Η Ευρώπη περιμένει την... έγκριση Νταβούτογλου για το προσφυγικό
20/02/2016 12:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη περιμένει την... έγκριση Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Ισορροπία τρόμου σε σχέση με το προσφυγικό, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην καλή θέληση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει ποτέ «δώρα», και να καλούν για διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις αρχές Μαρτίου.


Μέχρι τη συνάντηση αυτή, που θα γίνει πιθανότατα στις 6 Μαρτίου, το ζητούμενο είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και να παραμείνουν τα προς τον Βορρά σύνορα ανοιχτά, διαφορετικά η χώρα μας θα βρεθεί με τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.
Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δεσμευθούν όλες οι χώρες ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες, ωστόσο αυτό δεν επιτεύχθηκε γιατί στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά.

Στη συζήτηση που έγινε για το προσφυγικό, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξαν ότι η επίλυση του προσφυγικού περνάει από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν γίνεται ρητή, αλλά έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, όπου επισημαίνεται ότι η σύσταση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής βελτιώνεται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και του ελέγχου ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστούν πλήρως λειτουργικά.

Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τα μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η συνολική στρατηγική θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό.
Το βέβαιο είναι ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν εκτόνωσε την κρίση του προσφυγικού, οι διαφορές απόψεων παραμένουν, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να προτάσσουν σκληρά μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων, και την Αυστρία να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις. Το ότι οι διαφορές δεν εκδηλώθηκαν με έντονο τρόπο χθες και προχθές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκκληση της Ανγκελα Μέρκελ να αποφευχθούν ακραίες ενέργειες μέχρι τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου.

Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

e-typos.com