Η κατάρα της γερμανικής προεδρίας
17/11/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κατάρα της γερμανικής προεδρίας

Είναι το κομμάτι του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας που είναι θεαματικό, περιττό και συνήθως περνά απαρατήρητο - έως ότου υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η προεδρία της Γερμανίας, μια θέση που περιλαμβάνει κυρίως το να κόβεις κορδέλες και να κάνεις εγκώμια, υπήρξε μια απίθανη πηγή ίντριγκας, σκανδάλων ή ακόμη και δεισιδαιμονίας κατά τη διάρκεια της ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρότι η Γερμανία είχε μόνο 11 προέδρους μετά τον πόλεμο, οι τρεις έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της 11ετούς καγκελαρίας της Μέρκελ και τώρα είναι έτοιμη να εισάγει και τον τέταρτο. Για μια θέση που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τη σταθερότητα και τη συνέχεια του κράτους, το πρόσφατη "καρουσέλ" δίνει την εντύπωση σε ορισμένους ότι η θέση είναι καταραμένη.

Πριν από μερικά χρόνια, ο τότε πρόεδρος Χορστ Κέλερ έγινε τόσο καταθλιπτικός που παραιτήθηκε. Ο αντικαταστάτης του κράτησε μόλις 18 μήνες και παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες περί διαφθοράς που αργότερα διαψεύσθηκαν. Ο Γιοακίμ Γκάουκ, ο σημερινός πρόεδρος, πέτυχε την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της θέσης, αλλά πρόσφατα αρνήθηκε να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία. Η άρνησή του προκάλεσε μια θύελλα, η οποία, αφού αναστάτωσε την πολιτική του Βερολίνου, τώρα απειλεί την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Εάν οι τρέχουσες εικασίες στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποδειχθούν σωστές, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είναι έτοιμος να γίνει υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα ως ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας. Ενώ η αλλαγή θα επιλύσει το μακροχρόνιο ζήτημα για το μέλλον του Σουλτς, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο δίλημμα για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο οποίο ανήκει ο Σουλτς, η Ομάδα του ΕΛΚ έχει το δικαίωμα να επιλέξει την αντικατάσταση του Σουλτς. Αλλά αυτό θα άφηνε τα τρία ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας - από την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- στα χέρια συντηρητικών. Αν και ένα τέτοιο μονοπώλιο δεν είναι πρωτοφανές, δεν θα αντανακλούσε την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και οι Σοσιαλιστές, ιδίως οι Ιταλοί, έχουν ορκιστεί να αντισταθούν.

Καθώς η θητεία του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λήγει το επόμενο έτος, οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να απαιτήσουν την αντικατάστασή του από έναν δικό τους. Ενώ το μέλλον του Τουσκ είναι ήδη θολό από την αντίθεση των πολιτικών του αντιπάλων στην γενέτειρά του την Πολωνία, οι οποίοι κυβερνούν σήμερα τη Βαρσοβία, το Βερολίνο και άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις θεωρούν τον προηγούμενο πολωνό πρωθυπουργό ως σημαντικό σύμμαχο στις Βρυξέλλες και δεν διατίθενται να τον αφήσουν να φύγει. Αν έπρεπε να φύγει, θα ήθελαν ο αντικαταστάτης του να είναι ένας άλλος συντηρητικός.

Η άρση του αδιεξόδου θα είναι δύσκολη. Όποια και αν είναι η λύση τελικά, θα απαιτήσει μία παρασκηνιακή συμφωνία που έχει τροφοδοτήσει τις επικρίσεις για την Ευρώπη ως αδιαφανή και αντιδημοκρατική.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του επόμενου Γερμανού προέδρου, που υπήρξε προϊόν συναλλαγής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προσφορές πάνω από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Χωρίς ούτε μία ψήφο από ευρωπαίο πολίτη, δύο εκ των τριών θεσμικών πυλώνων της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν νέα ηγεσία. Και όλα αυτά για να καλυφθεί μια θέση στο Βερολίνο με μικρή εξουσία ή σκοπό.

Για τη Μέρκελ, η απόφαση του Γκάουκ έχει ήδη βαρύ πολιτικό τίμημα. Μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση, κανείς στον σύντομο κατάλογο της δεν συμφωνούσε. Απρόθυμα, συμφώνησε ο Σταϊνμάγερ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο γερμανός πρόεδρος εκλέγεται από μια ειδική συνέλευση εθνικών και περιφερειακών εκπροσώπων, τον Φεβρουάριο. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ δεν έχουν την πλειοψηφία στο σώμα και δεν θα μπορούσαν να περάσουν τον δικό τους υποψήφιο χωρίς υποστήριξη από τρίτους. Δεδομένου ότι όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, ένας συντηρητικός υποψήφιος δύσκολα θα περνούσε. Κανένας από τους μη-κομματικούς υποψήφιους που προσέγγισε η Μέρκελ δεν συμφώνησε.

Αντί να διακινδυνεύσει μια μάχη που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσει λίγους μόλις μήνες πριν από τις γενικές εκλογές της Γερμανίας το επόμενο φθινόπωρο, η Μέρκελ αποφάσισε να πάει πάσο. Για να είμαστε δίκαιοι, η Μέρκελ δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το προεδρικό τέλμα. Εάν η Γερμανία εξέλεγε τον πρόεδρο της με τη λαϊκή ψήφο, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά πάλι, η ιστορία της Γερμανίας με εκλεγμένους από το λαό προέδρους είναι επίσης πλήρης. Ο Πρόεδρος, που αρχικά τοποθετήθηκε ως υποκατάστατο του Κάιζερ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σαρωτικές εξουσίες. Το 1933, με τη Γερμανία να παραπαίει από την οικονομική ύφεση και το χάος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο Πρόεδρος Πολ φον Χίντενμπουργκ τοποθέτησε έναν πρώην στρατιωτικό ως καγκελάριο, τον Αδόλφο Χίτλερ.

politico.eu