Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την απογοήτευση στην τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους
16/12/2016 15:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την απογοήτευση στην τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους

Η ΕΕ τελειώνει το 2016 με απογοήτευση, ανικανότητα και διαπληκτισμούς για το Brexit και την Ελλάδα.

Οι ηγέτες της ΕΕ προσπάθησαν να διαγράψουν μια βασανιστικά δύσκολη χρονιά στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, ανοίγοντας το δρόμο για μια εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία και συμφωνώντας να κινηθούν προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτά τα προοδευτικά επιτεύγματα επισκιάστηκαν, ωστόσο, από την αδυναμία τους να σταματήσουν την αιματοχυσία της Συρίας, την αδυναμία να συμφωνήσουν σχετικά με τους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο και τις αντιπαραθέσεις για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Ακόμα και η κρίση της ευρωζώνης επέστρεψε για λίγο, μετά από μια διαφωνία για τα σχέδια της Αθήνας να δώσει στους πολύπαθους έλληνες συνταξιούχους ένα δώρο Χριστουγέννων.

Η ατζέντα διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, ξεπερνώντας τα σχέδια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για μια σύντομη, αποτελεσματική, μονοήμερη σύνοδο κορυφής. Μια διαφωνία κατά τη διάρκεια του δείπνου για το Brexit μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ -πλην της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι- υποβαθμίστηκε σε μια συνομιλία 20 λεπτών. Αφού ζήτησε από τους άλλους ηγέτες να εξετάσουν μια αμοιβαία συμφωνία για την μετά Brexit εποχή όσον αφορά τους μετανάστες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, η Μέι ξέφυγε λέγοντας: "Νομίζω ότι πρέπει να φύγω τώρα", σύμφωνα με μια μαρτυρία.

Οι απογοητευμένοι ηγέτες της ΕΕ σχολίασαν επίσης τα ατυχή δημοψηφίσματα που άφησαν πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα - όχι μόνο το Brexit, αλλά και το δανικό δημοψήφισμα για να αποχωρήσουν από τη Europol, το ολλανδικό δημοψήφισμα που αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, το ουγγρικό δημοψήφισμα που απέρριψε την μεταναστευτική πολιτική των ποσοστώσεων της ΕΕ και το ιταλικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. "Ήταν μια μέρα που οι άνθρωποι εξέφρασαν την απογοήτευση τους με δημοψηφίσματα", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

"Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θα θέλαμε να είναι".

Αλλά η ανικανότητα της Ευρώπης να δράσει στη συριακή κρίση ήταν αυτή που προκάλεσε τους ηγέτες της να αναρωτιούνται αν τα μεγαλόστομα "συμπεράσματα" τέτοιων συνόδων κορυφής έχουν κανένα νόημα. Στα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου τους τον Οκτώβριο, τα οποία προέκυψαν λίγο μετά τον βομβαρδισμό των θέσεων των ανταρτών στο Χαλέπι, οι ηγέτες δήλωσαν: "Η ΕΕ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες ωμότητες". Αυτή η σύνοδος κορυφής ήρθε με φόντο την πτώση του Χαλεπίου στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ έχει λίγες επιλογές - αν υπάρχουν και καθόλου.

Ο Τουσκ, στην συνέντευξη Τύπου στο τέλος, ήταν σαφής σχετικά με τους περιορισμούς.

"Για να είμαι σαφής, η αντιμετώπιση της κτηνωδίας του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν, δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο θα θέλαμε να είναι", είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη "δεν ήταν αδιάφορη" και θα συνεχίσει την διπλωματική πίεση για ανθρωπιστική βοήθεια. Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ιδιαίτερη απογοήτευση, λέγοντας: "Αυτό το μέρος της συζήτησης ήταν πολύ καταθλιπτικό, γιατί όλοι έχουμε δει κάτι που μας ντροπιάζει και όλοι θα θέλαμε πραγματικά να είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα". Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν με τον ηγέτη του Συμβουλίου του Ανατολικού Χαλεπίου Μπρίτα Χάγκι Χασάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, σε μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης.

"Εμείς δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία" είπε ένας ανώτερος συνεργάτης του Τουσκ. "Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές μας είναι αρκετά περιορισμένες".

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία για την στρατιωτική υποστήριξη της στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. "Δεν ήταν αυτή η προσέγγιση που επέλεξε το Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρία του", δήλωσε. "Δουλεύουμε αυτές τις ώρες, όπως είπα, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας, ιδίως στο Ιράν, αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να στηρίξουμε το έργο των Ηνωμένων Εθνών για να προσπαθήσουμε και να επικεντρωθούμε στην προστασία των αμάχων".

Συμφωνία για την Ουκρανία

Αντ' αυτού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημοποίησαν την απόφαση που ελήφθη κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο για να επεκτείνουν τις υπάρχουσες κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στρατιωτικής επέμβασής της στην ανατολική Ουκρανία. Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ σύντομα αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που οι ρωσικές κυρώσεις περνούν χωρίς προσπάθεια. Η επιλογή ατού του CEO της Exxon Mobile Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις κυρώσεις, τις οποίες αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι πρέπει να αρθούν.

Ακόμη και η πρόοδος για τη συμφωνία με την Ουκρανία, μια σαφής επιτυχία την Πέμπτη, θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, στο επίκεντρο της αναταραχής που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014, τέθηκε σε κίνδυνο από το ολλανδικό δημοψήφισμα. Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ολλανδών ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης ότι η εμπορική συμφωνία και η συνοδευτική συμφωνία πολιτικής σύνδεσης δεν θα θέσουν αυτόματα την Ουκρανία σε μια πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Με τέτοια αργή πρόοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (το "γεύμα εργασίας" δεν τελείωσε πριν τις 18:20) ίσως το πιο σοβαρό πλήγμα να ήταν η διαπληκτισμοί για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις επίσημες διαπραγματεύσεις του Brexit, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Οι ευρωβουλευτές, που αισθάνθηκαν στο περιθώριο, απείλησαν να ανοίξουν τις δικές τους άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι που συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν κάποια περιθώρια για τη διαβούλευση με το Κοινοβούλιο.

Το ελληνικό "δώρο"

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να βρει υποστήριξη κατά τη σύνοδο κορυφής για την απόφασή του να δαπανηθούν 617 εκατομμύρια ευρώ σε εφάπαξ παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένου και του "δώρου" των Χριστουγέννων. Η λαϊκή υποστήριξη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του έχει μειωθεί, καθώς έχει εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που απαιτείται ως προϋπόθεση του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ.

Τα σχέδια του Τσίπρα περί δώρου στους συνταξιούχους εξαγρίωσαν τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει τη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης και δήλωσε ότι θα αναστείλει τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, επιμένοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει "να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια" και είχε το δικαίωμα σε ορισμένες "κυρίαρχες αποφάσεις", σύμφωνα με ένα διπλωμάτη της ΕΕ.

Οι ηγέτες άκουσαν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξασφάλισε την υποστήριξή τους για μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία, καθώς και μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

politico.eu