Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών
05/07/2018 16:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών

Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ, μετά την πρώτη επικύρωση.

Μετά τη δεύτερη επικύρωση, ο αρχηγός του κράτους είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, κυρώνοντάς το σε νόμο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο "βέτο της τσέπης", όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία με τις ψήφους 69 βουλευτών σε σύνολο 120, δηλαδή με τις ψήφους των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς και των τεσσάρων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το MIA, πως ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας μετά την δεύτερη ψηφοφορία του κοινοβουλίου.

"Από την ανεξαρτησία της χώρας, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο", δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Το MIA προσθέτει πως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο νόμος μπορεί να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τη δική του μόνο υπογραφή, μαζί με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που ο πρόεδρος Ιβανόφ επίσης δεν έχει υπογράψει.

Πηγή:capital.gr