Η Βουλγαρία αντιδρά στα "σύνορα της καρδιάς" του Ερντογάν
15/03/2018 15:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βουλγαρία αντιδρά στα "σύνορα της καρδιάς" του Ερντογάν

"Απαράδεκτες και μη εποικοδομητικές" χαρακτήρισε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περιέλαβε στα "σύνορα της καρδιάς" της Τουρκίας και τη βουλγαρική πόλη Κίρτζαλι (κατεξοχήν εστία της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία).

"Εδώ στα Βαλκάνια τα σύνορα άλλαζαν συχνά και ο καθένας μπορεί να έχει ευρέα όρια της ψυχής, αλλά τα σημερινά σύνορα των χωρών έχουν καθοριστεί βάσει διεθνών συμβάσεων", τόνισε η Εκατερίνα Ζαχάριεβα σε εμφάνισή της την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ.

Την προηγουμένη, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου, στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι:

"- Κάθε χώρα με πλούσια και μακρόχρονη ιστορία μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πνευματικά και πολιτιστικά της σύνορα απλώνονται έξω από τα εθνικά.

- Αν η ρητορική των πολιτικών στις επιμέρους χώρες αποφασίσει να γυρίσει πίσω στο παρελθόν, πάντα θα μπορεί να περιγράφει σύνορα που διαφέρουν από τα σημερινά.

- Στην πράξη, τα σημερινά κρατικά σύνορα κατοχυρώθηκαν με διεθνείς συμβάσεις οι οποίες αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες και δεν υπόκεινται σε αμφισβήτηση ούτε σε επανεξέταση. Η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Τουρκίας έχουν άριστες διμερείς σχέσεις και δεν εξαιρούνται αυτών των διεθνών συμβάσεων".

capital.gr