Η ΕΕ εξετάζει μέτρα κατά της Βενεζουέλας
02/08/2017 17:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΕ εξετάζει μέτρα κατά της Βενεζουέλας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ισπανός Πρωθυπουργός καλούν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχετικά με τη συνταγματική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει ένα "πλήρες φάσμα ενεργειών" κατά της Βενεζουέλας, αφού δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης απήχθησαν από τα σπίτια τους και φυλακίστηκαν.
"Οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη και συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ", ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου. "Προφανώς όλο το φάσμα των ενεργειών συζητείται". Την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της "συνοδείας" του.
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επίσης από την ΕΕ να επιβάλει απαγόρευση ταξιδιών σε αξιωματούχους που συνδέονται με το καθεστώς Μαδούρο. Οι εβδομάδες βίαιων αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών ώθησαν τον Μαδούρο στην διεξαγωγή εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακο για να εκλέξει ένα όργανο επιφορτισμένο με την αναδιατύπωση του συντάγματος της χώρας.

"Μαγειρεμένα" στοιχεία

Τα στοιχεία προσέλευσης στο δημοψήφισμα της Κυριακής "παραποιήθηκαν", σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας δήλωσαν ότι περισσότεροι από οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στις εκλογές για μια νέα Συντακτική Συνέλευση.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουγίσα, δήλωσε ότι η πραγματική προσέλευση διαφέρει κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. Η αντιπολίτευση δήλωσε επίσης ότι τα στοιχεία έχουν διογκωθεί.
"Με βαθύτατη λύπη πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί συμμετοχής την Κυριακή 30 Ιουλίου για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα έχουν παραποιηθεί" δήλωσε ο κ. Μουγίσα. Πρόσθεσε ότι παρόλο που η εταιρεία του είχε καταγράψει τον πραγματικό αριθμό των ψηφοφόρων, θα έπρεπε να γίνει πλήρης έλεγχος πριν μπορέσει να δώσει τον ακριβή αριθμό.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ζητήθηκε από τους Βενεζουελανούς να επιλέξουν περισσότερους από 500 αντιπροσώπους για να συγκροτήσουν μια συστατική συνέλευση.
Η αντιπολίτευση, η οποία μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, το θεώρησε ως πραξικόπημα από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Η προσέλευση θεωρείται κρίσιμη για τις εκλογές. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση αρνήθηκε να έχει υποψηφίους, ο αριθμός δείχνει την υποστήριξη στην κυβέρνηση.

politico.eu, bbc.com