύμνους των δύο κρατών κι επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα σε αυτά τα πλάνα.

Στην επίσκεψη αναφέρθηκαν πρώτα το βράδυ της Δευτέρας ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, που τόνισαν ότι ηγετικό στέλεχος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας αφίχθη με ειδικό τρένο στο Πεκίνο, χωρίς να είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα κινεζικάΜΜΕ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη, αφού κατά τα φαινόμενα περίμεναν ο Κιμ να επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ πριν αναφερθούν σ' αυτή.

«Είχα καρποφόρες συνομιλίες με (τον κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και μεταξύ των δύο χωρών, των καταστάσεων στο εσωτερικό των χωρών μας αντιστοίχως, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, και για άλλα θέματα», ανέφερε ο Κιμ κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρατέθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53).

«Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα», σημείωσε.

Ο Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε εξάλλου το

KCNA.

Η επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο σηματοδοτεί την επάνοδο της κινεζικής διπλωματίας στο πρώτο πλάνο, λίγο καιρό αφού έμοιαζε να περιθωριοποιείται με την ανακοίνωση της συνόδου Κιμ-Τραμπ από τη Νότια Κορέα.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον κινέζο πρόεδρο αφότου διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του μετά τον θάνατό του πριν από έξι χρόνια.

Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της όλο και πιο ανεπιφύλακτης υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγκγιάνγκ οΟΗΕ για να πειθαναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.

Η Κίνα ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο την Τρίτη

Η κυβέρνηση της Κίνας ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη για την ανεπίσημη επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Στην επικοινωνία αυτή συμπεριλήφθηκε ένα προσωπικό μήνυμα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ, κατά την ανακοίνωση. Oι ΗΠΑ παραμένουν σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Βλέπουμε αυτή την εξέλιξη ως περαιτέρω απόδειξη ότι η εκστρατεία μέγιστης πίεσης που διεξάγουμε δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να γίνει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα», κατά το κείμενο.

Αναλυτές και πρώην διαπραγματευτές συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για εάν και κατά πόσον ο Κιμ είναι όντως διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο που η Πιονγκγιάνγκ προσπαθούσε να αποκτήσει επί δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa