Η Ευρωβουλή ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία της Λεπέν
02/03/2017 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρωβουλή ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία της Λεπέν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, επειδή ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες από τη βίαιη δράση των τζιχαντιστών. Η Γαλλία διεξάγει έρευνα εις βάρος της Λεπέν επειδή ανήρτησε τον Δεκέμβριο του 2015 τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν εκτελέσεις ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας θα επιτρέψει την άσκηση δίωξης εναντίον της Λεπέν. Η "δημοσίευση βίαιων φωτογραφιών" επισύρει ποινή έως και τριετούς φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Η Λεπέν απέρριψε τις νομικές διαδικασίες εναντίον της θεωρώντας τες πολιτική παρέμβαση στην εκστρατεία της και ζήτησε αναστολή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές. Η υποψήφια για την προεδρία έχει ήδη δει τις βουλευτικές της απολαβές να μειώνονται, σε μια άλλη υπόθεση διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων.

Η ασυλία της Λεπέν είχε αρθεί και το 2013. Το 2015 ασκήθηκε δίωξη εναντίον της για "υποκίνηση διακρίσεων βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεων" επειδή συνέκρινε τις δημόσιες προσευχές των μουσουλμάνων με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισαγγελία τελικά πρότεινε να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

reuters.com