Η επόμενη μέρα στην Ισπανία: Κυβέρνηση σε ένα μήνα υπόσχεται ο Ραχόι - Ποιά η στάση των άλλων κομμάτων
27/06/2016 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επόμενη μέρα στην Ισπανία: Κυβέρνηση σε ένα μήνα υπόσχεται ο Ραχόι - Ποιά η στάση των άλλων κομμάτων

Το Λαϊκό Κόμμα είναι ο μεγάλο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία και ο Μαριάνο Ραχόι έδειξε εξαρχής τις προθέσεις, δηλώνοντας ότι, παρότι δεν διαθέτει αυτοδυναμία, «το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και έχει δικαίωμα να κυβερνήσει».

Στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, έξι μόλις μήνες μετά την πρώτη αναμέτρηση που βύθισε τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα, το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του και τις έδρες του στην ισπανική βουλή, προσελκύοντας όπως όλα δείχνουν ψηφοφόρους από τους νεόκοπους κεντρώους Ciudadanos. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 33% και 137 έδρες, από 123 στις προηγούμενες εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 22,7% και 85 έδρες, από 90 που είχε πάρει, οι Unidos Podemos 21,2% και 71 έδρες (αθροιστικά τα δύο κόμματα του συνασπισμού παίρνουν ακριβώς τις ίδιες έδρες) και οι Ciudadanos: 13,3% και 32 έδρες. Τη μεγαλύτερη απώλεια εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου κατέγραψαν οι Ciudadanos (8 έδρες) ενώ το κόμμα του Ραχόι αύξησε κατά 14 τις έδρες του.Ζητείται συγκυβέρνηση

Ο Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του.

"Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο", δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.
"Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες", είπε ακόμη.

Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

"Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε", δήλωσε ο Ερνάντο.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Νωρίτερα, μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε δηλώσει ότι η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σε μία αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης των Σοσιαλιστών που απέκλειαν αυτήν την επιλογή.

"Πιστεύω πως, το ταχύτερο δυνατόν, πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ο Γκιγιέρμο Φερντάντες Βάρα, πρόεδρος της περιοχής Εστρεμαδούρα και μια σημαντική φωνή στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Αυτό είναι που μας είπαν οι ψηφοφόροι και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε", είπε.

Αλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωναν νωρίτερα ότι δεν θα στηρίξουν τον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης "είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις", λίγες ώρες μετά τη νίκη του με ποσοστό 33% των ψήφων.

Ο Ραχόι διεκδίκησε χθες βράδυ "το δικαίωμα να κυβερνήσει" μετά την εξασφάλιση 137 βουλευτών σε σύνολο 350, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών επί συνόλου 350 στη Βουλή.

Ο οργανωτικός γραμματέας του PSOE Σέσαρ Λουένα εκτίμησε πως εναπόκειται κατ΄αρχήν στον Μαριάνο Ραχόι να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι πρώτο κόμμα.

"Θα πάμε βήμα βήμα" αλλά "εκείνος που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία (να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση), είναι ο κ. Ραχόι", δήλωσε ο Λουένα, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων δυνάμεων ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.

Στην ερώτηση κατά πόσον "οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να απόσχουν" σε μια ψήφο εμπιστοσύνης αν αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Λουένα απάντησε: "η απόφαση θα έρθει στην ώρα της αλλά η τάση του PSOE, είναι να φύγει ο Ραχόι".

Ο Λουένα δήλωσε πως η θέση των σοσιαλιστών παρέμεινε η ίδια με εκείνην στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας: "δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι ούτε με πράξεις ούτε με παραλείψεις, αυτό είναι σαφές".

Το PSOE απέρριψε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε έναν συνασπισμό με το PP και τους κεντρώους Ciudadanos. "Οι ψήφοι που έλαβε χθες το PSOE έχουν σκοπό να φύγει ο Ραχόι για να αλλάξουν οι άδικες, αναποτελεσματικές, αντικοινωνικές πολιτικές του PP", είπε ο Λουένα.

Ηττα για τους Podemos

Με εμφανή αμηχανία, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε την ήττα του κόματος στις ισπανικές εκλογές.

Ιγκλέσιας: Χάσαμε, μας αιφνιδίασαν τα αποτελέσματα

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ιγκλέσιας είπε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσουν στο κόμμα του να αναλύουν τα αποτελέσματα.

Ο Ιγκλέσιας, είδε να καταρρέει το όνειρο της ανόδου για το κόμμα του, καθώς τα exit polls μόλις έκλεισαν οι κάλπες έστελναν τους Podemos στην δεύτερη θέση. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα, διέψευσαν τις προσδοκίες του καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το 100% οι Podemos έρχονται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλιστές με 71 έδρες.

imerisia.gr