Η Γερμανία αλλάζει την πολιτική για τους πρόσφυγες
11/08/2016 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία αλλάζει την πολιτική για τους πρόσφυγες

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εισροή μεταναστών στη χώρα, παρά την φιλόξενη ρητορική της ως προς τους πρόσφυγες, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία. Οι αρχές έχουν απελάσει περισσότερους παράνομους μετανάστες στα γερμανικά σύνορα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα απελάσουν περισσότερους αλλοδαπούς χωρίς άδεια παραμονής από ό,τι κατά τη διάρκεια όλου του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης.

Η Γερμανία αρνήθηκε την είσοδο σε 13.324 μετανάστες στα σύνορά της κατά την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουνίου -σχεδόν 50% περισσότερους από τα 8.913 άτομα που απέρριψε το 2015- σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο, 16.160 εισήλθαν στη Γερμανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν άσυλο σε 238.424 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους περισσότεροι από τους ανθρώπους που απελάθηκαν γύρισαν πίσω αρνήθηκαν την είσοδο στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Αυτοί οι άνθρωποι απέτυχαν να πάρουν έγκυρη βίζα ή άδεια παραμονής. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η μεγαλύτερη ομάδα προέρχεται από το Αφγανιστάν, και ακολουθείται από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Μαρόκο. Η ροή των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί φέτος, αλλά παραμένει πάνω από το ποσοστό που ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Οι γερμανικές αρχές απέλασαν 13.743 άτομα κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, με τα περισσότερα από αυτά να στέλνονται πίσω στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό, σε σύγκριση με τους 20.888 ανθρώπους που απελάθηκαν καθ' όλο το 2015. Όμως, η αύξηση του αριθμού των απελάσεων έρχεται σε αντίθεση με τους περισσότερους από 220.000 αλλοδαπούς που ήταν τεχνικώς υπό τις διαταγές να εγκαταλείψουν τη Γερμανία ως το τέλος του Μαΐου. Σε κάποιους από αυτούς έχει χορηγηθεί προσωρινή αναστολή.

Οι γερμανικές προσπάθειες για να στείλουν πίσω περισσότερους ανθρώπους έρχονται ενώ ήδη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στη Γερμανία μόνο το 2015, μια εισροή που Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί και πάλι φέτος. Μετά από τις επιθέσεις ισλαμιστών προσφύγων στη νότια Γερμανία τον περασμένο μήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η βία δεν θα επηρεάσει την γενναιόδωρη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Infratest Dimap αμέσως μετά τις επιθέσεις έδειξε ότι τα ποσοστά έγκρισης της Μέρκελ είχαν κατακόρυφη πτώση 12 τις εκατό σε ένα μήνα. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε μεγάλη δυσαρέσκεια με την πολιτική της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και αύξηση των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Βερολίνο επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους τον περασμένο Σεπτέμβριο για να εγγράφουν οι νέες αφίξεις στη Γερμανία, αύξησε τις πιέσεις για ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία και έκανε πιο εύκολη την επίσπευση αποχώρησης χιλιάδων ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μπορεί να υπερεκτιμούν τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που σκοπεύουν να παραμείνουν στη Γερμανία για να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, επειδή το κύριο ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης της Γερμανίας δεν ευθύνεται για πιθανές πολλαπλές εγγραφές σε διάφορα γερμανικά κρατίδια, υπό διαφορετικές ταυτότητες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας, η οποία καταγράφει πολλούς, αλλά όχι όλους τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, δήλωσε ότι 122.593 άτομα που σκόπευαν να ζητήσουν άσυλο έφτασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

wsj.com