Η G20 δεν απορρίπτει πλέον τον προστατευτισμό
08/03/2017 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η G20 δεν απορρίπτει πλέον τον προστατευτισμό

Οι οικονομικοί ηγέτες από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών θα συναντηθούν στις 17-18 Μαρτίου στη γερμανική πόλη Μπάντεν Μπάντεν για να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία. Και για πρώτη φορά, όπως δείχνει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, δεν θα απορρίψουν ρητά τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, διατηρώντας μόνο την δέσμευση να κρατήσουν ένα "ανοιχτό και δίκαιο διεθνές εμπορικό σύστημα".

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού στο εμπόριο. Και όπως δείχνει το προσχέδιο, η G20 φαίνεται να προσαρμόζεται στη νέα αμερικανική στάση. Το προσχέδιο, με ημερομηνία 1 Μαρτίου, αφαιρεί τη φράση που υιοθέτησαν πέρυσι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 "να αντισταθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό". Μια προειδοποίηση κατά του προστατευτισμού περιλαμβανόταν στα ανακοινωθέντα της G20 εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

"Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο προστατευτισμό στο προσχέδιο είναι παράξενη", δήλωσε αξιωματούχος κοντά στην προετοιμασία της συνάντησης. "Ίσως είναι το ελάχιστο στο οποίο μπορούν όλοι να συμφωνήσουν". Επιπλέον, το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει πλέον την πρόταση, που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες ανακοινώσεις, ότι η G20 πρέπει να "απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις" και δεν θα πρέπει "να θέτει ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για λόγους ανταγωνισμού". Αντ’ αυτού αναφέρει: "Θα διατηρήσουμε ένα ανοικτό και δίκαιο διεθνές εμπορικό σύστημα" και "Επαναβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες".

Τα ανακοινωθέντα της G20 πέρυσι άρχισαν να περιλαμβάνουν μια φράση που ήταν κομμάτι της ρητορικής της G7 επί χρόνια: "Η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα διαβουλευθούμε στενά για τις αγορές συναλλάγματος". Η φράση αυτή επίσης λείπει από το φετινό προσχέδιο.

Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν εάν θα αλλάξει η ρητορική για τα νομίσματα αλλά δήλωσαν ότι η όποια αλλαγή δεν θα σηματοδοτήσει μια μετακίνηση από τη στάση της G20 αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. "Η Γερμανία ίσως θέλει να περιορίσει αυτό το κομμάτι του ανακοινωθέντος… Δεν θα δίναμε πολύ βάση σε αυτό", δήλωσε Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων της G20. "Τα νομίσματα είναι σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς να πω κάτι παραπάνω", δήλωσε ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. "Ακόμα συζητάμε τι μήνυμα θέλουμε να στείλουμε. Όποιο κι αν είναι, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν το παρερμηνεύουν οι αγορές".

Η Ιαπωνία, όπως κι άλλα μέλη της G20 από την Ασία, ανησυχούν για τη ρητορική προστατευτισμού της Ουάσινγκτον και του αντίκτυπού της στις διαβουλεύσεις της G20.

"Ο προστατευτισμός έχει γίνει το νέο τσουνάμι και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατευθούμε αυτό", δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις της G20.

Εκτρέποντας τον προστατευτισμό

Οι χώρες της G20 "δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής για να εκτρέψουν την προσέγγιση προστατευτισμού" της διοίκησης Τραμπ, δήλωσε ο Έσγουαρ Πράσαντ, πρώην επικεφαλής του Κινεζικού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος είναι πλέον καθηγητής Εμπορικών Σχέσεων και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cornell. "Η G20 είναι προσπαθεί σαφώς να βρει έναν τρόπο να παραμείνει πιστή σε προηγούμενες δηλώσεις της πολιτικής της για τα θέματα αυτά, εν όψει μιας εχθρότητας από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ", προσθέτει.

Ο σύμβουλος Εμπορίου του Τραμπ Πίτερ Ναβάρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα 65 δις δολ. εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με τη Γερμανία, η οποία κατέχει την προεδρία της G20 φέτος, ήταν "ένα από τα πιο δύσκολα" θέματα. Απαιτούνται διμερείς συζητήσεις για να μειωθεί εκτός των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε. Τα σχόλια του Ναβάρο ακολούθησαν τις καταγγελίες του τον περασμένο μήνα, ότι η Γερμανία εκμεταλλευόταν το αδύναμο ευρώ για να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στο εμπόριο, μια κατηγορία που το Βερολίνο απέρριψε, δεδομένου ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ καθορίζεται από τις αγορές, κυρίως ως αντίδραση στη νομισματική πολιτική της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει τις γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων με την επιβολή συνοριακού φόρου 35 τοις εκατό για τα οχήματα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το επιχείρημα ότι θα τους κάνει να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε αμερικανικό έδαφος. Οι απόψεις του περί προστατευτισμού έχουν θορυβήσει τους Γερμανούς πολιτικούς και μάνατζερ, διότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παίρνει σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής της από τις εξαγωγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, λαμβάνοντας σχεδόν το 10 τοις εκατό των εξαγωγών της.

reuters.com