Η ΕΕ επικρίνει την Τουρκία, αλλά δεν είναι έτοιμη να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες
14/11/2016 22:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΕ επικρίνει την Τουρκία, αλλά δεν είναι έτοιμη να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκριναν την καταστολή της Τουρκίας στους φερόμενους ως υποστηρικτές του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο, αλλά το αίτημα της Αυστρίας να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη. Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες και επανέλαβε ότι θα αποκαταστήσει την θανατική ποινή - μια κίνηση που θα τορπιλίσει τις συνομιλίες με την ΕΕ - εάν το κοινοβούλιο του περάσει τον νόμο.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απολύσει ή συλλάβει τουλάχιστον 110.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, δικαστών και εκπαιδευτικών, μετά το πραξικόπημα. Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να συντρίψουν τη διαφωνία. "Υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο επέκριναν επίσης την Τουρκία, αλλά πιο ισχυρά μέλη του μπλοκ, η Γαλλία και η Γερμανία, υποστήριξαν την σταθερή δέσμευση, θεωρώντας ότι ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τώρα θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

"Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για εμάς - αν μη τι άλλο λόγω των στενών προσωπικών περιόδων μεταξύ των δύο χωρών μας - ώστε να μην μπορούμε να παραιτηθούμε από το διάλογο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ στους δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρηση για μια μονοήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα. Ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας η οποία προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ, προειδοποίησε επίσης κατά της υπερβολικής αντίδρασης στα γεγονότα στην Τουρκία. "Δεν θα πρέπει να απομονώσουμε την Τουρκία σε μια γωνία, δεν θα πρέπει να αντιδρούμε υπερβολικά με έναν τρόπο που είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα", είπε.

Παρά τις αυξημένες ανησυχίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, η κριτική της ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του είναι ήπια, καθώς χρειάζεται τη συνεργασία της στο προσφυγικό. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος, διχάζοντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το πώς να χειριστούν το πρόβλημα. Η συμφωνία με την Τουρκία, αν και έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει μειώσει ελάχιστα την εισροή.

"Κόκκινη γραμμή"

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι ηγέτες του μπλοκ θα επανεξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Δεκεμβρίου. "Θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία για να σταματήσουν οι συνομιλίες και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι το μπλοκ θα έχανε κάθε επιρροή στην Τουρκία που του έχει απομείνει εάν διέκοπτε τις συνομιλίες, αλλά και εξέφρασαν ανησυχία για μια πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, που είχε αποκλειστεί στο παρελθόν από την Άγκυρα, ως μία κίνηση υπέρ της προσχώρησης.

"Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι είναι ο μόνος τρόπος επιρροής στην Τουρκία" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σοΐνι. "Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι αν συνεχιστεί έτσι, η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ. Η θανατική ποινή είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή για την ΕΕ".

Ο Στάινμαγιερ δήλωσε: "Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για την κυβέρνηση στην Άγκυρα, αν θα κλείσει την πόρτα της ΕΕ και θα απομακρυνθεί από τη Δύση. Αυτή είναι ευθύνη της Άγκυρας. Αν αποφασίσουν να επαναφέρουν τη θανατική ποινή, τότε αυτό θα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να κλείσουν οριστικά την "υπόθεση της ΕΕ". Η Τουρκία έχει συχνά απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν η ΕΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην δέσμευση της για κατάργηση της βίζας ως το τέλος του έτους για τους πολίτες της που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Η Άγκυρα έχει επίσης κατηγορήσει την ΕΕ για την αποτυχία να επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη για το αποτυχημένο πραξικόπημα, στο οποίο πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Διπλωμάτες είπαν ότι ο Τζόνσον έκανε λόγο κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων για μια συναλλακτική σχέση με την Τουρκία, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα δευτερεύουσας σημασίας. Ωστόσο, ένας Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Τζόνσον ήθελε να συζητήσουμε "πώς μπορούμε να επηρεάσουμε εποικοδομητικά την Τουρκία" στις σκέψεις της για την θανατική ποινή, αντί να την αποξενώσουν περαιτέρω.

reuters.com