Η διοίκηση Τραμπ αντιμέτωπη με τον τυφώνα Χάρβεϊ
26/08/2017 19:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διοίκηση Τραμπ αντιμέτωπη με τον τυφώνα Χάρβεϊ

Καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ πλήττει τις ακτές του Τέξας, θα μπορούσε επίσης να φέρει μια κρίσιμη δοκιμασία των δυνατοτήτων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής. Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να γίνουν καθοριστικές για μια προεδρία και ο τυφώνας Χάρβεϊ -ο πρώτος τυφώνας της κατηγορίας 3 που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και 12 χρόνια- θα μπορούσε να είναι μία τέτοια στιγμή για τον Τραμπ, δοκιμάζοντας την ικανότητα αντιμετώπισης μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Η διοίκηση Τραμπ προετοιμάζεται μήνες για αυτό που προβλέπεται να είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια εποχή τυφώνων, αλλά ο Χάρβεϊ πλήττει τις ΗΠΑ εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις κενές θέσεις σε βασικές θέσεις της διοίκησης - συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA ). Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), το οποίο επιβλέπει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, δεν έχει μόνιμο επικεφαλής μετά την απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει τον απόστρατο στρατηγό Τζον Κέλι από τη θέση του στο DHS για να γίνει ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου. Η αναπληρώτρια του Κέλι, Ελέιν Ντιούκ, έχει πάρει από τότε τη θέση του.

Ο Λευκός Οίκος, την Πέμπτη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Ντιουκ για να διαχειριστεί την κατάσταση και σημείωσε ότι ο Κέλι θα είναι επίσης στο πλευρό του Τραμπ κατά τη διάρκεια του τυφώνα. "Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε και θα συνεχίσει να ενημερώνεται καθώς προχωράει η καταιγίδα και σίγουρα είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και είναι έτοιμος να παράσχει πόρους αν χρειαστεί", δήλωσε ο Σάντερς. Ο υπουργός Τύπου του DHS Ντέιβιντ Λάπαν επεσήμανε την Παρασκευή στο Twitter ότι η Ντιουκ είναι "βετεράνος του DHS με εκτεταμένη εμπειρία σε προηγούμενες αποστολές" και δήλωσε ότι ο διαχειριστής της FEMA, Μπροκ Λονγκ, είναι "κορυφαίο ηγετικό στέλεχος με εμπειρία" στη FEMA.

Η Ντιουκ δεν είναι η μόνη ενδιάμεση αξιωματούχος επικεφαλής σε μια κρίσιμη θέση στην προσπάθεια αντιμετώπισης και παρακολούθησης της φυσικής καταστροφής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η επιλογή του Trump για τον διαχειριστή της FEMA επιβεβαιώθηκε τον Ιούνιο, αλλά αξιωματούχοι της NOAA εξακολουθούν να περιμένουν από τον Τραμπ να διορίσει κάποιον επικεφαλής στο βασικό γραφείο παρακολούθησης του καιρού. Η θέση παραμένει κενή - και χωρίς υποψήφιο μέλος του Τραμπ- μαζί με δεκάδες άλλες κρίσιμες θέσεις που απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας. Και ενώ ο Τραμπ όρισε δύο αναπληρωτές διευθυντές για τη FEMA, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες υποψηφιότητας, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων εξακολουθεί να ψάχνει για μόνιμο διευθυντή μετά την παραίτηση του επικεφαλής τον Μάιο. Ο απόστρατος στρατηγός Ράσελ Ονορέ, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση των προσπαθειών βοήθειας μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005 ως διοικητής της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας Κατρίνα, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΝΟΑΑ έχει προσωρινό αρχηγό, καθώς η εποχή των τυφώνων επιταχύνεται. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα στελέχη της υπηρεσίας που ανέλαβαν ενδιάμεσες θέσεις-κλειδιά, αλλά δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ δεν θα έπρεπε να έχει εισέλθει σε εποχή τυφώνων χωρίς μόνιμο διευθυντή στο πηδάλιο της NOAA. "Ένας προσωρινός διευθυντής δεν έχει την ανάλογη βαρύτητα", είπε.

Ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος παρακολουθούν στενά τη θύελλα. Ο Τραμπ τουίταρε το πρωί της Παρασκευής ότι "παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις του τυφώνα Χάρβεϊ και είμαι εδώ για να βοηθήσω όσο χρειάζεται". Το απόγευμα έγραψε ότι είχε ενημερωθεί από τον Λονγκ, τον νέο διευθυντή του FEMA, καθώς και την Ντιουκ και τον σύμβουλό του για θέματα ασφαλείας Τομ Μπόσερτ. Ο Μπόσερτ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ είχε τρεις κύριες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Παρασκευή. Ο Πρόεδρος ήθελε να είναι σίγουρος ότι τα επικίνδυνα σημεία εκκενώθηκαν, ότι οι υπάλληλοι έκτακτης διαχείρισης είχαν τους "κατάλληλους πόρους" και ότι οι άνθρωποι στη Λουιζιάνα και στο Τέξας ήταν έτοιμοι σε περίπτωση αλλαγής της πορείας του τυφώνα.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι πόροι για την αντιμετώπιση του τυφώνα υπήρχαν ήδη. Προ ημερών, ο Τραμπ είχε επισκεφθεί τη FEMA για να ενημερωθεί για τις προετοιμασίες της κυβέρνησης για τη φετινή εποχή των τυφώνων. Ο Λονγκ έχει επαινεθεί ως επαγγελματίας και μία εξαιρετικά καλή επιλογή για επικεφαλής στην υπηρεσία ανακούφισης καταστροφών μέσα σε μια εποχή τυφώνων που οι προβλέψεις λένε ότι θα είναι πιο επιθετικοί από το συνηθισμένο.

Ο τελευταίος τυφώνας κατηγορίας 3 που έπληξε τις ΗΠΑ ήταν ο τυφώνας Γουίλμα τον Οκτώβριο του 2005, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Αλλά ένας άλλος τυφώνας, μήνες νωρίτερα, ήταν αυτός που θυμούνται ακόμα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην ετοιμότητα από φυσικές καταστροφές. Ο τυφώνας Κατρίνα, ο οποίος έπληξε την περιοχή της Νέας Ορλεάνης τον Αύγουστο του 2005, έγινε μια καθοριστική στιγμή της διοίκησης του Μπους, η απάντηση του οποίου χαρακτηρίστηκε από μια σειρά σφαλμάτων στην προετοιμασία και την κακοδιαχείρηση που έστειλαν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η καταστροφική ανταπόκριση στον τυφώνα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση της διοίκησης της FEMA καθώς περισσότεροι από 1.800 έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες περισσότεροι έμειναν άστεγοι στη Νέα Ορλεάνη, έχει γίνει μια προειδοποιητική ιστορία για κυβερνητικούς αξιωματούχους που προετοιμάζονται για φυσικές καταστροφές - και για προέδρους, στους οποίους υπενθυμίζει το στίγμα που μπορούν να αφήσουν αυτές οι αποτυχίες στην κληρονομιά τους.

Η διοίκηση Τραμπ φαίνεται να αποφεύγει προς τα παρόν τα λάθη των προκατόχων της στη διοίκηση Μπους. Ο Ονορέ δήλωσε ότι φαίνεται πως η FEMA του Trump "προχωρά", μεταφέροντας τους απαραίτητους πόρους στη θέση τους, καθώς προετοιμάζονται για το χειρότερο. Είπε ότι παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά την κατάσταση για να διαπιστώσει αν η διοίκηση θα αναπτύξει κεφάλαια για να ακολουθήσει τον τυφώνα στην ενδοχώρα, κάτι που θεωρεί σημαντικό και ένα βασικό μάθημα από τον "Κατρίνα". Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το Λιμενικό Σώμα έκανε ακριβώς αυτό.

Παρόλα αυτά, ένας βαθμός αβεβαιότητας παραμένει- όπως πάντα συμβαίνει σε τόσο μεγάλες καταστροφές. "Δεν τις αποκαλούν φυσικές καταστροφές χωρίς λόγο. Οι φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι ολέθριες", δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

cnn.com